31 C
Willemstad
• vrijdag 20 mei 2022 13:55

Laatste reacties

- Advertentie -

Parool | Coronabesmettingen stijgen in Nederland

Marcia Nieuwenhuis

Hollandse Hoogte / ANP

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen week is gestegen naar 534. Dat is bijna een kwart meer dan de week ervoor. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

- Advertentie -

Het is de eerste stijging in het aantal besmettingen sinds begin juni de testcapaciteit is uitgebreid. Sinds vorige maand konden ook Nederlanders met milde klachten, zoals verkoudheid of niezen, zich laten testen. Per dag waren er gemiddeld 76 besmettingen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Het aantal besmettingen steeg met 102 van 432 naar 534, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM sinds deze maand wekelijks naar buiten brengen.

In de afgelopen week zijn er nog 16 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis, en het dodental stijgt met acht. Viroloog Ab Osterhaus wijst op verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen bij die stijging. “Er zijn natuurlijk nogal wat veranderingen. De algemene houding ten opzichte van het coronavirus en de regels is wellicht wat versoepeld, het verhoogde reisgedrag zou een rol kunnen spelen, mogelijk is er intensiever getest.’’

Volgens de expert ‘gaan de aantallen weliswaar omhoog, maar zitten de cijfers nog binnen de foutmarge’. “Als deze cijfers een aantal weken achter elkaar blijven oplopen, betekent dit natuurlijk wél wat,’’ zo benadrukt de viroloog.
België

De stijging in Nederland volgt nadat ook België een lichte stijging doormaakte. Daar is het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen per dag gestegen met 11 procent, in vergelijking met de week ervoor. Bij de Zuiderburen zijn er per dag gemiddeld 95 besmettingen.

Lokale lockdowns

Nieuwe lockdownmaatregelen vanwege het coronavirus zijn deze zomer niet uit te sluiten, maar die zullen dan eerder lokaal of regionaal zijn. Dat betoogde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad maandagavond na afloop van overleg tussen de 25 Veiligheidsregio’s. Bruls: “Wij denken met de kennis die we nu hebben, veel meer dan vier maanden geleden, dat we dan in elk geval niet het hele land in allerlei maatregelen hoeven te zetten.”

Lokale maatregelen moeten dan voorkomen dat het hele land in lockdown moet: “Ieder van ons is een beetje bang voor het schrikbeeld dat we allemaal weer maanden in die maatregelen gaan zitten,’’ verwoorde Bruls na afloop van het Veiligheidsberaad. De voorman benadrukte het belang van het bronnen- en contactonderzoek bij de vaststelling van besmettingen.

Bron: Parool

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Mondkapjes bieden geen bescherming tegen het virus tenzij je een gasmasker draagt. Zolang je door een mondkapje kan ademen kan er ook een virus doorheen. Dit is meer een middel van bangmakkerij en manipulatie, dan een redmiddel tegen een virus!

 2. Wat prof. Ab Oosterhuis nu met media geilheid te maken heeft vind ik behoorlijk raadselachtig opgemerkt van Clapas.
  Iemand met zo’n enorme staat van dienst waar figuren als C en ook andere virologen alleen maar van kunnen dromen.
  Oosterhaus heeft al in een vroeg stadium aangegeven dat Nl en de EHO aan de mondkapjes moest, hetgeen genegeerd is. Ook door I Gerstenbluth! It’s all about aerosols.
  Het had ongetwijfeld veel ellende kunnen voorkomen.
  Nu kunnen we gewoon wachten op golf II.

 3. In Nederland woon je 6 maanden thuis in de winter en met zomer willen ze naar buiten gaan en veel mensen wonen in kleine huisjes. Niet zoals hier

 4. Duidelijk te zien dat de corona velen in Nederland strikt, in een val lokt door middel van een bedrieglijk aantrekkelijk lokaas, namelijk het vertier, het genot, het stappen, kroeg in kroeg uit, feesten etc.etc.. Het is onredelijk en onvoorstelbaar te denken dat de corona niet heftiger dan de eerste keer zal toeslaan, en zelfs deze keer genadeloos veel meer slachtoffers zal maken. Op 9 en 11 Maart 2020 heb ik(in reacties) hiervoor gewaarschuwd, en op 16 Juli 2020 werd het bevestigd, het aantal slachtoffers stijgt en nadert inderdaad met grote, haastige en vlugge passen. (iets logisch). Mensen moeten het vermijden het(goede) raad te bagatelliseren. Zinneloze en schadelijke begeerten, mag men niet onderschatten want het resultaat is altijd vernietiging en verderf. De gezondheid is onbetaalbaar, terwijl genot en lol trappen voorbijgaande toestanden zijn en niet blijvend. Maar wie zijn gezondheid koestert, kan er vele jaren van genieten. So, wacht dus en zie wat deze corona binnenkort zal doen met eigenwijze en hard horende stijfkoppen, maar dan is het te laat…………….altijd te laat.

 5. Las vanochtend in de Standaard dat het aantal besmettingen en opnames in België bijna explosieve vormen gaat aannemen. Tegelijkertijd staat in een Antilliaans D katern dat België bij die landen hoort die deze regering ‘verwelkomt’.
  Ik ben stupefait hoor, hoe men de ontwikkelingen hier volgt. Verder ligt elke verantwoordelijkheid bij jezelf, keep distance desinfecteer je handen at all times (ik heb standaard m’n disinfectant in mijn broekzak) en draag mondkapjes.
  Mijn vrouw en ik gaan geen supermarkt binnen zonder, opvallend dat we daarin vaak alleen staan.
  Onbegrijpelijk vind ik dit.

 6. Ik begrijp niet dat de mensen die in het buitenland op vakantie gaan niet verplicht worden om 2 weken in quarantaine te gaan. Zo kun je het tenminste een beetje voorkomen…..better safe then sorry.

 7. De man vertelt alleen de feiten en de mogelijke oorzaken. Niets meer en niets minder. Dit is de realiteit maar blijkbaar voor jullie en meer mensen moeilijk te begrijpen en horen of zien jullie wat je wil horen of zien. En hand in eigen boezem steken is moeilijk anderen de schuld geven is makkelijker. Maar wij zijn degene die het Corona virus onder controle kunnen houden door ons simpelweg aan de maatregelen te houden. Anders gaan we terug naar af. Dat is blijkbaar wat jullie hier en veel lui thuis willen. Al is het alleen maar om dwars te liggen. Gezondheid praat niemand meer over alleen de roependen in de woestijn (de deskundige virologen) bedoel niet dr 17 miljoen pseudo virologen

 8. Goedemiddag
  Door het meer aantal gesteste mensen zal het logisch zijn dat inderdaad er meer besmettingen zijn. Ik wil hier graag aan toevoegen dat de testen ook positief testen wanneer je een snotneus hebt dit is inmiddels algemeen bekend, do your job.
  Hou op met angst zaaien en begin met je werk goed te doen.
  Verschrikkelijke journalisme!!
  Groeten en schaamte naar jullie

 9. Viroloog Ab Osterhaus is kampioen open deuren intrappen. Als iemand een titel voor zijn naam heeft verwacht ik dat hij iets verteld waaruit zijn specialiteit blijkt.

  De man is behoorlijk media geil en heeft meestal niets te melden. Heb het vermoeden dat bij hem ook geld een perverse prikkel is om elke avond zijn gezicht op de buis te laten zien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, May 19, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Staatssecretaris Van Huffelen voor tweede keer op bezoek op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties is van maandag 23 mei tot vrijdag 27 mei op Aruba, Curaçao en Sint Maarten om inwoners, ondernemers,...

PBC | Mondkapjesplicht vervalt op de luchthaven

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het is niet langer verplicht om op luchthaven Hato een mondkapje te dragen. Beheerder CAP heeft de verplichting vorige week vervangen door een mondkapjes...

PBC | Nederlandse en Curaçaose wetenschappers vinden elkaar op de Universiteit van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Nederlandse en Curaçaose wetenschappers hebben begin deze maand een serie presentaties en lezingen gegeven over Erfgoed, nation building and nation branding. Op vrijdag 6 mei...

PBC | Rotterdamse politie zoekt getuigen coldcase zaak binnen Antilliaanse gemeenschap

Persbureau Curacao ROTTERDAM – Het coldcaseteam dat onderzoek doet naar de dood van de 13-jarige Sedar Soares heeft sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap meer kennis is...
- Advertentie -
- Advertentie -