27 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 23:40

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoPatiënten tevreden over huisarts

Patiënten tevreden over huisarts

artsenWILLEMSTAD — Patiënten zijn tevreden over de bejegening door hun huisarts. Er zijn nauwelijks financiële belemmeringen voor het bezoek aan de huisarts. De bereikbaarheid van de huisartsenpraktijk is goed, behalve voor rolstoelgebruikers. Ook zijn de patiënten tevreden dat zij hun huisarts zonder afspraak tijdens de spreekuren kunnen bezoeken. Dit zijn enkele van de onderzoeksresultaten van de ‘evaluatie van de structuur en de zorgverlening van de eerstelijnsgezondheidszorg op Curaçao’ dat dit jaar door de Nederlandse onderzoekorganisatie Nivel is uitgevoerd.

Het onderzoek vond plaats op initiatief van de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV) en in opdracht van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en is op 17 december afgerond.
De resultaten en aanbevelingen in het rapport bieden vele concrete punten om de eerstelijnsgezondheidszorg – dit is gezondheidszorg die vrijwel zonder drempel toegankelijk is voor elke burger – op Curaçao te versterken.
Zo blijkt voor patiënten dat ze weinig geneigd zijn hun huisarts te bezoeken met klachten die niet lichamelijk van aard zijn.
Patiënten geven aan dat openingstijden buiten kantooruren vaak ontbreken maar hebben daar geen moeite mee.
Ook zijn patiënten kritisch met betrekking tot de (geringe) geneigdheid van de huisartsen tot het afleggen van huisbezoeken.
Het Nivel adviseert om de toegang tot de eerstelijnszorg voor ouderen, chronisch zieken en mensen met beperkingen te bevorderen.
Huisartsen moeten meer bereid zijn om patiënten te bezoeken, die moeite hebben om naar de praktijk toe te komen.
Huisbezoeken verdienen een aparte plaats in de honoreringssytematiek.
Gemiddeld is er één huisarts per 1860 inwoners.
Bijna tweederde heeft geen beroepsopleiding tot huisarts gevolgd.
De huisartsen lijken tamelijk goed geoutilleerd. Niettemin antwoordt eenderde geen of onvoldoende toegang te hebben tot faciliteiten voor beeldvormende diagnostiek.

In hun rol als arts tot wie patiënten zich het eerste wenden wanneer ze klachten met hun gezondheid hebben, doen de huisartsen op Curaçao het redelijk, al is het verschil met hun Nederlandse collega’s aanzienlijk.
Dat verschil is kleiner als het gaat om de betrokkenheid bij de behandeling en begeleiding van (chronisch) zieken.
Het hoogst scoorden behandeling van:

  • diabetis type 2 (96 procent),
  • maagzweer (90 procent)
  • en longontsteking (89 procent).

Verreweg het minst ontwikkeld in het taakprofiel van de Curaçaose huisarts zijn de medisch technische verrichtingen.
Verrichtingen zoals kleine chirurgie worden zeer weinig gedaan. Daar staat tegenover dat veel huisartsen wel een variëteit aan preventieve activiteiten aanbieden evenals gezinsplanning.

Dialoog
Huisartsen hebben formeel een poortwachtersfunctie voor toegang tot de tweedelijnszorg, maar die lijkt niet naar behoren te werken, aangezien patiënten zich ook zonder verwijzing tot de tweede lijn wenden.
Een sterke eerstelijnszorg is volgens het Nivel van groot belang voor een goede gezondheidszorg en daarmee uiteindelijk de gezondheid van een bevolking.
Dit is een bekend en internationaal geaccepteerd gegeven.
Om nu inzicht te kunnen krijgen in hoe de Curaçaose eerstelijnszorg versterkt dient te worden is het noodzakelijk om eerst te weten hoe die eerstelijnszorg er momenteel voor staat.
Het onderzoek is gehouden onder tachtig huisartsen en 940 van hun patiënten.
De uitkomsten van gesprekken met beroepsgroepen van zorgverleners en hun organisaties, waaronder:

  • de CHV,
  • het ministerie van GMN,
  • de zorgverzekeraars,
  • de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC),
  • beroepsgroepen van paramedici
  • en patiëntenorganisaties,

zijn verwerkt in de bevindingen. Het onderzoek is gefinancierd uit Usona-middelen. In 2013 zullen de stakeholders verder praten over de aanbevelingen en implementatie van het onderzoeksrapport.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties