Het Ministerie van Economische Ontwikkeling verwijst de kwetsbare groep van kleine en middelgrote ondernemers naar de dienst MiNEGOHSI.
Deze helpt bij het opzetten van bedrijven, maar ook om bestaande bedrijven te helpen.
Het Team van MiNEGOSHI wil deze bedrijven assisteren in de huidige crisissituatie. Ondernemers kunnen contact opnemen via de website www.minegoshi.org
Bron: ParadiseFM
@Bululu
Goh wat een constructieve bijdrage jouw commentaar. “Nos Isla” y nos mes por zeker. Al fin del kabo unda bo ta kere nos ta bai koré buska plaka pa fía of hanja gratis pa díl ku e crisis aki?
@ Trui
Wie gaat dat betalen ?
Niet zo heel moeilijk. Veel van de grootgraaiers krijgen hun salaris via belastinginkomsten en aangezien die nu wegvallen zullen de mega salarissen omlaag moeten en wel fors. Het is nu gewoon genant om te eisen dat je meer dan 8000 NAF op je rekening krijgt gestort iedere maand. Ja, het is leuk, maar nergens voor nodig.
De banken hebben al aangegeven dat hypotheekbetalingen voor 3 maanden zullen worden opgeschort, dat wordt gewoon bijgeschreven op de hoofdsom in het slechtste geval, maar hoe dan ook valt dat deel weg en heb je het dus niet meer nodig als deel van je salaris.
Voor iedere 1000 NAF die wordt ingeleverd op de salarissen kunnen 10 gezinnen 100 NAF per maand aan gratis water en electriciteit krijgen. Ga dan eens na wat voor salarissen sommigen hier op weten te strijken. Denk even aan de grootgraaiers met een miljoen per jaar. Denk even aan de politici, hoge ambtenaren, ISLA personeel dat nu wordt uitbetaald zonder daar werk tegenover te hoeven zetten.
Ergo, er liggen vele miljoenen op straat momenteel, die gaan er iedere maand uit en die kunnen ook anders worden besteed.
De aanpak van bv Hong Kong en Singapore is succesvol, maar dat komt met name door de solidariteit. En dat is wat we hier nu ook nodig hebben. Wanneer mensen nu nog hoge salarissen blijven eisen en dus geld onttrekken uit de grote pot, terwijl ze dat geld nu niet echt nodig hebben dan zijn ze ronduit asociaal bezig. Iedereen moet inleveren, dus zij ook.
En ondernemersrisico ?
Klopt, maar het is heel lastig om van een kale kip te plukken. Dan kun je wel vol blijven houden dat iemand zijn huur en personeel moet blijven betalen, maar wanneer er geen geld op de bankrekening staat dan gaat dat toch echt niet gebeuren.
Veel van de huurpanden zijn of al heel lang afbetaald (bv in Punda) of de eigenaren hoeven geen hypotheek af te dragen op dit moment. In dat geval zouden ze ook de huur op kunnen schorten. Je kunt wel huur blijven betalen, maar uiteindelijk gaat de huurder failliet, heb je ook geen huurinkomsten meer en zodra de zaak weer open zou kunnen heb je dan ook geen huurders meer, die heb je allemaal het faillissement in geholpen. Ergo, ook hier is het verstandig om vooruit te denken op de Lange Termijn en niet alleen op de KT.
De overheid zelf zal nu gewoon geld moeten gaan regelen in Nederland of bij de Wereldbank. Het gaat momenteel van de zeer grote hoop, we praten hier over miljarden. Die hebben we hier gelukkig niet nodig en wanneer we de plannen goed in elkaar steken dan hoeft de overheid niet al teveel te lenen
Immers, wanneer mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, wanneer de hypotheken en huren zijn opgeschort, wanneer salaris wordt ingeleverd, kortom wanneer men solidair is, dan blijft het te lenen bedrag beperkt tot een paar honderd miljoen en dat is nog wel te overzien. Wanneer iedereen alleen aan zichzelf blijft denken dan heb je aan het eind van de crisis 2 kampen. 1 kamp met mensen die helemaal niets meer hebben en het andere kamp dat ongegeneerd de zakken heeft lopen vullen.
En voor de goede orde, sinds het begin van deze crisismaatregelen heb ik ook geen inkomen meer. Dus ik weet hoe het voelt.
Tuurlijk.
Makamba weet het beter.
Wij ydk kunnen helemaal niets.
Maar,esaki ta NOS isla!!!
Karajo
Beste @Joep, er bestaat ook zoiets als ondernemers risico, in goede tijden hadden deze ondernemers ook niet zoiets van, we dragen iets meer bij aan de staatskas.
Prachtige plannen, Joep, maar wie gaat dat betalen?
De overheid is al platzak.
Met dit soort luchtfietserij behoor je niet eens meer tot De Grote Tien.
En wat wil men gaan doen ?
Adviezen geven hoe je niet bestaande klanten moet gaan benaderen ?
De lock down van de toeristische sector heeft plaatsgevonden aan het begin van de maand. Dat houdt in dat geen enkel bedrijf de benodigde omzet voor het betalen van de vaste kosten heeft binnengehaald (m.u.v. een aantal grote horeca bedrijven). Aan het begin van de maand gaat bij iedereen de teller weer op nul en moet men weer proberen om bij het eind van de maand genoeg omzet te draaien om alle kosten te betalen. Dat gaat dus deze keer niet lukken.
Het enige dat gaat helpen zijn een aantal urgente maatregelen
1. Opschorten van huurpenningen. Dat is bij veel bedrijven de grootste post (terwijl het dat niet zou moeten zijn). Met name de kleine bedrijven hebben geen financiële draagkracht om de huur op te brengen zonder omzet te genereren.
2. Betalen van alle leveranciers om verdere faillissementen te voorkomen.
3. Een WW uitkering voor het personeel.
4. Uitstel van betalen van leningen en belasting afdrachten.
5. Vrijstelling van betalen van invoerrechten en OB voor de bedrijven in nood. Ze kunnen wellicht nog wat omzet genereren, maar dan alleen wanneer de kosten minimaal worden gehouden.
6. Kwijtschelding van de kosten van aqualectra. Ook hier geldt dat het van een kale kip lastig plukken is. De meeste bedrijven zijn nu toch dicht, weinig gebruik van water en licht, dus bedragen zullen nooit al te hoog zijn.
Maar wanneer men alleen wat leuke adviezen wil geven dan kunnen ze beter net zo goed hun mond dicht houden. Het draait nu primair om financiën en de afwezigheid van klanten, nergens anders om.
Als de CBCS gewoon de girobank tegoeden vrij gaat geven kunnen velen van de kleine en grotere ondernemers alvast weer even vooruit…