26 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 21:11

Laatste reacties

- Advertentie -

PB | ‘Aruba hoopt dat er ook in Den Haag gehoor wordt gegeven aan de wensen van het Arubaanse volk’

- Advertentie -
Premier Evelyn Wever-Croes aan Staatssecretaris Raymond Knops: Aruba hoopt dat er ook in Den Haag gehoor wordt gegeven aan de wensen van het Arubaanse volk

Op 21 december informeerde Staatssecretaris Knops de Tweede Kamer over de aangehouden besluitvorming in de Rijksministerraad van 17 december j.l. De premier van Aruba reageerde daarop op 22 december j.l. Op 23 december stelde zij de Staten van Aruba hiervan op de hoogte (bijlage).

“Ik heb allereerst gesteld dat de in inleiding van de brief van 21 december de indruk wordt gewekt dat vanuit Arubaanse zijde de Nota van Wijziging (NvW) als nieuwe voorwaarde wordt beschouwd. Dit is niet correct en nooit als zodanig door Aruba gecommuniceerd. Aruba heeft duidelijk aangegeven dat de Nederlandse voorwaarde, te weten het ondertekenen van de verlenging van het Protocol van 22 november 2018 zonder einddatum, een nieuwe voorwaarde is voor het ontvangen van liquiditeitssteun. Deze voorwaarde valt buiten de reeds gemaakte afspraken.

Uit de brief van de Staatssecretaris maak ik op dat dit van zijn zijde niet als een nieuwe voorwaarde wordt gezien. Nu èn het verlenen van liquiditeitssteun èn het afwijken van de begrotingsnormen ex artikel 23 Landsverordening Aruba financieel toezicht, ondanks positief advies van het CAft, afhankelijk worden gesteld van het akkoord gaan met de verlenging van het Protocol, is hier wel degelijk sprake van een nieuwe voorwaarde. Dit is ook aan de Staatssecretaris eerder deze maand gecommuniceerd”.

RAFT
Ook heeft de premier van Aruba benadrukt dat door Aruba zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau herhaaldelijk is aangegeven dat de totstandkoming van de RAft van groot belang is. De opmerking van de Staatssecretaris dat “de totstandkoming van de RAft daarmee ook uit het zicht raakt” is voor Aruba daarom ook onverklaarbaar, omdat Aruba juist voor ogen heeft dat de RAft binnen maximaal een jaar tot stand komt, vandaar ook de wens van Aruba om het Protocol voor een jaar te verlengen.

- Advertentie -

Nieuwe voorwaarde
Het sluiten van een protocol en zonder einddatum is een nieuwe voorwaarde die recentelijk gesteld is door Nederland, zoals de premier de Staten van Aruba reeds op 13 december j.l. tijdens een openbare bijeenkomst heeft geïnformeerd. Conform afspraken inzake het voorbereidingsproces richting de Rijksministerraad is voor het ontvangen van liquiditeitssteun het volgende vereist (i) het advies van het CAft, (ii) de voortgang geboekt bij de uitvoering van het landspakket en (iii) ‘eventuele, vooraf bepaalde, aanvullende voorwaarden’. Het ministerie BZK zou dan voor de volgende tranche aangeven wat de eventuele aanvullende voorwaarden dienen te zijn. Dat is i.c. niet gebeurd. Voor Aruba wordt het volkomen onduidelijk waaraan voldaan moet worden.

Verlenging Protocol Aruba-Nederland 2019-2021
Aruba is niet tegen financieel toezicht: integendeel. Aruba heeft wel duidelijk aangegeven dat het ondertekenen van een protocol zonder einddatum tegen het budgetrecht van het parlement indruist en onconstitutioneel is. Aruba kon instemmen met verlenging van een protocol voor een overgangsperiode. Tot op het laatste moment is door Nederland volhard dat er alleen sprake kan zijn van een protocol zonder einddatum. Een aangename verrassing was wel dat de Staatssecretaris nu bereidheid toont om te onderhandelen over een protocol met einddatum. De premier van Aruba heeft voorgesteld dat de gesprekken hierover op ambtelijk niveau worden opgepakt.

De premier van Aruba benadrukt tenslotte dat Aruba zich volledig inzet om de gemaakte afspraken na te komen, en dat zij hoopt dat door middel van constructieve overleggen Aruba en Nederland op positieve wijze deze periode kunnen afsluiten en richting een bestendige toekomst kunnen werken.

“Ik heb de hoop uitgesproken dat niet alleen het belang van de inwoners van Aruba in woord benadrukt wordt, maar dat er in het verre Den Haag ook daadwerkelijk gehoor gegeven wordt aan de wensen van het Arubaanse volk. In dit verband heb ik in herinnering gebracht het verzoek tot afbouw van de versoberingsmaatregelen (12,6%). De werknemers die sinds 1 mei 2020 trouw elke maand een deel van hun salaris hebben opgeofferd, hebben recht op enig perspectief, en ik vind dat wij hen dat perspectief moeten bieden. Ik vertrouw erop dat we hierin zullen slagen”.

Bron: Persbericht Kabinet Wever Croes II

- Advertentie -

Artikel delen

5 reacties

 1. Ik denk dat er 2 reden zijn voor de eilanden om niet coho te formaliseren:
  1. Met coho worden de “normale manier van politiek bedrijven” een stuk moeilijker gemaakt met een vergrote kans dat deals tegen gehouden worden.
  2. Met coho toezicht zou er wel eens inzicht kunnen komen op lopende deals die de samenleving geld kost. Dezen zouden gestopt kunnen worden en geld zou terug gevorderd kunnen worden.
  Dit is gevaarlijk voor iedereen die in de politiek zit en zat.
  Persoonlijk denk ik dat de politici liever een van spyk doen; “dan maar de lucht in”.
  Dus liever letterlijk de samenleving opblazen dan het risico dat ze aanmass voor schut gaan en kaal geplukt worden.

 2. Mevr. Wever-croes.
  “Aruba heeft duidelijk aangegeven dat de Nederlandse voorwaarde, te weten het ondertekenen van de verlenging van het Protocol van 22 november 2018 zonder einddatum, een nieuwe voorwaarde is voor het ontvangen van liquiditeitssteun. Deze voorwaarde valt buiten de reeds gemaakte afspraken.”
  Is niet nieuw, dat het niet expliciet genoemd is maakt het “nieuw” en is een technische tekortkoming welke bewust door een partij uit de overeenkomst gehaald is. Leuk maar het zat er wel in en omdat er geen datum in staat (omdat destijds gesteld werd dat de eerst genoemde periode te kort was) betekent niet dat de voorwaarden van Nederland tot het oneindige uitgesteld kunnen worden.
  Zo dom kunt u niet zijn.
  En waar maakt u zich druk over?
  De commissie voor de gas deal is binnen, staat zonder meer veilig op de rekening van papa, zonder dat u toezicht hoefde te dulden.
  Zitten er misschien nog wat lucratieve deals voor u of uw F&F in het vat?
  Wat bent u?
  Staatsvrouw?
  Of parasiet?
  Wie dient u?
  Het volk of Familie and Friends?

 3. MP Eveline, u heeft recht op een mening, u heeft immers ook rechten, maar met dit soort fratsen en uitlatingen kunt u zich beter beperken tot het aan”recht”.

 4. Evelyn, wat staat daar nu in het persbericht:
  “gehoor wordt gegeven aan de wensen van het Arubaanse volk”
  Ik behoor tot het Arubaanse volk maar sta helemaal niet achter uw standpunt!
  Wilt u buiten de ambtenaren (ca. 4.500 mensen) ook eens naar de rest en overgrote deel van het volk luisteren a.u.b. Masha Danki!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnissen | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -