29 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 17:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Parool | Minister Koenders in mei naar Cuba

Premier Mark Rutte ontmoet president Raul Castro van Cuba in Panama | foto © anp
Premier Mark Rutte ontmoet president Raul Castro van Cuba in Panama | foto © anp

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) brengt op 7 mei een bezoek aan Cuba. Hij meldde dat vandaag na een gesprek met zijn Cubaanse collega Bruno Rodríguez. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) gaat begin volgend jaar met een handelsmissie naar Cuba.

Het was voor het eerst dat een Cubaanse minister Nederland bezoekt. Voor zijn bezoek aan Cuba is Koenders op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Erna gaat hij door naar Guatemala en Mexico.

Koenders zei na afloop van een gesprek met Rodríguez dat Nederland en Cuba de samenwerking willen versterken op een aantal terreinen, waaronder handel, landbouw en toerisme.

Ook op sportgebied wordt meer samengewerkt, zo geeft Feyenoord op dit moment voetbalclinics in Cuba. Nederland gaat ook Cubaanse diplomaten trainen. Cuba is voor Nederland onder meer van belang omdat het via de Antillen een ‘Caribische buurman’ is.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken | Foto © anp
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken | Foto © anp
- Advertentie -

Koenders wil verder helpen met een snelle beëindiging van het Amerikaanse embargo tegen Cuba. De VS en Cuba hebben na hervormingen in Cuba hun betrekkingen hersteld, maar het komt er nu volgens Koenders op aan dat de VS ook in de praktijk het embargo opheffen.

Uiteindelijk is dat een besluit van de Amerikaanse president, maar druk van Nederland en andere EU-landen kunnen dat proces mogelijk versnellen, meent Koenders. Dat is ook in het belang van Europese bedrijven, omdat die soms ook getroffen worden door het Amerikaanse embargo.

Politieke hervormingen

Premier Mark Rutte sprak eerder deze maand in Panama voor het eerst met de Cubaanse president Raúl Castro. De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, bezocht Cuba in januari vorig jaar.

De politieke hervormingen op Cuba maken ook de weg vrij voor een handelsmissie onder leiding van minister Ploumen, begin volgend jaar. Nederland is een van de grootste Europese handelspartners van Cuba.

- Advertisement -

‘De economie van Cuba is volop in beweging. Voor Nederland is dit het moment om te komen tot een volwaardige handelsrelatie met Cuba’, aldus Ploumen. Nederlandse ondernemingen die voor het eerst aan Cuba gaan leveren, krijgen nu ook ondersteuning van de Nederlandse overheid.

Bron: Parool

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Extra | Journaal 30 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inspectie Volksgezondheid verbijsterd door opiniestuk Jan Huurman

De Inspectie voor de Volksgezondheid Curaçao heeft met verbijstering kennisgenomen van de publicaties van oud Inspecteur Generaal en oud Inspecteur van Volksgezondheid Jan Huurman. De Inspectie noemt...

Nu.cw | CIBC FirstCaribbean’s doneert 28.000 gulden aan stichting Prinses Wilhelmina

De opbrengsten van de Walk for the Cure is door CIBC FirstCaribbean’s gedoneerd aan Stichting Prinses Wilhelmina Fonds. Het fonds zet zich in voor de strijd tegen...

PBC | Minder kerstverlichting door financiële moeilijkheden Aqualectra

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Omdat Aqualectra het financieel moeilijk heeft, zal het nutsbedrijf minder kerstverlichting verzorgen in de binnenstad, zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Maar de jaarlijkse kerstboom...

PBC | Help, Julies zorgcentrum moet verhuizen

Persbureau Curacao Julie’s zorgcentrum moet verhuizen. De staat van het huidige gebouw is zo slecht dat vijf oudjes die er verblijven eigenlijk geen menswaardig bestaan meer kunnen hebben....

PBC | Algemeen Pensioenfonds Curaçao organiseert kennissessie over pensioenhervorming

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC) heeft onlangs in de aula van de University of Curaçao (UoC) een kennissessie gehouden over hervorming van het pensioenstelsel. Hoogleraar...
- Advertentie -