ParadiseFM | Toerismesector Sint Maarten en Aruba wankelt

De coronacrisis heeft dit toerismemodel nu aan het wankelen gebracht.

Aruba en Sint Maarten behoren tot de meest intensief toerisme-georiënteerde economieën ter wereld.

De coronacrisis heeft dit toerismemodel nu aan het wankelen gebracht. De eilanden moeten gaan werken aan een andere invulling van het toerisme, of minder afhankelijk worden van het toerisme. Dat stelt Arjen Alberts die onderzocht hoe deze eilanden in deze situatie terecht zijn gekomen. Op 21 september promoveert hij aan de Universiteit van Amsterdam op dit onderzoek.

Volgens Alberts hadden Aruba en Sint Maarten al voor de coronacrisis de grenzen bereikt van het niveau van toerisme dat een gebied aan kan zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het milieu, de plaatselijke bevolking of de kwaliteit van het toerismeproduct zelf.

Hij stelt dat het toerisme zelf verouderd en sleets raakte, wat leidde tot een daling van het aantal herhalingsbezoeken en een zwakkere concurrentiepositie.

Bron: ParadiseFM

3 Reacties op “ParadiseFM | Toerismesector Sint Maarten en Aruba wankelt

  1. Jojoba verbouwen op de vlakte van hato? Voor iets anders zie ik twee nadelen water en vruchtbare grond.

  2. Jelle Cupido

    Mijn naam is jelle cupido. ik ben Agrarisch ondernemer en ben momenteel bewoner van Curacao. de reden is dat ik hier ben om circulaire ecologie en economie te verbinden en de kennis die ik heb door mijn ervaring als boer in canada kenia nederland te kunnen en mogen vermenigvuldigen met de landbow op de antillen. ik heb zeker een sleutel en al bedrijfsplan klaar voor de ontwikkeling wat water en landbouw betreft klaar liggen. graag hoop ik op een spoedige samen werking ivm met de agrarische sector die dat hoort te verdienen, na nooit of weinig steun te hebengehad..? en óók om dat er zéér zeker potentie is en mogelijkheden om de werkgelegenheid en de zelfvoorziening een stuk minder afhankelijk te maken dan van buur landen.

    groet jelle cupido

  3. Peter van den Berghe

    Toerisme is een heel conjunctuur gevoelige branche. Als men dan ook zich bijna uitsluitend richt op de Amerikaanse markt, dan maak je jezelf extra kwetsbaar. Wat er ook gebeurt, alle Caribische eilanden zullen hun economieën moeten diversifiëren. Daarbij zal men ook aandacht moeten schenken aan die branches die veel arbeidskracht vergen en relatief weinig investeringen. Het is natuurlijk van de dolle dat Curacao voor groente en fruit afhankelijk is van Venezuela en nu nog veel kostbaardere leveranciers. Dat kan op elk eiland geproduceerd worden, mits de watervoorziening up to date is. Natuurlijk het is niet het meest flitsende beroep, maar je voorkomt de voedselbank. De andere branches (banken; beleggingsinstituten) die in het verleden in hoog aanzien stonden kreunen onder de corruptie en witwaspraktijken. Het buitenland staat dit niet langer toe. Zoek het in arbeidsintensieve branches en niet in kapitaalintensieve. Daar hoort ook een goede transportvoorziening bij maar nu zijn er minstens zoveel luchtvaartmaatschappijen als er eilanden zijn. Als elk eiland de baas wil spelen werkt het niet (zie Liat) maar door goede afspraken – zelfs tussen de bestaande partijen – moet het mogelijk zijn een goed netwerk te onderhouden. Autonomie is niet alles zelf doen. Nederland is ook afhankelijk van de beslissingen in de EU en daar krijgt Nederland zeker niet altijd gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *