26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 06:56

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...

AntilliaansDagblad | Ziekenhuis Aruba bereikt grens capaciteit

Oranjestad - Het Hospital Horacio Oduber begint aan de grenzen van zijn capaciteit te komen. ,,De druk is bij ons erg hoog”, vertelde directeur Jacco Vroegop aan...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaPB | CBCS stapt over op Instant Payments

PB | CBCS stapt over op Instant Payments

equensWorldline

Willemstad/Philipsburg – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft equensWorldline SE, een dochteronderneming van Worldline, de Europese leider in de betaal- en transactiedienstensector, gecontracteerd om een Instant Payments (IP) Clearing & Settlement Mechanism (CSM) in te voeren naast hun huidige clearing- & settlement systeem.

Dat betekent dat een groot deel van de interbancaire betalingen op Curaçao, Sint Maarten en Bonaire binnenkort binnen tien seconden, 24/7/365, zal worden verwerkt. De batch-betalingen blijven voorlopig wel via de huidige CSM lopen. De Instant Payment transacties worden afgehandeld in Nederlands-Antilliaanse guldens en US dollars.

Daarmee is CBCS een van de eerste financiële instellingen in de regio die gebruik maakt van een dubbel valutasysteem en die de dollars direct verwerkt. De Instant Payments CSM zal volledig voldoen aan de nieuwste internationale normen op het gebied van betalingen. Het contract met equensWorldline heeft in eerste instantie een looptijd van vijf jaar.

Fase 1 en 2 Fase 1, waarin de basisinfrastructuur zal worden gebouwd, is nog maar het begin van de implementatie van Instant Payments op de eilanden. CBCS wil Instant Payments verder ontwikkelen en heeft samen met equensWorldline al fase 2 ontworpen.

Fase 2 is gericht op het uitbreiden van online en in-store Instant Payment betalingen; het betreft hier de technologie die het mogelijk maakt dat de klant via een app en QR-code een ander of de rekening betaalt, waarbij de ontvanger direct een melding krijgt van zijn bank. Deze voorbeelden betreffen allemaal betalingen vanuit de rekening-courant van de rekeninghouder.

Leila Matroos, directeur-secretaris van CBCS: “De ontwikkelingen rondom Instant Payments zijn in lijn met ons doel om de infrastructuur te moderniseren en de economische ontwikkeling op Curaçao en Sint Maarten te stimuleren. Met de introductie van Instant Payments bereiden we ons voor op toekomstige ontwikkelingen in de wereld van het betalingsverkeer.”

Michael Steinbach, CEO equensWorldline: “De ontwikkelingen rond Instant Payments in het Caribisch gebied laten zien dat deze betaalmethode op weg is om de nieuwe normale betaalmethode te worden. ”

CBCS heeft voor equensWorldline gekozen vanwege hun ervaring en bewezen track record als de grootste Instant Payments-processor in de Eurozone en heeft dan ook alle vertrouwen in de komende samenwerking.

Willemstad, 11 maart 2020

CENTRALE BANK VAN CURACAO EN SINT MAARTEN

Bron: CentralBank.cw

3 reacties

 1. ….”Nieuwe infrastructuur”….

  We zijn op Curaçao heel goed in nieuwe infrastructuur aanschaffen ($$$$$$$$), onlangs nog de draaitonnetjes , ironisch als je bedenkt dat de opeenvolgende regeringen beschadigde vangrails al decennia onaangeroerd laten liggen ….

  Jammer dat het onderhouden van nieuwe infrastructuur en het aktualiseren ervan zeer problematisch is voor onze gezagsdragers ( wegen, verkeersborden, brug, vangrails, centro pro arte, mondi rotondes, bush bush riolen etc…)

  Verdient blijkbaar niet zo lekker grof…..

  Aan onze juridische en wettelijke infrastructuur t.a.v toezicht, supervisie en externe verslaggeving mbt tot financiele instellingen hapert ook van alles aan,

  Wetgeving die nooit goed geaktualiseerd en/ of gecustomized is naar de lokale problematie, maar niemand waagt zich daaraan, waarschijnlijk door een enorme deficientie in verslaggevingskennis en ervaring…,en een totaal onvermogen om zo’n transitietraject te trekken i.c. te orkestreren.

  (zie ziekenhuis, waar we voor 1 miljard een ziekenhuis neerzetten -zonder afvalwaterverwerkingsinfrastructuur-, dat voor een derde van de prijs minder elders gebouwd kan worden, met afvalwaterzuivering + power back up die betrouwbaar is).

  Elke keer als er een “infrastructurele vernieuwing” plaatdvindt, brokkelt er elders infrastructuur hard af……..want onderhouden of aktualiseren, daar zijn onze toppers niet zo sterk in…..zie o.a. verkeersboekje, sédula, en wetgening op allerlei gebied.

 2. Zou de prioriteit van CBCS niet moeten liggen op het gebied van financieel toezicht? Zou CBCS ons als burgers kunnen updaten over de situatie bij ENNIA en eens een start kunnen maken in het updaten van de regelgeving die nu zo’n 20 jaar achterloopt? Of zijn al onze CBCS’ers te druk bezig met het bezoeken van congressen en happy hours?

 3. Leila Matroos, directeur-secretaris van CBCS: “De ontwikkelingen rondom Instant Payments zijn in lijn met ons doel om de infrastructuur te moderniseren en de economische ontwikkeling op Curaçao en Sint Maarten te stimuleren.

  Mooi, dat is nobel, vernieuwing.
  We zijn op Curaçao heel goed in nieuwe infrastructuurbaanschaffen ($$$$$$$$) alleen het onderhouden ervan en het aktualiseren ervan is zeer problematisch.

  Onze juridische en wettelijke infrastructuur t.a.v toezicht, supervisie en externe verslaggeving mbt tot financiele instellingen hapert van alles aan en is nooit goed geaktualiseerd maar niemand waagt zich daaraan, waarschijnlijk ook door enorm deficientie in verslaggevingskennis en ervaring…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties