ParadiseFM | VBC vreest voor werkloosheid van 48 procent

Volgens VBC zullen bij het acuut stoppen van het toerisme minimaal 16.000 mensen hun baan verliezen | Persbureau Curacao

Vereniging Bedrijfsleven Curaçao schrijft in een persbericht dat de Coronacrisis enorme gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid.

Volgens VBC zullen bij het acuut stoppen van het toerisme minimaal 16.000 mensen hun baan verliezen. Bij de andere sectoren die indirect gerelateerd zijn aan het toerisme kan dit aantal stijgen naar 4.000 personen. In totaal kunnen dat 20.000 werklozen worden, als direct gevolg van de Coronacrisis.

Er waren al ruim 15.000 werklozen, waardoor het totaal op ongeveer 35.000 uit zal komen. Op schaal van de totale beroepsbevolking zal het het werkloosheidspercentage volgens VBC 48% gaan bedragen.

Bron: ParadiseFM

29 Reacties op “ParadiseFM | VBC vreest voor werkloosheid van 48 procent

 1. “Als Yamil Lasten, Philip Martis en dergelijke werkeloos worden dan zal dit miljoenen aan salarissen schelen.. Niets op tegen”
  Niet alleen salaris, maar ook pensioen (dat voor overheids personeel nog erg riant is), andere employee benefits zoals auto van de zaak, congressen, onkosten vergoedingen etc. Het zou mij niets verbazen als sommige zelfs dingen als huisvesting en stroom en elektra (er is 1 bekend voorbeeld hiervan) gewoon krijgen betaald. Internet en netflex zitten er uiteraard standaard bij in.

  En vaak worden nog bysides en familieleden op de payroll gezet

 2. @joep, Wij kunnen dan wel geen Corona hebben echter onze markt heeft daar last van.. dus krijgen wij geen toeristen

 3. Joep Meloen

  Waar velen niet bij stilstaan is dat de eilanden in het Caribisch gebied een enorme voorsprong hebben op vele andere landen.
  Dit mag op zich vreemd klinken, doch het is wel de waarheid. Alle eilanden beschikken, in principe, over de mogelijkheid vrij snel weer coronavrij te worden. Wanneer de juiste maatregelen worden getroffen dan kan het verspreiden van het virus worden gestopt en daarmee kunnen we vrij snel terug naar het ‘normale leven’.
  Houdt dit dan in dat de toeristen terug gaan komen ?
  Nee, niet echt. In Europa zal corona nog vele maanden doorwoekeren en eerdat het echt onder controle is praten we zeker over oktober / november. Waarom zo lang ?
  Omdat het virus iedere keer weer de kop zal opsteken indien de maatregelen worden versoepeld en mensen weer gaan bewegen. Dan beginnen we gewoon weer van voren af aan, neemt het aantal geïnfecteerden weer toe, dus ook de ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Vervolgens moeten er weer beperkende maatregelen worden getroffen en zo komen we in een vicieuze cirkel terecht. Dat zal pas ophouden nadat het aantal nieuwe besmettingen tot bijna nul is afgenomen of dat er een vaccin danwel medicijn op de markt wordt gebracht.

  Waarom hebben de eilanden dan een voordeel ?

  Eigenlijk is dat vrij simpel. Veel van de standaard vakantielanden moeten het hebben van de zomermaanden en dan specifiek van juli en augustus. De kans dat 2020 een goede zomervakantie gaat worden in Europa is zo ongeveer gelijk aan nul. Zelfs wanneer het coronavirus plotseling zou verdwijnen dan nog zullen deze landen niet de aantallen toeristen gaan zien die ze normaal zouden hebben. En ook dat heeft weer een reden.
  Die reden is vrij simpel, veel overheden hebben bedrijven de goedkeuring gegeven om de vakantiedagen als eerste op te maken oftewel crisis over, maar het personeel heeft geen vakantiedagen meer. En dan wordt het dus verdomd lastig om op vakantie te gaan.

  M.a.w. de komende zomer zal voor de standaard vakantielanden zoals Spanje, Frankrijk, Italië, Kroatië, Griekenland, Turkije, Canarische eilanden, Portugal en de eilanden in de Middellandse Zee een aanvullende ramp zijn. Dit jaar zal er geen zomerseizoen zijn in Europa, dat kan iedereen gewoon vergeten. Is het niet vanwege de aanwezigheid van corona dan is het wel a.g.v. het feit dat men geen vakantiedagen meer heeft.

  Het voordeel voor de Caribische eilanden is dat wij hier 365 dagen per jaar zon hebben. Wanneer het grootste deel van Europa de zomervakantie noodgedwongen moet overslaan en het slechte weer wederom terugkeert, beginnen wij hier aan ons hoogseizoen. Oftewel, wie het zich nog kan veroorloven en wie nog dagen heeft zal na corona niet meer aan een Europese vakantie denken, maar aan een vakantie in het Caribisch gebied.

  Met die kennis in het achterhoofd zou Curacao nu moeten beginnen met zich voor te bereiden op die toeristen. I.p.v. geen investeringen te plegen in nieuwe voorzieningen is dit de uitgelezen kans om beter voor de dag te komen dan voorheen.
  We kunnen de komende periode gebruiken om het personeel beter te trainen, beter op te leiden. Heb je nu niets te doen ? Pak een studieboek erbij en vergaar kennis op de vlakken waar je nu slecht in bent.
  Al het achterstallig onderhoud kan worden weggewerkt. Nieuwe projecten versneld doorvoeren.
  Nee, het brengt de toeristen niet sneller terug, maar nu we deze kans in de schoot krijgen geworpen moeten we die niet missen.

  Ja, het zal leiderschap van de regering vereisen. Ja, de banken zullen mee moeten werken. Ja, de bevolking moet echt 10 stappen harder gaan lopen en wellicht ook tegen een lagere vergoeding. Ja, onze mentaliteit moet 180 graden om. I.p.v. verwachten dat de toerist vanzelf naar dit eiland komt zullen we het eiland op een slimme manier moeten gaan marketten en nee, dat is niet via kleine lettertjes (die niemand kan lezen en dus niets opbrengen) op het shirt van Ajax.
  Maar bovenal moeten we dit met z’n allen doen en niet als een stel individuen die alleen maar uit zijn op snel en makkelijk geld.

  Wil Curacao een toekomst hebben dan kunnen we niet gaan zitten wachten op hulp van buitenaf. We zullen zelf een plan moeten maken en mocht daar financiële hulp voor nodig zijn dan kunnen we dat vragen, maar dan wel alleen wanneer we het hele plan klaar hebben. En oh ja, de corruptie en vriendjespolitiek moeten nu echt tot het verleden gaan behoren.
  Doen we dat laatste niet dan hebben we hier volgend jaar Venezolaanse toestanden: een kleine club die het geld heeft gejat en de rest van de bevolking die in absolute armoede leeft.

 4. …..”Als
  Yamil Lasten,
  Philip Martis,
  Leila Lasten,
  Franklin Sluis,
  José. Jardim ) werkeloos worden dan zal dit miljoenen aan salarissen schelen.. Niets op tegen”………zegt @ Brian S.

  Dat zal niet gauw gebeuren: Kracht van de coalitievormende partijen die deze personen hebben geplaatst, die dan dreigen met het laten vallen van de regering.

 5. Joep Meloen

  @ Ambulant

  De conclusie is dus dat je geen enkel idee hebt wat men dan zou hebben moeten doen, maar ondertussen blijf je maar doorgaan met afgeven op degenen die de verantwoordelijkheid dragen en de beslissingen moeten nemen.

  Kan je vertellen dat ik blij ben dat jij niet hier op het eiland de beslissingen maakt, dan zouden we in no-time ten eerste failliet zijn en ten tweede zouden we nu honderden in het ziekenhuis hebben liggen,

  Doe dus iedereen gewoon een lol en hou op met je klaagzang over wat de maatregelen wel niet voor het eiland betekenen. Je geeft immers zelf aan dat je ook geen idee hebt wat er zou moeten gebeuren.

 6. Gevonden op youtube
  Eldron regina had een film gemaakt.
  Voor Curacao.
  Draaide in de movies.
  Papiaments. Voor kinderen als positievisme motivering voor kinderen.
  Dit is het liedje. Gemaakt op Curacao en in Dubai

  https://youtu.be/rRd0vel5dE0

  Laten we heel positief blijven.
  We hebben bijzonder veel jong talent.
  Waar we trots op moet en kunnen zijn
  De jeugd heeft de toekomst

 7. Nou terugkomer… Wat is het met je eigen naam dan.
  Lekker positief weer.

  Rijk oud en corona vrij curaçao.
  Ik heb nog steeds foto’s. van die duikboot van 500.000.000 dollar van die rus. Terwijl ik stond te kijken met m.n kinderen ging er een achter klepje open, een van de 2 klepjes.
  Daar lag een jacht achter van een meter of 25. Ongelooflijk.
  En dat bootje van 2e man van Apple lag er ook altijd graag.
  Totdat een of andere sukkel olie loosde. Weet je nog,
  Ja in het weg jagen van geld door jaloersheid daar zijn we zoooo goed in.
  Maar een beetje visie….

  Weetje nog jachthaven gelddekker.
  Nou daar komt nu zo’n oplichter van een klesh voor in de plaats.
  en me deze lage olie prijzen en de hele wereld die hamstert, word ook dat niks.

  Die jachthaven…. dat hadden ze gewoon moeten doen.

 8. Om het helemaal maar te zeggen nee meloen er zijn geen oplossingen nu.
  We zitten in deep sht.

  Of dat vaccin moet komen.
  Of we moeten Nederland bedelen om hulp.
  Thats it.

  De andere oplossing is zo snel mogelijk zorgen dat we het gehad hebben.
  Want je wil t niet dat toeristische eilandje zijn dat door Quarantaine nog niks heeft gehad als de rest van de wereld open gaat. Want dan zetten zij ons op slot. Want dan worden we geen Cura maar Cornacau.

  En die chineese toeristen lijkt me een perfecte start.
  de overwinnars moet je zo snel mogelijk uitnodigen Na de veldslag.

 9. Kijk toen dit allemaal begon vorig jaar dacht ok… China weer.
  Ik wilde er niet meteen over beginnen maar ok het maakt nu toch niks meer uit.
  Even wat Geschiedenis:
  In de jaren 70 kampte de chinezen met hele grote hongersnoden tientallen miljoenen gingen dood. Meer dan 35 milj oen.of misschien wel nog meer. Ze kijken niet op een paar meer of minder daar.
  De bevolking groeide explosief en vaccins zoeken is niet een effectieve oplossing. Je blijft bezig en je houdt honger.
  Nou dat hebben ze dus bijzonder effectief opgelost. Schuiven met markten en beperking bevolkings groei wat ook een major probleem is.
  Het nadeel van de 1 kind politiek en de enorm verbeterde leef omstandigheden is dat je bevolkings curve anders wordt . Demografie noemen ze dat. Je hebt geen mooie bel curve maar je krijgt een omgekeerde priamide. En dan gaat het fout. Met alles.

  Die vergrijzing is in de westerse wereld een enorm verborgen probleem.
  En dat laat dat virusje nu dus ook perfect zien.
  Pensioenen gezondheid zorg afnemende productie per hoofd bevolking etc. etc.. oud worden is een super duur iets als er geen productie tegen over staat. Ja ja we hebben pensioen fondsen… Nou… dat leg ik je een andere keer uit.
  Maar die chinezen hebben daar dus nu ook een oplossing voor gevonden.
  En ze hebben overduidelijk gewonnen.
  They have us at the balls.. Wedden dat zij dat vaccin al lang hebben. En wij kruipen in paniek weg.
  We zijn oud en laf geworden.
  de 3e generatie maakt alles kapot zeggen ze in het bedrijfsleven. Dat klopt dus. Na de 2e wereld oorlog is alles opgebouwd. En nu zijn we alles weer net zo hard aan het slopen.

 10. Curacao revisited

  “Zet de deuren open voor rijke toeristen met eigen jets boten jachten what ever. etc.”
  die komen op dit moment echt niet: eerst corona overleven en dan zien we wel verder. En als je dan toch zo rijk bent…waarom zou je dan naar Curacao komen?!

 11. En meloen. Dat landje net anderhalf miljard gezonde chinezen met de meeste miljonairs ter wereld is gewoon open.
  Toch.
  En ze kennen ons allang want onze politici zijn er al heel vaak geweest.
  En sterker nog ze kijken gewoon mee hier op hun cameras.
  Hang er wat reclame borden voor in het mandarijns dat ze op vakantie hier kunnen komen.
  De wereld is geen usa meer. De wereld is china nu. Dat hebven ze in een paar maanden zonder kogels voor elkaar gekregen.
  En wij op een lokaal virus vrij klipje blijven maar jamneren met de rest van de westerse sukkels.

 12. Zet de deuren open voor rijke toeristen met eigen jets boten jachten what ever. etc.
  Meloen.. 5e keer.

 13. Mike heeft goede punten om de kosten te drukjen. Maar zonder inkomsten schiet dst niet op.
  Laten we ook de pensioenen van politici stop zetten. En dan de salarissen ook. Want als wij geen werk hebben hoeven we hun ook niet te betalen. Genoeg gestolen
  De bouwen in nog geen 4 jaar een miljoenen pensioen op. Maar goed. Ik heb al wat dingen gezegd. Maar harde oren..

  De deur moet open en we moeten aan het werk. Misschien even heftig maar ja.
  En nee niet iedereen gaat dood.
  Op dit eilandje leven we van anderen. Dienstverlening. We stoppen een miljard in een zieken huis.
  Nou je zou zeggen halleluja right in time.
  Maar nee we gooien de deur op slot want we zouden overbelast kunnen raken.
  Crazy.. Dementie is een van de belangrijkste doodsoorzaken van ouderen..
  Nou het lijkt wel besmettelijk te zijn ook.

 14. Joep Meloen

  @ Ambulant,

  Je kunt wel blijven afgeven, maar kom nu zelf eens met jouw eigen plan van aanpak.
  Zolang je daar niet mee komt ben je gewoon een trol op KKC. Eentje die maar blijft schreeuwen en klagen, doch niet met oplossingen komt.

  Jij weet het zo goed ?
  Jij weet hoe het moet ?
  Laat maar horen.

  En nee, we weten inmiddels dat grenzen open niets voor ons gaat doen, de wereld zit op slot, er zullen geen toeristen komen. Dat is een gegeven, kun je kwaad om worden, maar valt door niemand alhier te veranderen.
  Dus wat is dan jouw oplossing als je het allemaal zo goed weet ?

 15. Goh…
  Gaan we banen kwijt raken door deze onzin..
  Moeten we kiezen tussen 0.5% of 99.5%
  Nou als t oorlog was was die keuze al lang gemaakt.
  Maar nu gaan we kiezen tussen geen werk en honger en 0.5% we zijn volslagen doorgeslagen met idioterie. Om wat. Om t arme nieuwe zieken huis van 1 miljard niet te veel te belasten.
  Agossie toch.

 16. Curacoa revisited

  “Als Yamil Lasten, Philip Martis en dergelijke werkeloos worden dan zal dit miljoenen aan salarissen schelen.. Niets op tegen”
  Niet alleen salaris, maar ook pensioen (dat voor overheids personeel nog erg riant is), andere employee benefits zoals auto van de zaak, congressen, onkosten vergoedingen etc. Het zou mij niets verbazen als sommige zelfs dingen als huisvesting en stroom en elektra (er is 1 bekend voorbeeld hiervan) gewoon krijgen betaald. Internet en netflex zitten er uiteraard standaard bij in.

 17. ……Als Yamil Lasten, Philip Martis en dergelijke (Leila Lasten, Franklin Sluis, J. Jardim ) werkeloos worden dan zal dit miljoenen aan salarissen schelen.. Niets op tegen”…….zegt @Brian S.

  Voor die “alpha” leider salarissen, kun je dan “piloten” mét het juiste vliegbrevet én het benogdigde aantal vlieguren inhuren…., i.p.v. cab drivers en/of politieke marionetten, sommige .. met strafbladen, sommige met politieke soepie groepie vinkulos, directeuren met een “geoliede” toko den toko constructies met “siblings”…. etc etc…

  Leadership comes @ a cost
  Je moet nog harder werker dan de rest als topman,..
  En offers maken om de boel staande te houden
  (S. Sinek)

  Maar niet op Curaçao
  Op Curaçao betekent leadership nog te vaak: De burger betaalt de offers van het wanbestuur, naast de miljoenen aan “alpha” salarissen, ( in vain) die we dus net zo goed niet hadden kunnen betalen…

  ALM
  Kodela
  Insel Air
  HNO
  SVB
  BDO
  GIRO
  PSB
  MDPT
  SEHOS
  UTS

 18. dikke deur

  @ Bert: als je San Pablo bedoelt, die is afkomstig van de Virgin Islands en wordt hier alleen maar gebotteld.

 19. Als Yamil Lasten, Philip Martis en dergelijke werkeloos worden dan zal dit miljoenen aan salarissen schelen.. Niets op tegen

 20. We produceren nog steeds Juan Pablo rum en Leanez likeur.

  En Montana bier (op het etiket van Brion bier staat Curacao, maar het wordt gewoon – volksverlakkerij – op Barbados gebrouwen.

  Overigens zie ik Montana niet meer in de winkel liggen en omdat de hotels gesloten zijn ligt ook de fust omzet daar stil. Denk dat Montana daarom snel naast Amstel op de santana ligt. Jammer.

 21. Curacao revisited

  VBC het old boys netwerk dat principieel zich verzet tegen minimumloon en verplicht pensioen, maar niets doet tegen de absurde salarissen van onze “toppers”. VBC waar al decennia lang dezelfde mensen inzitten, die innovatie prediken terwijl bij KvK nog alles met pen en papier moet worden ingevuld.

  Is er iemand op dit forum/eiland die VBC serieus neemt?

 22. Wat ik bedoelde met protectionisme is het willen beschermen van de lokale ondernemer. Onder andere de melkkoe van importbelasting zorgt er oa voor dat veel producten hier veel duurder zijn in in de vs of nl. Zonder die belasting zouden velen zelf iets invoeren. Dat leidt ertoe dat de concurrentie toeneemt en hopelijk gewonnen wordt door service en klantgerichtheid. Overigens als de isla sluit, wat gezien de olieprijs toch wel heel duidelijk moet worden komt er nog 10% bij. Dan hebben we 60% werkelozen en de overige 40% werkt bij de overheid. Dan gaat er hopelijk echt iets veranderen. Want dan komt er weinig meer binnen. Never waist a good crisis.

 23. @Bert/Trui/tuti alias: wel juist. Er staat “is” niet “was”.
  Overigens werd dat Amstel Bier gebrouwen met produkten die wij zelf niet produceerden en ook ingevoerd moesten worden.
  Smart ass.

  Wat produceren we nu hier op die postzegel? (Ik tel die anderhalve tomaat en 2 papaya’s niet mee).

 24. Niet juist, La Stiwz.

  Zo werd ooit de eigen produktie van Amstel bier beschermd door flinke invoerrechten op Venezuelaans Polar bier.

 25. @Mike zegt: “…protectionistische maatregelen als imvoerbelasting…”

  Helaas @Mike: invoerbelasting is hier geen prorectionistische maatregelen. De binnenlandse productie (????) van dat goed bestaat immers niet. Wat moet er dan beschermd worden?

  Invoerbelasting hier op Curacao is een eenvoudige verbruiksbelasting. Een melkkoe.

 26. Die 48% werkloosheid was er al.

  Maar we wisten die goed te verbergen door vele werklozen als Tilly Pikerie als ambtenaar op de payroll te zetten.

  Of niet dan, Pik Pisas?

 27. Bij mijn weten is die er al. Heb al het 1 en ander erover gelezen wat zij de afgelopen maanden hebben gedaan.
  Ben de naam even kwijt maar als ik erop kom deel ik het hier.

 28. De werkeloosheid zal dus in het ergste geval verdubbelen en is nu al rond de 24%. Heftig om thuis te komen zitten. Als de regering eerder maatregelen had genomen om de werkeloosheid op te lossen hadden we dit beter op kunnen vangen. Of is het voor de huidige werkelozen wel lekker om thuis te zitten en gratis geld te krijgen? De jeugdwerkloosheid was nu al rond de 40% en zal ook stijgen. Dat zal de veiligheid en daarmee het toerisme geen goed doen. Ik stel voor een streng regime voor de huidige werkelozen en ruimte voor de nieuwe werkelozen. De ene korten en daarmee de ander betalen. En als dir voorbij is eindelijk eens zinvolle acties nemen tegen werkeloosheid: stop met Papiamento verplicht stellen op scholen. Laat ze hun tijd in Engels en Spaans stoppen. Zorg voor betere docenten en meer tijd voor onderwijs. Met een slagingspercentage van 65% blijven we echt dom. Omhoog met het niveau van onderwijs. Verder meer en betere politie, samen met de vs en nl dit uitbreiden zodat de veiligheid toeneemt. Daarna stoppen met de protectionistische maatregelen als imvoerbelasting. Alles is veel te duur, zorg dat we juist goedkoop worden. Dan komen er meer ondernemers en worden de huidige slecht functionerende weg gewerkt. Stel meer terreinen open voor hotels en dergelijke. Maak het ambtenarenapparaat veel kleiner en zorg voor weinig kosten van de overheid. Verlaag belastingen waar mogelijk en zorg dat werk loont. En vooral afstraffen als mensen niet willen werken. Tijd voor bezinning en actie. Een nieuwe partij voor een beter curacao?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *