28 C
Willemstad
• zaterdag 26 november 2022

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG besluit | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, November 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PB | Grens Aruba-Venezuela dicht, Aruba solidair met Bonaire en Curacao

Evelyn Wever-Croes: ‘Niemand speelt ons tegen elkaar uit’

Ook in overleg getreden met Buitenlandse Zaken en het standpunt is duidelijk: er is maar één grens, die tussen het Koninkrijk en Venezuela | Foto Regering Aruba

Premier van Aruba Evelyn Wever-Croes, minister van Justitie Andin Bikker en minister van Transport Chris Romero tekenden vrijdag een landsbesluit waarin het luchtverkeer tussen Aruba en Venezuela wordt gestopt. Een vergelijkbare instructie is door minister Romero ook gegeven voor het maritiem verkeer.

Dit nadat de vice president van Venezuela El Aissami middels een televisie uitzending had aangekondigd dat de grenzen met Aruba meteen open gaan, maar niet met Curacao en Bonaire. Daarbij heeft hij de premier van Aruba geprezen dat Aruba de soevereiniteit van Venezuela respecteert.

Deze aankondiging kwam als een onaangename verrassing in Aruba.
“Wij zijn niet helemaal voorbereid om de influx van mensen die asiel aanvragen, op te vangen. In Aruba hebben we ondertussen duizenden Venezolanen zonder geldig verblijf titel. En wij weten dat er nog duizenden zijn in Venezuela die onze kant op willen zodra de grenzen weer open zijn. Wij kunnen niet veel meer aan.

Bovendien vind ik het niet gepast dat wij tegen onze zustereilanden Curacao en Bonaire worden uitgespeeld. Ik heb op dat moment meteen Premier Rutte, Minister Blok en Staatssecretaris Knops bericht met het verzoek om Aruba bij te staan in het voorkomen dat de grenzen niet worden heropend.

Ik ben ook in overleg getreden met Buitenlandse Zaken en het standpunt is duidelijk: er is maar één grens, die tussen het Koninkrijk en Venezuela.

Venezuela heeft die boodschap kennelijk niet begrepen want later op de dag stuurden zij een officiële berichtgeving naar Nederland waarin werd aangegeven dat de grenzen met Aruba worden heropend en direct daarna werden wij bericht dat de vliegtuigen en boten al klaar stonden om te vertrekken. Een privé vliegtuig was op dat moment al gestegen van het vliegveld van Caracas en was op weg naar Aruba.

Wij hebben op dat moment besloten om geen landingsvergunningen te geven aan vliegtuigen vanuit Venezuela op grond van het algemeen belang, en dat de “notam”, de officiele berichtgeving aan de Venezolaanse luchtvaartauthoriteiten, moest worden afgegeven” aldus premier Evelyn Wever-Croes.

Pas na de bekendmaking van de beslissing treedt deze in werking en wordt de beslissing via de “notam” van kracht. Ondertussen was het ene vliegtuigje uit Caracas al in Aruba geland, maar daarna kon geen enkele vliegtuig meer vertrekken richting Aruba. Aruba heeft dus net op tijd gereageerd. Er was geen tijd om te verspillen.

Door de beslissing om geen landingsvergunningen toe te kennen is het luchtruim de facto weer gesloten, ditmaal door Aruba.

De wet schrijft voor dat een termijn moet worden genoemd voor de grenssluiting, en de regering van Aruba heeft daarom in principe een termijn van een maand opgenomen. Deze termijn kan uiteraard verlengd worden.

“Wij leven mee met wat er in Venezuela gebeurt. Wij hebben familiebanden en historische banden met Venezuela. Maar op dit moment moeten we aan Aruba denken. Wij komen onze verdragsverplichtingen na en respecteren de rechten van de meer dan duizend asielzoekers in Aruba. Het heropenen van de grenzen is nog niet opportuun. Aruba is in de afrondingsfase voor het invoeren van het “Schiphol model”. Aruba zou graag een visum-plicht invoeren voor Venezolanen, maar hiervoor is consensus nodig op Koninkrijksniveau en dat consensus is er niet. Dus zullen wij op korte termijn het ‘ESTA’model invoeren om een beter beeld te hebben wie ons land binnenkomt. De ‘ESTA’ is niet even efficient als de visum, maar als er op Koninkrijksniveau geen consensus is, dan kan het niet. It is what it is.
Aruba confronteert ernstige uitdagingen. Financieel. Sociaal. Migratie. Maar wij blijven positief” aldus premier Evelyn Wever-Croes.

Bron: Persberichting Regering Aruba

Artikel delen

10 reacties

 1. @Drechi. Neen hoor. Heb niets met rechtsgeorienteerde racisten.
  Ik kan wel tegenspraak dulden, maar jij schijnbaar niet.
  Grew up man.

 2. @Wim1 en John, Jan, Jua, whatever dude!!!!
  Lang leve de Rechtsgeorienteerde racisten dus? Kan je geen tegenspraak dulden Bash??
  Well guess what: Tough luck!!!

 3. Linksdenkenden leven in een fantasie wereld. Fantasy Island. Dus een fantast. Dagdromerij, was het maar zo of toch niet zo….. Make up your mind. Laat ja, ja zijn en nee, nee.

 4. Addendum, bedeoeld voor menigeen hier op dit forum:
  Kunnen wij het volgende afspreken Dames en Heren?

  Ik hou op met jullie van repliek te dienen, en jullie houden op met jullie superieur op te stellen, alles wat niet met jullie opinie strookt af te breken, met andersdenkenden verkeerd te bejegenen, soms racistisch uit de hoek te komen, om kort te gaan, frustraties op anderen bot te vieren. Vinden jullie dat iets het overdenken waard? 🙂

 5. @de rechts-staat…. Het konikrijk der Nederlanden is verantwoordelijk voor de grensbewaking, niet Nederland. Lees eens het Statuut…. daarna zal je begrijpen waarom het Rijk de dienst uitmaakt en niet Nederland.

 6. @Rechtstaat;
  Zij heeft ten minste “Balls”…… Als je het over schoothondjes hebt, bedoel je daar dan een Nederlandse danwel Curacaosche Minister mee?
  Enne……. Fijn dat je er helemaal klaar mee bent. Een criticaster minder die er helemaal klaar mee is.

 7. Allemaal voor de bühne. Eén potnat, die schoothondjes van tiran Trump.

  Echter, hoe dom kan je zijn. Ze willen c.q. laten duidelijk merken dat ze het hef in eigen hand hebben, dus bij deze nooit meer roepen dat Nederland moet helpen bij de vluchtelingenproblematiek op Aruba en ook Curaçao.

  Los jullie eigen zaken op.

  Nu ben ik echt helemaal klaar mee.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -