28 C
Willemstad
• dinsdag 22 juni 2021 16:57

Laatste reacties

- Advertentie -

PB | Gijsbertha bezoekt ‘ICE London’ met ambitieuze goksectorplannen

Met KKC naschrift

Financierminister Gijsbertha en Gaming Control Board CEO Campbell: ‘Modernisering ‘

Willemstad – Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha heeft in het kader van het herstructuren en optimaliseren van de Curaçaose kansspelsector, op uitnodiging van de Gaming Control Board ICE LONDON bezocht van 3 tot en met 6 februari 2020. ICE LONDON is de grootste conferentie en tradeshow op het gebied van kansspelen.

De meer dan 35.000 bezoekers aan ICE LONDON kunnen gebruik maken van dit platform om de nieuwste innovaties in alle kansspelgerelateerde sectoren te ontdekken. Met meer dan 9000 dienstverleners in gaming en meer dan 150 landen vertegenwoordigd op de beursvloer, biedt deze tradeshow dan ook een ongeëvenaard en wereldwijd platform om nieuwe zakelijke- en partnerschapsmogelijkheden te vinden.

- Advertentie -

ICE LONDON biedt met ICE VOX tevens een breed scala aan trainingsmogelijkheden. Via de speciale ‘International Legislator’s Agenda’ kon de delegatie netwerken en van gedachten wisselen met beleidsbepalers, wetgevers en toezichthouders uit andere landen.

Minister Gijsbertha heeft op 15 februari 2019 de Gaming Control Board benoemd als de toezichthouder op alle kansspelen voor wat betreft de naleving van de Landsverordering Melding Ongebruikelijke Transacties en de Landsverordening Identificatie bij Dienstverlening.

Het toezicht op de naleving van de Landsverordening Buitengaatse Hazardspelen en de bevoegdheid tot vergunningverlening zullen op korte termijn ook worden neergelegd bij de Gaming Control Board.

In november 2019 heeft het Wereldforum van de Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) Curaçao gekwalificeerd als “Largely Compliant” omdat het voldoet aan de internationale normen van transparantie en uitwisseling van informatie voor belastingdoeleinden.

Ook het per 1 januari 2020 door Minister Gijsbertha ingevoerde en door de Europese Unie en de OECD goedgekeurde stelsel van territorialiteit voor de winstbelasting biedt economische kansen voor Curaçao nu ook stakeholders binnen de internationale gaming industrie die zich in Curaçao met een reële aanwezigheid vestigen en in voldoende mate werkgelegenheid aan lokale personen verschaffen en investeren in substance, gebruik zullen kunnen maken van de uitsluiting van buitenlandse winst van winstbelastingheffing.

Minister Gijsbertha:

‘De kansspelsector en het kansspelbeleid moeten worden gemoderniseerd, zodat mensen die lokaal of online hiervan gebruik willen maken dat bij een legale en betrouwbare aanbieder kunnen doen. De combinatie van adequate regulering, transparantie en het fiscaal stelsel van territorialiteit en substance, bieden enorme kansen voor Curaçao om deze sector uit te bouwen tot een belangrijk economische pilaar’.

Het doel van Minister Gijsbertha om de integrale regulering van en het toezicht op de volledige kansspelsector in en vanuit Curaçao met grote voortvarendheid te realiseren is zowel ter bescherming van de speler en de legale kansspelaanbieder en om Curaçao zo spoedig mogelijk klaar te stomen voor de Mutual Evaluation in 2022 door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).

Daarnaast zal verbeterde regulering van de gaming sector Curaçao internationaal positioneren als een betrouwbare en transparante jurisdictie en de economische groei in de vorm van directe en indirecte werkgelegenheid, lokale substance en het genereren van deviezen bevorderen.

Op de foto: Minister Gijsbertha en de Curaçaose delegatieleden tijdens ICE LONDON.

Bron: Persbericht Ministerie van Financiën

Naschrift KKC

Al meer dan 25 jaar opereert de online goksector (op basis van Landsverordening Buitengaatse Hazardspelen no 63, 1993 ) zonder toezicht en wettelijke vergunningsvoorschriften. Aanvankelijk onder het Ministerie van Algemene Zaken, van omstreeks het jaar 2000 tot 16 juli 2019 onder het Ministerie van Justitie. Onder ‘toezicht’ van dit laatste Ministerie werden in strijd met artikel 13 van hun licenties door de 6 licentiehouders vele duizenden illegale sublicenties verstrekt, waarvan de overheid geen registratie van bijhoudt en geen toezicht op houdt. Daarnaast hanteert het Parket Generaal van openbaar ministerie met betrekking tot offsohore online hazardspelen een niet opsporings en handhavingsbeleid.

Sinds 16 juli 2019 valt dit ‘toezicht’ het Ministerie van Financien toe.

De noemer werkgelegenheid was 25 jaar geleden het toverwoord van de toenmalige minister van Justitie Suzy Romer, premier Liberia-Peters en Gouverneur Jaime Saleh verantwoordelijk was voor zeer gebrekkige wetgeving, . Echter, daar kwamen al vrij snel brievenbusmaatschappijen zonder enige substantie in ongecontroleerde E-zones in datacenters voor in de plaats. Trustkantoren, banken en de georganiseerde misdaad bleken op basis van een Nederlandse belastingruling en Antilliaanse anonieme brievenbusmaatschappijen de goksector de facto te hebben overgenomen.

Wat zegt Gijsbertha hierover nu feitelijk:

Na 25 jaar geen toezicht, opsporing, handhaving en wettelijke vergunningsvoorschriften, beoogt de minister van Financien de online goksector en offshore hazardspelenwetgeving in omfloerste bewoordingen te reguleren, maar wil opnieuw geen belastingen te heffen op de online goksector en delegeerde bovendien op 28 januari 2019 het toezicht op MOT meldingen bij Financial Intelligence Unit (FIU) weg naar de Gaming Controlboard (GBC). Een instantie die al sinds het begin van haar bestaan in 1999 geen enkele ervaring heeft in toezicht op online casino’s.

MOT meldingen en toezicht op witwassen en terrorismefinanciering behoren echter onder FIU. Op deze wijze blijft de online goksector alsnog buiten het zicht van FIU, begroting en belastingen. En ziet de FIU niet toe op haar kerntaak (voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering)

De benaming van E-zones werd met Douanezones vervangen en de Bijzondere Vennootschap (aka Vrijgestelde Vennootschap, al dan niet in combinatie met fiscale SPF constructies)  vervangen door de Curacaose Beleggings Vennootschap (de B.V. misbruikt als hybride mismatch). In combinatie met een nieuw nultarief, is thans een andere aanwijzing dat Gijsbertha de trustsector met daarbinnen de online goksector opnieuw onder de radar wil houden. Op deze manier blijft er de facto sprake van oude wijn in nieuwe zakken.

 

Attachments

Artikel delen

16 reacties

 1. Gijsbertha zei bij zijn aantreden als minister dat de regering ieder dubbeltje moet omdraaien, alsof het een dubbeltje van jezelf is.

  En dan zie ik linksboven op de foto zijn dochter Vanessa staan, met pappie mee op reis naar London, een reis van schat ik 15,000 gulden per persoon.

  Dus papa Gijbertha heeft 150,000 dubbeltjes omgedraaid voor dochter Gijsbertha.

 2. De gok sector heeft veel links met de georganiseerde misdaad, voor witwas praktijken en duistere financiële transacties is het een ideale constructie. Aan belasting betalen hebben ze een broertje dood en de enige controleurs die ze graag hebben zijn die die ze zelf kunnen betalen. Een economische pilaar voor het eiland zie ik dus ook niet. Ik snap wel dat Gijsberttha dit wel ziet voor zijn persoonlijke portemonnee.

 3. Gijsbertha is bezig om zijn toekomst veilig te stellen. Neemt alvast een voorproefje door als een keizer, omringt door vazallen, lakeien en animeermeisjes, op een troon te zitten.

 4. Dat deze “in en in” corrupte bodemvoeder – als het op financiele kennis en kunde aankomt – het Ministerie van Financien mag leiden is tekenend voor de staat van de Financien op dit eiland.

  Toezichthouden, organiseren en reguleren, daar heeft deze “topper” geen kaas van gegeten, laat staan het aansturen van de Financien van deze rots.

  Vriendjes (de Geus, Lasten etc) en familieleden ( dochter) voortrekken en kardinale sleutelposities toespelen daar is “meneer” veel vakkundiger in.

 5. Een failliet landje en de een na de ander van de “regering” blijft maar doorgaan met snoepreisjes, let wel op kosten van de bevolking!! Noem het maar negering van de bevolking. Waar wordt trouwens dat geld geleend voor dit soort snoepreisjes en allerlei andere onzin, want de bankrekening van “Singapore van de Caribben”, haha, noem het maar Stinka-poor, is miljoenen negatief.

 6. Het is dus, buiten een leuk reisje en cadeaus van de industrie, een dubbele promo; naar de industrie, er is niets veranderd en naar buitenland wij houden ons volledig aan de regels en ook hier moet belasting betaald worden.

 7. Door deze actie van Gijsbertha zullen ook de laatst overgebleven correspondent banken, die de lokale banken nog bedienen, de samenwerking opzeggen.
  VidaNova Bank had eind januari al een close call waarbij hun correspondent bank de samenwerking had opgezegd en konden ter nauwer nood aangeven dat per 1 februari een andere correspondent bank het stokje had overgenomen – één dag van te voren de klanten benaderen… ligt wel je hele bedrijfsvoering stil als je afhankelijk bent van Dollar ontvangsten en betalingen en zie dan meer eens snel een andere bank te vinden…

 8. @ Knoek-Koe klopt, word weer volop gesaboteerd bij electra. Wat betreft het snoepreisje ? helaas word er niet bij gemeld hoeveel meelopers uit de politie mee is gegaan.

 9. @Beste Knoek-koe

  Inderdaad constateren we een plotselinge en grote toename klachten van commentatoren. We tasten geheel in het duister over wat er aan de hand kan zijn. Er is niets veranderd of geupgraded, en niet iedereen lijkt er last van te hebben, maar uitgerekend de meest gewaardeerde commentatoren ondervinden de meeste hinder. Dus niet makkelijk, maar we zijn het aan het onderzoeken. We zullen er wel even een apart berichtje van maken. Onze welgemeende excuses voor de overlast.

  Vriendelijke groet,

  KKC redactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, June 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Man aangehouden voor vernieling en bedreiging

De politie werd afgelopen zaterdag naar een adres in Juan Domingu bij Mahuma gestuurd waar een familieruzie aan de gang was. Een man is opgepakt voor vernieling...

Nu.cw | Onderhoud aan Julianabrug duurt ongeveer een maand

Vandaag is MNO Vervat begonnen met de onderhoudwerkzaamheden aan de leuningen van de Koningin Julianabrug. Er wordt geen rijbaan volledig afgesloten maar het verkeer zal er wel...

Nu.cw | Excuses WEB Bonaire voor aanmaning van 1 cent

Bij de afdeling Klantenservice van WEB Bonaire werd onlangs een aanmaning voor een bedrag van 1 dollarcent over het hoofd gezien en verstuurd aan de klant. Het...

ParadiseFM | Ambtenaren krijgen deze week 1/12e van het vakantiegeld

Ambtenaren krijgen aanstaande vrijdag 1/12e van het vakantiegeld uitbetaald. Dat blijkt uit een interne aankondiging van de overheid. De betaling zal gezamenlijk met het salaris worden gedaan,...
- Advertentie -