27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:03

Laatste reacties

- Advertentie -

Patiënt dupe van SVB

CHV voldoet aan zorgplicht

logo-SVB-anWillemstad – Mevrouw Jansen is 99 jaar, heeft door omstandigheden haar verzekeringskaart niet bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunnen ophalen en is nu door de SVB op een lijst gezet om afgevoerd te worden waardoor zij geen behandeling kan krijgen van een huisarts.

Advertentie

- Advertentie -

,,De patiënt is de dupe. Onze core business is het bieden van zorg aan onze patiënten.
Wij zijn geen administratiekantoor die voor de SVB moet uitzoeken of mevrouw Jansen nog wel in leven is, of en waar zij mogelijk naartoe verhuisd is en wat de reden is waarom mevrouw Jansen voor de SVB onvindbaar is”

, zo stelt Homan Jeung, voorzitter van de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV). Hij weet overigens niet hoeveel patiënten bij de verschillende huisartsen onterecht zijn afgeschreven. De voorzitter reageert hiermee op uitlatingen van SVB-directeur Philip Martis, die stelt dat sinds 1995 een lijst van 10.000 personen ontstaan is waar zijn administratie niet de vinger op kan leggen.

,,Het gaat om personen die geen uitvoering hebben gegeven aan onze aanmaningen om per februari 2013, toen de basisverzekering ziektekosten (bvz) werd ingevoerd, hun PP-, FZOG of ZV-kaart in te leveren en een nieuwe kaart op te halen. Het gaat om een lijst van personen waarmee op geen enkele manier contact te krijgen is. We hebben onze mensen huisbezoeken laten afleggen, we hebben het bevolkingsregister erbij betrokken, zonder resultaat.”

Jeung vindt het te ver voeren om voor de SVB, die in feite alleen maar een administratiekantoor is, uitzoekwerk te verrichten en stelt dat de administratie en het werk van de SVB niet deugt.
De CHV-voorzitter vermoedt dat het om een bezuinigingsactie gaat omdat per februari 2013 een nieuw abonnementstarief is ingegaan van circa 183 gulden per patiënt per jaar. Dit bedrag was voor die tijd 167 gulden.
Dit is een vaste vergoeding die een huisarts krijgt voor ingeschreven patiënten.
Daarnaast worden kleine ingrepen apart vergoed.
De SVB baseert zich op de bvz-wetgeving waarin staat:

,,Een verzekerde kan zijn aanspraken ingevolge deze landsverordening slechts geldend maken indien hij beschikt over een geldig bewijs van registratie.
De Uitvoeringsorganisatie draagt zorg, dat deze aanspraken tot gelding kunnen worden gebracht. De Uitvoeringsorganisatie verstrekt aan de verzekerde een bewijs van registratie.”

De CHV stelt dat niet op basis van het al dan niet hebben van een ‘geldig bewijs van registratie’ ofwel een bvz-kaartje, een patiënt een behandeling ontnomen mag worden.

,,Wij moeten patiënten blijven behandelen, dat is onze zorgplicht en wij vinden dat er gekeken moet worden naar of de persoon in kwestie aan de voorwaarden voldoet.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -