29 C
Willemstad
• dinsdag 17 mei 2022 10:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Parool | Justitie: Vermoorde crimineel Eaneas Lomp werd in de val gelokt door vriend

Paul Vughts

Politie-onderzoek na de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie. Beeld anp

Een beklemmende reeks onderlinge berichtjes schetst ongekend minutieus hoe de Amsterdamse crimineel Eaneas Lomp op 7 november 2015 in de val werd gelokt, dronken werd gevoerd en werd geliquideerd in Krommenie.

- Advertentie -

Zoals in alle moorddossiers waarin versleutelde, maar onverwacht leesbaar gemaakte ‘PGP’-berichten (Pretty Good Privacy) een hoofdrol spelen, zal de rechtbank moeten vaststellen dat de verzenders van die tekstjes daadwerkelijk de verdachten zijn, maar áls dat in de zaak over de liquidatie van Eaneas Lomp zo is, is hij er ijzingwekkend koelbloedig ingeluisd door een man van wie hij dacht dat het een vriend was: Dani M. De opdrachtgever van ook deze liquidatie zou hoofdverdachte Omar Lkhorf zijn.

Van en naar de smartphones die justitie aan Dani M. koppelt, worden in de avond en nacht van de liquidatie vele berichten verstuurd waarin Lomps laatste uren stap voor stap worden beschreven.

Hoe hij vanuit het huis van zijn vriendin in Krommenie (‘die bitch gaat nu de deur uit’) per trein naar Amsterdam komt om met zijn ‘vriend’ Dani M. uit te gaan (‘naar de Zeedijk, hoeren neuken’).

Helemaal lam

Met medeverdachten bespreekt Dani M. dat hij ‘met het hoerenkind gaat investeren in wat drank’ zodat Lomp rond 1 uur ‘helemaal lam’ zal terugkeren in Krommenie en de schutters hem eenvoudig kunnen pakken.

Gesprekspartners moedigen Dani M., ten overvloede, aan hem ‘goed te laten zuipen zodat zijn bloed dun wordt’ en hij snel zal leegbloeden.

Als Lomp in de trein terug zit, staan de schutters ‘in de bosjes te wachten’ om hem ‘te vangen, die kankerrat’.

De opdrachtgever, volgens justitie dus Lkhorf, verordonneert de huurmoordenaars van afstand ‘hun magazijn te legen’. “Door het hoofd, armen, benen, nagels, tenen en ballen als het kan. Hij heeft een (kogelwerend) vest.” En: “Pop hem z’n kankermoer, deze kans krijg ik niet meer.”

Geen genade

Tegen de later geliquideerde en onthoofde Nabil Amzieb en verdachte Hicham M. (25), de vermoede schutters: ‘geen genade, aub’. Chauffeur van de schutters zou Mitchell Jansen zijn geweest, inmiddels doodgeschoten in Colombia.

De schutters laten weten dat ze balen van de verlate aankomst van Lomp (‘die kankerrat’). “We vriezen onze balzak er af hier.”

Ondertussen sms’t de duidelijk niets vermoedende Eaneas Lomp met zijn gewone telefoon aan Dani M. dat hij bijna thuis is.

Daar komt hij nooit aan. Vlakbij de woning van zijn vriendin wordt hij doodgeschoten. Om 1.58 uur stellen de betrokkenen vast dat hij is ‘gefixt’.

Het toestel dat justitie aan Lkhorf koppelt: “Is-ie dood?”

Het toestel dat Amzieb gebruikt zou hebben: “Broer, ik heb me 9 (mijn negen-millimeter-pistool) op hem geleegd. Furby (volgens justitie Hicham M.) rende achter hem aan met de kalasj (de kalasjnikov).”

Hebben ze hem ‘door zijn hoofd gegeven?’

Lijstje

Volgens justitie Amzieb, ‘Lange’: “Ik heb zijn hoofd niet kunnen raken broer. Hij rende weg. Hij lag in de tuin van mensen.” Iemand van dichtbij een genadeschot door het hoofd geven ‘gaat moeilijk als iemand met een AK (kalasjnikov) op hem schiet’. “Hallo, ik wil niet dood gap.”

De verdachten lezen de volgende dag tot hun opluchting in de media dat Lomp inderdaad dood is.

In de visie van justitie had de groep verdachten ‘een lijstje potentiële slachtoffers’ waarop onder anderen bekende Amsterdamse criminelen staan zoals Samir Z., Chafik Yakhlaf en Soufiane B. – de broer van Anouar B. die levenslang kreeg voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt.

‘Lomp was een mens van vlees en bloed’

Een vriendin van Eaneas Lomp spuugde in haar slachtofferverklaring haar gal over het beeld dat ‘justitie, rechters en de media’ van Lomp schetsen.

“Hier worden woorden als verdachte en moordenaar gebruikt en er wordt gezegd dat hij onderdeel zou zijn van een bende. Het is allemaal negativiteit.”

‘Voor de wet’ mag Lomp een crimineel zijn geweest, hij was ook ‘een mens van vlees en bloed’. “Hij is een vader en een zoon. Hij heeft het recht als een mens te worden gezien.”

Lomp ‘kende een grote aanwezigheid in ieders leven’. “Hij was een man die hield van een feestje, van grapjes maken.”

Dat Lomp als ‘heel loyaal en sterk persoon’ is vermoord met medewerking van een ‘vriend’, schrijnt.

“Na deze gebeurtenis is het woord loyaal voor mij niets meer waard. Eaneas heeft zijn loyaliteit aan de verkeerde mensen gegeven. Hij heeft zijn leven in handen gezet van mensen die het hebben doorverkocht.”

Bron: Parool

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Als je dit allemaal leest, hebzucht, moord, bedrog. Het lijkt veel op de politiek hier op Curaçao behalve dat hier niemand de gevangenis in gaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -