29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | “Nederland moet fouten Tula erkennen”

HomeMediaParadiseFM | “Nederland moet fouten Tula erkennen”
historicus Jeanne Henriquez

De Curaçaose historicus Jeanne Henriquez vindt dat Nederland de fouten rondom de dood van Tula moet erkennen. Dat zegt ze vandaag in de Nederlandse krant NRC. 

Ook vindt ze dat Nederland schuldig is aan het negatief afschilderen van de vrijheidsstrijder en zou ze op deze manier graag eerherstel voor Tula krijgen.

Het is vandaag Dia di Lucha pa Libertad: de Dag van de Vrijheidsstrijd, oftewel Tuladag. 225 jaar geleden, op 17 augustus 1795, begon Tula zijn vrijheidsstrijd. Tula kwam hierbij op gruwelijke wijze om het leven.

Elk jaar wordt deze gebeurtenis herdacht, vandaag is ook het online slavenregister geopend.

Bron: ParadiseFM

19 reacties

 1. Nederlanders hebben alleen het morele lef om een devote knieval te maken voor rebellerende straatschuimers van Marokkaanse afkomst. Zij stellen de zogenaamde betaalde buurtvaders van Marokkaanse afkomst in waardoor ook zij langs die weg een betaalde baan hebben. De blanke hooligans kunnen alleen maar denigrerend en dreigend roepen naar zwarte spelers maar voor Marokkanen druipen ze af als honden met de staart tussen de achterpoten.

  Nederlanders zijn bezig Nederland af te staan aan moslims en de welgestelden onder hen beginnen de Antillen te annexeren en zich in Suriname te vestigen.

  Het is geen toeval dat P.H.Donner ooit in zijn hoedanigheid als minister van justitie pleitte voor de opname van de sharia in het wetboek van strafrecht en zijn collega E. Vogelaar die een pleidooi hield om de Islam te accrediteten als de derde pijler van de Nederlandse beschaving.
  De Marokkaanse gemeenschap is helemaal niet beschadigd geraakt door het feit dat tv-programma’s als opsporing verzocht gedomineerd worden door Marokkaanse Jango’s en dat de bajes er dichtgeslibd liggen met deze inteelt rotzooi.

 2. Tula, een man die voor zijn vrijheid vocht, geef hem groot gelijk dat hij rebelleerde tegen de gevestigde orde.!

  We moeten alles overig wel naar de tijdsgeest beoordelen.

  Dat waren idd de vigerende straffen in doe tijd, voor blank en zwart en geel., groen etc

  Je zal maar door een paar maffieuzen in Afrika ontvoerd worden om vervolgens aan een paar piraten verkocht te worden, brute piratenwereld, zoiets als de mexicaanse kartel die nu ” slaven ronselt om het vuile drugsmokkel / prostitutie en porno werk/ industrie te klaren.

  Maar als Tula het voor elkaar had gekregen eind 1700 om de gevestigde orde omver te werpen, zou het nu allemaal beter zijn geweest?

  Of zouden we dan net als Haitianen naar andere eilanden vluchten, omdat je eigen leiders je grootste nachtmerrie zojn?

  Zomaar een vraagje

 3. @ Brian S, gebroeders de Witt werden door het woedende volk gelynched. Balthazar Gerards werd voor moord veroordeeld. Tula werd als voorbeeld gesteld zodat niemand het nog in zijn hoofd haalde om in opstand te komen. Natuurlijk was de manier van straffen in die tijd gebruikelijk. Het gruwelijk is dan ook geen waarde oordeel, echter prettig was het in ieder geval niet. Nogmaals allen van die tijd zijn tot stof vergaan. het is geschiedenis, kunnen we niks aan veranderen.

 4. Ik begin meer en meer in verhalen van de wedergeboorte te geloven.
  Kan niets anders zijn dat Jeanne Henriquez in die tijd de by-side was van Tula.
  Zij weet de geschiedenis van Tula tot in de puntjes na te vertellen.
  Julies Koko was toentertijd ook goed bevriend met Tula heb ik me laten vertellen.

 5. Slavernij mag dan zijn “afgeschaft”, maar het bestaat nog steeds. Kijk maar naar de tragodames, of de vele ongedocumenteerden die in de bouw werken. Vogelvrij, onverzekerd, illegaal, lange dagen makend voor weinig geld.
  Misschien is excuses van de Curaçaose overheid op zijn plaats?

 6. Jeanne Henriquez. In plaats dat jullie aandacht schenken aan de toekomst en aan het slecht waardeloos onderwijs dat er gegeven wordt op Curacao met z’n vele analfabetische jongeren als gevolg, houden jullie je bezig met iets uit het verre verleden waar geen toekomst, geen geld aan te verdienen is, geen honger te stillen en geen dorst te lessen. Ieder (ei)land probeert in deze moderne tijd er iets van te maken en vooruit te komen door goed verkregen onderwijs, maar jullie krabbelen terug als krab. Twee passen vooruit en vijf achteruit. Zien en voelen jullie niet dat het enorm slecht gaat met het eiland? Kunnen jullie eten en drinken met Tula, Karpata, Pedro Wacao en al die stomme lui uit het verleden?? Geld, een goede fleurige stabiele standvastige toekomst, wijsheid, inzicht, heeft het eiland nodig vrouw. Mens, wij moeten in het heden en in/voor de toekomst leven en niet in het oude verloren verleden. Gebruik asjeblieft jullie anderhalve kilo massa hersenen, jullie verstand mensen. Hebben jullie geen kennis opgenomen? Geen enkel normaal (ei)land haalt zulke domme fratsen uit. Kunnen jullie en het volk eten met een oud vies stoffig boek uit het verleden? Zien jullie niet dat Aruba, Bonaire, sint Maarten en zelfs andere kleine Caraïbische eilanden veel en veel beter vooruitstrevend zijn dan jullie? Weet jij waarom?? Omdat mensen die vooruitstrevend of progressief zijn, belangstelling hebben voor nieuwe frisse ideeën, vindingen en/of mogelijkheden, maar jullie hebben nothing, nada, ne rien, niets, niun cos. Jullie kunnen niets aan niemand aanbieden, alleen problemen en schulden. Schamen jullie je niet vrouw? Een zwakke HBO of WO gevolgd om historicus te worden?? Tristu, hopi tristu. Een historicus heeft weinig doorgroeimogelijkheden en daarom ben jij zo, van weinig kennis. Ik ken persoonlijk vele historicus die overgegaan zijn op leraar, redacteur, beleidsmedewerker, schrijver, e.d. En jij? Een historicus op een eilandje met 160.000 inwoners en weinig historie. Alleen slavenhistorie. Historicus die zich uitdrukken in het Nederlands met; weet je, weet je, weet je zie je, zie je. Ach Jeanne, triest dat jullie zo gezakt zijn. daarom heeft Mom geen aandacht voor jullie en wil en zal jullie ook niet helpen. Adiós Corsow.

 7. Beste Jeanne, no ta ora ku bo ta aksepta ku kosnan a bai hopi malu ku bo antesesornan, pero ku esei a sosede mas di 200 anjanan pasa i stop di sigui te awe den e rol di viktima. No ta bo kulpa,tampoko ta e kulpa di e Hulandesnan di awe ni e ta e kulpa di e Antiyanonan of e Kurasolenionan di awe. Hopi foutnan a sosede den Historia di mundu kompleto, pero nos tin di sinja di e foutnan ei. Si nos no ta hasiele, di nada nan a sirbi. Por fabor, biba den e temponan di awor aki ku nos ta tin basta problema kaba i no tin mester di sigui karga ku problemanan i dolonan di temponan pasado. I hopi importante, no lubida, sinja di nan i pordona. Por ta ku algun di bo antepasadonan tabata un esklabo pero tambe tabata tin esklabonan di su pertenensia. Ta basta Henriquez ta tin riba e lista di e register. Kordial saludo.

 8. Brian S slaat de spijker op zijn kop.

  Maar slavernij is hier niet meer dan een verdienmodel, het levert het eiland jaarlijks meer op dan de raffinaderij, en een excuus voor Menki Rojeriaanse nietsnutten om de hele dag niets uit te voeren maar wel hun handje op te houden.

 9. Nadat Tula gevangen werd genomen wilde men een voorbeeld stellen en is hij eerst gruwelijk gemarteld en daarna ter dood gebracht.

  Dat vinden we nu gruwelijk echter in die tijd was dat normaal. Weleens gelezen hoe de Gebroeders de Wit aan hun einde kwamen? of de moordenaar van de Prins van Oranje? Of andere simpele dieven die werden geradbraakt of door 4 ossen doodgetrokken?

  Waarom oordelen over iets wat in die tijd normaal was?

 10. Tot op heden is er veel onduidelijkheid en misverstanden over Tula. Dat is jammer want dat zorgt voor een vertekend beeld. In 1795 was Nederland onder Franse heerschappij, wat betekend dat feitelijk de koloniën ook onder Franse bewind stonden. Aangezien de renaissance gaande was in Frankrijk (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap) was de gedachtegang bij Tula dat de slavernij nu afgeschaft diende te worden. De heer van Uytrecht, slavenhouder van onder andere Tula, vertelde hem dat hij zijn verzoek bij de gouverneur in moest dienen. Helaas, sloten zich onruststokers aan bij de tocht, die niet via de geplande weg kon gaan aangezien de soldaten deze hadden afgesloten, vandaar de tocht langs Fontein. Wat begon als een vreedzame tocht veranderde in plunderingen, brandstichting en moord. Dit zorgde ervoor dat de opstandigen vogelvrij werden verklaard. Nadat Tula gevangen werd genomen wilde men een voorbeeld stellen en is hij eerst gruwelijk gemarteld en daarna ter dood gebracht. Al de personen van die tijd zijn inmiddels vergaan tot stof. Excuses vragen heeft dus geen enkele zin. Het is nu onderdeel van onze geschiedenis en laten we elkaar onderwijzen en ervan leren.

 11. Knoek-Koe heeft een punt .
  225 jaar gelededen is goed om te weten dat is geschiedenis .
  Maar zoals we inderdaad om gaat met onze [ buren ] dat gebeurd anno 2020
  En onderling zijn we nog steeds niet een volk ?
  Dus is het vreemd , heel vreemd .

 12. Typisch , (sorry voor deze generalisatie bon ydk) altijd met een vingertje wijzen naar de ander, maar de eigen boeven- ,corruptie en uitbuitbende op je eiland niet zien laat staan erkenmen.

  Kijk hoe beestachtig wij met gedetineerde Migranten in de SDDK omgaan. Hoe men kritische burgers bejegent..
  Kijk hoe de regering de halve bevolking laat verhongeren en zelf zeer traag is met concessies doen. Dat moeten anderen altijd maar oplossen.

 13. Jeanne Henriques, ga boodschappen doen, koken, afwassen, de was doen en het huis schoonmaken.

  En als je daarmee klaar bent je eens druk maken over wat er nu in dat corrupte boevennest van jou gebeurt,

  Dat je zelf ontvlucht bent… voor het door jou verafschuwde Nederland.

 14. Dom vrouwke die Jeanne. Binnenkort gaat ze helemaal naar Rome om te vragen waaróm Marcus Brutus Julius Caesar 1656 jaar geleden had vermoord terwijl zij zulke goede vrienden waren, en of Caesar zich niet schaamde dat hij een verhouding had met de moeder van Brutus. Misschien kan Caesar’s zus Caesaris haar (Jeanne) dit geheim vertellen. Sapperloot.

 15. En moeten wij ook de fouten van Tula erkennen?

  Was er geen ongewapende en onschuldige witte onderwijzer vermoord door de slaven?

  Trouwens de makambas probeerde eerst gezanden te sturen zodat er een vredig einde kon komen. Dat weigerde Tula..

 16. Het is niet voor niets dat Jeanne Henriquez een historicus is want ze leeft nog steeds in het verleden.

  De geschiedenis heeft getoond dat wij hier door onze hebzucht steeds meer afhankelijk van de blanke man is geworden.

  Moet zij niet daar tegen ageren? Hebzucht en corruptie allemaal elementen die ons weer tot moderne slaven maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties