27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 08:52

Laatste reacties

- Advertentie -

Patiënten tevreden over huisarts

artsenWILLEMSTAD — Patiënten zijn tevreden over de bejegening door hun huisarts. Er zijn nauwelijks financiële belemmeringen voor het bezoek aan de huisarts. De bereikbaarheid van de huisartsenpraktijk is goed, behalve voor rolstoelgebruikers. Ook zijn de patiënten tevreden dat zij hun huisarts zonder afspraak tijdens de spreekuren kunnen bezoeken. Dit zijn enkele van de onderzoeksresultaten van de ‘evaluatie van de structuur en de zorgverlening van de eerstelijnsgezondheidszorg op Curaçao’ dat dit jaar door de Nederlandse onderzoekorganisatie Nivel is uitgevoerd.

Het onderzoek vond plaats op initiatief van de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV) en in opdracht van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en is op 17 december afgerond.
De resultaten en aanbevelingen in het rapport bieden vele concrete punten om de eerstelijnsgezondheidszorg – dit is gezondheidszorg die vrijwel zonder drempel toegankelijk is voor elke burger – op Curaçao te versterken.
Zo blijkt voor patiënten dat ze weinig geneigd zijn hun huisarts te bezoeken met klachten die niet lichamelijk van aard zijn.
Patiënten geven aan dat openingstijden buiten kantooruren vaak ontbreken maar hebben daar geen moeite mee.
Ook zijn patiënten kritisch met betrekking tot de (geringe) geneigdheid van de huisartsen tot het afleggen van huisbezoeken.
Het Nivel adviseert om de toegang tot de eerstelijnszorg voor ouderen, chronisch zieken en mensen met beperkingen te bevorderen.
Huisartsen moeten meer bereid zijn om patiënten te bezoeken, die moeite hebben om naar de praktijk toe te komen.
Huisbezoeken verdienen een aparte plaats in de honoreringssytematiek.
Gemiddeld is er één huisarts per 1860 inwoners.
Bijna tweederde heeft geen beroepsopleiding tot huisarts gevolgd.
De huisartsen lijken tamelijk goed geoutilleerd. Niettemin antwoordt eenderde geen of onvoldoende toegang te hebben tot faciliteiten voor beeldvormende diagnostiek.

In hun rol als arts tot wie patiënten zich het eerste wenden wanneer ze klachten met hun gezondheid hebben, doen de huisartsen op Curaçao het redelijk, al is het verschil met hun Nederlandse collega’s aanzienlijk.
Dat verschil is kleiner als het gaat om de betrokkenheid bij de behandeling en begeleiding van (chronisch) zieken.
Het hoogst scoorden behandeling van:

  • diabetis type 2 (96 procent),
  • maagzweer (90 procent)
  • en longontsteking (89 procent).

Verreweg het minst ontwikkeld in het taakprofiel van de Curaçaose huisarts zijn de medisch technische verrichtingen.
Verrichtingen zoals kleine chirurgie worden zeer weinig gedaan. Daar staat tegenover dat veel huisartsen wel een variëteit aan preventieve activiteiten aanbieden evenals gezinsplanning.

- Advertentie -

Dialoog
Huisartsen hebben formeel een poortwachtersfunctie voor toegang tot de tweedelijnszorg, maar die lijkt niet naar behoren te werken, aangezien patiënten zich ook zonder verwijzing tot de tweede lijn wenden.
Een sterke eerstelijnszorg is volgens het Nivel van groot belang voor een goede gezondheidszorg en daarmee uiteindelijk de gezondheid van een bevolking.
Dit is een bekend en internationaal geaccepteerd gegeven.
Om nu inzicht te kunnen krijgen in hoe de Curaçaose eerstelijnszorg versterkt dient te worden is het noodzakelijk om eerst te weten hoe die eerstelijnszorg er momenteel voor staat.
Het onderzoek is gehouden onder tachtig huisartsen en 940 van hun patiënten.
De uitkomsten van gesprekken met beroepsgroepen van zorgverleners en hun organisaties, waaronder:

  • de CHV,
  • het ministerie van GMN,
  • de zorgverzekeraars,
  • de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC),
  • beroepsgroepen van paramedici
  • en patiëntenorganisaties,

zijn verwerkt in de bevindingen. Het onderzoek is gefinancierd uit Usona-middelen. In 2013 zullen de stakeholders verder praten over de aanbevelingen en implementatie van het onderzoeksrapport.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...

PBC | Aantal actieve cases Curaçao daalt licht op zondag

Persbureau Curacao Er zijn vandaag 36 nieuwe besmettingen bijgekomen. Mensen met een positieve test althans. Aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen toen gemiddeld meer dan 70 mensen positief...

PBC | Mogelijk weer nieuwe beperkende coronamaatregelen op Curaçao

Persbureau Curacao De regering Pisas overweegt de coronamaatregelen opnieuw aan te scherpen. Gebaseerd op informatie van de GGD en RIVM is het aantal gestegen positieve testen mogelijk reden...

PBC | Shariengela Cijntje is Miss Universe Curaçao 2021

Persbureau Curacao Miss Universe Curaçao 2021 is Shariengela Cijntje. De 27-jarige schoonheidskoningin won gisteravond de 58e editie in de Ballroomzaal van het Curaçao Marriott Beach Resort. Shariengela volgt Chantal...

PBC | CHATA: hotelbezetting Curaçao steeds beter, maar vraag moet gestimuleerd

Persbureau Curacao Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was bezet in de maand juni. Dat meldt CHATA. 54,6 procent om precies te zijn. Volgens de vertegenwoordiger...
- Advertentie -