29 C
Willemstad
• dinsdag 17 mei 2022 11:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Parool | Het signaal: Marokko pikt niets van de Nederlandse criminelen

Paul Vugts

Edwin R.M. (links) en Shardyone S. (rechts) op foto’s die door de Marokkaanse politie zijn verspreid. Beeld Marokkaanse politie.

Waar in Nederland jonge criminelen recent levenslang kregen of dat nog vrezen na liquidaties in onderlinge vetes, was de doodstraf de uitspraak tegen de Amsterdammers Shardyone S. (30) en Edwin R. (25), vrijdag in Marokko. Hun grote moordproces is vooral een Nederlandse zaak.

- Advertentie -

Alles draait om de liquidatie van de geneeskundestudent Hamza Chaib, de zoon van een opperrechter, op 2 november 2017 op het terras van luxe koffiezaak La Créme in Marrakesh.

Het was een blunder: beoogd doelwit van de schutters was de Nederlands-Marokkaanse crimineel Mustapha F., eigenaar van La Créme. Die droeg ook een wit shirt en had even eerder aan hetzelfde tafeltje gezeten.

‘Moes’ F., in het milieu ook bekend als ‘Amotor’ (motor), is een pion in een vete tussen twee Nederlandse misdaadgroepen. Hij wordt gerekend tot de clan van de erven van de in 2014 in Zuid-Spanje geliquideerde Amsterdams-Marokkaanse crimineel Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan.

Extreem gewelddadig

Die groep is ook in Marokko machtig en vecht een oorlog uit met de extreem gewelddadige bende van de voortvluchtige Ridouan Taghi. Die had huurmoordenaars eerder al opdracht gegeven ‘Moes’ dood te schieten bij diens club No Limit in Zoetermeer. Dat was mislukt doordat te veel portiers in de buurt waren.

In het Marokkaanse proces waar de jeugdvrienden ‘Dyon’ S. en Edwin R. de doodstraf kregen, is ook hun eigenlijke doelwit Mustapha F. vrijdag veroordeeld. Hij kreeg 15 jaar cel voor internationale drugshandel. Zijn horecabedrijven, peperdure bolides en andere bezittingen in Marokko waren al in beslag genomen.

Het signaal is glashelder: Marokko pikt niets van de Nederlanders met hun vuurwapengeweld, dat nog een onschuldig leven kostte ook. Het land koestert de reputatie dat vuurwapengeweld er uitzonderlijk is. Wie met een wapen gepakt wordt, kan worden aangeklaagd voor het beramen van een aanslag op de koning. Moord wordt heel zwaar bestraft, laat staan de moord op een onschuldige.

Marokkaanse criminelen zijn dan ook niet snel bereid iemand dood te schieten in Marokko. Daarom zal Taghi zijn uitgekomen bij Amsterdammers Shardyone S. (geboren op Curaçao) en Edwin R. (in Amsterdam geboren uit Dominicaanse ouders).

Rasta’s

Het duo was de roemruchte Marokkaanse geheime dienst al lang en breed opgevallen, onder andere door hun rasta’s. Ze sliepen in twee hotels. Ze vluchtten na het schieten op een motor, maar werden snel gepakt.

In het enorme moordonderzoek kwamen 28 verdachten in beeld – met de internationaal gezochte Taghi als hoofdverdachte. Zijn broers Jamal en Morad zitten wel vast.

Jamal kreeg volgens lokale media vrijdag tien jaar cel voor het bijhouden van de administratie van de drugshandel van de groep. Over Morad staat niets vermeld. Utrechter Anouar B. kreeg 20 jaar. Hij wordt in Nederland verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok in 2016 – volgens justitie ook in opdracht van Taghi.

Marokko heeft de doodstraf sinds 1993 overigens niet meer voltrokken.

Bron: Parool

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Marokko pikt niets van de Nederlanders met hun vuurwapengeweld, dat nog een onschuldig leven kostte ook. Het land koestert de reputatie dat vuurwapengeweld er uitzonderlijk is. Wie met een wapen gepakt wordt, kan worden aangeklaagd voor het beramen van een aanslag op de koning.

    En daarom schieten ze in Nederland wel op elkaar.. Want ja met de Irma Lips rechters zijn de criminelen de slachtoffers.

  2. Dit soort straffen mogen ze wat mij betreft ook in Nederland opleggen. Nederland gaat langzaam maar zeker naar de verdoemenis door het softe straf beleid van wereldvreemde rechters.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -