28 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 09:38

Laatste reacties

- Advertentie -

ParadiseFM | Nieuwe regering wil verlengde schooldag

Met regeerakkoord

Antilliaans Dagblad

De nieuwe regering is van mening dat de verlengde schooldag op alle niveaus ingevoerd moet worden, maar in ieder geval in het basisonderwijs.

Dat staat in het regeerakkoord 2021-2025 van het Kabinet-Pisas. De MFK en de PNP denken dat hier zeker in bepaalde wijken een grote behoefte aan is.

Andere punten rondom het onderwijs zijn investeren in opleiding en bijscholing van docenten en het belang van een nulmeting. Daarnaast wil de nieuwe regering betere controle op de leerplicht, het drop-out percentage omlaag brengen en studenten in het buitenland meer (financieel) stimuleren om terug te keren.

- Advertentie -

Bron: ParadiseFM

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2021 04 18 – Brief van MFK en PNP van hun zienswijze aan alle Parlementen

- Advertisement -

2021 05 02 – Regeerakkoord 2021 | Akuerdo Di Gobernashon 30 April 2021 by Knipselkrant Curacao on Scribd

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Opa Tico verteld. Vroeger begon de school om 7:30 en eindigde om 12:15. Dan ging je naar huis, buitenspelen, huiswerk maken en slapen. Op de MAVO (Lauffer) was er op de donderdag les tot 11:30 dus de fijnste dag. Wat baalden wij als we om 13:15 eindigden volgens mij op de dinsdag, dat was de langste dag.

  Toen ging opa Tico naar Nederland toe. En daar kwam opa Tico erachter dat de lessen tot 17:00 uur duurden. Dat was even wennen voor opa Tico. Maar het wende

  Als men nu op Curacao de scholen later laat eindigen, hoop ik wel dat men de kinderen iets te eten geeft. Goed plan in ieder geval en dit laat zien dat we nu eindelijk een regering hebben die zaken goed willen aanpakken. Na jaren een ramp PAR minister te hebben gehad op onderwijs, is dit zeer welkom. Gobiernu di senior Pisas, sigi asina!!

 2. De extra uurtjes kunnen worden gebruikt voor sport en taalonderwijs. Talen zijn zeer belangrijk en veel van ons spreken weinig talen echt goed.

 3. Schaf dat achtergaald OB systeem af. Nagenoeg geen enkel land werkt nog met een cumulatief cascadestelsel.

  Je zit hier op een eiland. Schaf OB af, voer geen BTW in maar verhoog de accijnzen en verdubbel de invoerrechten.
  Simpel te doen. Je hebt alleen een betere controle aan de grens nodig.
  Bijkomend voordeel: lokale produkten zijn nu vrij van belasting, waardoor het interessanter wordt om deze hier te maken, hetgeen weer arbeidplaatsen oplevert.

 4. Het verlengen van de schooldag vereist nogal wat aanpassingen. De vraag is wat met de verlengde schooldag wordt bereikt. Wat is het doel ervan? Als dat de ‘kids van de straat houden’ betreft, dan is de verlengde schooldag een buitengewoon slecht idee. Als dat een “verbreed en geïntensiveerd aanbod in het onderwijscurriculum’ betreft, is er een gigantisch logistiek probleem. Immers, de kwaliteit van de leerkracht blijkt ook een aandachtspunt in het regeerakkoord. Als je de onderwijstijd verlengt zonder aanpassingen in de onderwijskwaliteit, vergroot je dus het probleem van ondermaats onderwijsaanbod. Daarnaast is de school geen “bewaarplaats voor kinderen” maar juist een plek waarin alle kinderen onderwijs krijgen dat past bij hun ontwikkelingsbehoeften. Dat betekent dat de leerkracht eerstens en bovenal over voldoende data kan beschikken (geschoold is om te analyseren, in duiden van de data, doelen kunnen stellen op basis van die duiding en over de juist materialen beschikt om doelen om te zetten in een groepsplan) om dat passende onderwijsaanbod in te richten. Nu blijkt er onvoldoende data voorhanden te zijn om dat aanbod te kunnen duiden. Het gaat hier eerstens en vooral om een volslagen andere inrichting van het onderwijs (van vroegschoolse educatie, vanaf 3 jaar) naar voortgezet onderwijs, tot 18 jaar). Daar is genoeg over geschreven. Dit type onderwijs is nodig. De school is geen bewaar-plek voor kinderen, om ze maar van de straat te houden, om ze bijvoeding te geven. Het onderwijs aan kinderen is een serieuze professie en vergt meer dan “berg ze maar op-mentaliteit”. Elk kind telt (Every Child Matters) en……It takes a whole village, to raise one child… dus dit plan gaat serieus veel geld kosten….geld dat er (nog) niet is. De kennis is er en de mogelijkheden zijn er ook om dit proces duurzaam in te richten en dat vraagt een inhoudelijke samenwerking met het onderwijsveld in Nederland. Het aanbod dit samen te doen dateert al vanaf 2017, maar dit aanbod wordt (nog) niet aangegrepen.

 5. Kinderen langer op school is zoiezo een goed idee. Laat ze hun huiswerk maar in de middag op school maken, laat ze sporten en dan om 4 of 5 uur naar huis. Voorwaarde is dan wel dat ze op school te eten moeten krijgen wanneer de ouders zich dat niet kunnen veroorloven.
  Kunt je dan ook afvragen waarom mensen kinderen nemen wanneer ze die zich niet kunnen veroorloven ? Maar goed, dat is een andere discussie. Overigens wel eentje die het waard is gevoerd te worden.

 6. “… wil ….studenten in het buitenland meer (financieel) stimuleren om terug te keren.” Stop dan eerst het zonder vacature benoemen van “friends & family” in (semi-)overheidsfuncties!

 7. Lijkt een erg goed idee om kids van de straat te houden terwijl de ouders tot laat in de midda werken. Maar hebben ze ook een plan hoe ze dit willen financieren?

 8. Oh wat goeeed van de ak regering, gaan jullie zelf maar bijscholen. Deze ak regering kwam nauwelijks op werk en nu willen ze de kinderen langer vasthouden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -