27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

ParadiseFM | Maduro wil banden herstellen

Er is tussen de landen ‘veel liefde’, aldus Maduro. | Belga

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft woensdag gezegd dat hij de banden met Curaçao, Aruba en Bonaire weer wil aanhalen. Volgens hem beschouwt Venezuela de bevolking van de drie eilanden als ‘broeders en zusters’.

Er is tussen de landen ‘veel liefde’, aldus Maduro. Hij heeft zijn staf opdracht gegeven de banden opnieuw aan te halen op het gebied van communicatie, transport, handel en cultuur. Dat zei hij tijdens een internationale persconferentie in Caracas, op een vraag van een Curaçaose verslaggeefster.

Maduro gaf die opdracht aan zijn medewerkers nadat Robert Schuddeboom dinsdag 27 oktober zijn geloofsbrieven aan had geboden in Caracas als nieuwe ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens Maduro heeft hij naar aanleiding daarvan gezegd dat de problemen met de Antilliaanse eilanden op moeten worden gelost en de banden weer aangehaald moeten worden.

De verhoudingen tussen Venezuela en de ABC-eilanden zijn al langere tijd bekoeld. Zo was er al voor het begin van de coronacrisis nauwelijks nog vlieg- en scheepverkeer tussen Venezuela en de ABC-eilanden. Nederland erkende in februari vorig jaar oppositieleider Juan Guaidó als leider van Venezuela nadat Maduro bij de laatste presidentsverkiezingen werd beschuldigd van fraude. Maar volgens Maduro ligt de werkelijke reden van de breuk bij de speciale gezant voor Venezuela en Iran van het Witte Huis, Eliott Abrams. Die heeft volgens Maduro een wig gedreven tussen Venezuela en de Antilliaanse eilanden. En die breuk wil hij nu herstellen, zo zei hij tegen Nicole Trinidad van TV Direct.

Bron: ParadiseFM

Artikel delen

10 reacties

 1. Als je al wat langer in Venezuela komt en dan praat met gewone mensen dan weet je dat een groot deel van de bevolking Aruba, Bonaire, Curaçao en nog meer eilanden eigenlijk als hun grondgebied zien. Het onderwijs daar is al decennialang op de nationalistische tour. Maar koloniale machten (afwisselend de Nederlanden, Engeland, Frankrijk) hebben die eilanden ingepikt voordat Simon Bolivar ze kon ‘bevrijden’.

  Ook vòòr Chavez werd er serieus gedacht en zelfs militair gepland om Curaçao te veroveren. De opeenvolgende Nederlandse regeringen wisten dat en hebben behalve wat meer marine te sturen, ook via het diplomatieke kanaal duidelijk gemaakt dat er dan troepen van bondgenoot U.S.A. zouden binnenvallen. Dat bleek voldoende. Later was Chavez blij dat het niet gebeurd was, want zo bleef er een opening in de blokkade.

  Maduro grijpt iedere strohalm aan om aan de macht te kunnen blijven. Helaas vallen er daarbij veel doden.
  Iedereen die de dictator helpt maakt zich schuldig aan medeplichtigheid en zal bestraft gaan worden.

 2. @Marlon
  Kan aan mij liggen, maar ik begrijp niet wat de Joods/ Palestijnse kwestie met dit artikel van doen heeft? Het is bovendien toch al decennia duidelijk aan welke kant de VS in deze staat?

  Laten wij eerlijk zijn PDVSA (Venezuela) heeft jarenlang een schijntje huur betaald voor de raffinaderij, het bedrijf heeft daarnaast nooit een cent erin geïnvesteerd en niet te vergeten de slinkse, ongewenste politieke invloed die het bedrijf via haar lokale vazallen uitoefende. De raffinaderij voldoet niet aan de huidige internationale milieunormen. Daarnaast heeft de stop op invoer van groente en fruit op de Handelskade pijnlijk duidelijk gemaakt hoezeer Curaçao afhankelijk was van Venezuela. Beangstigend bijna.

  Gelukkig heeft dit ertoe geleid dat Curaçao eindelijk tot de conclusie is gekomen dat zij zelf verantwoordelijk moet worden voor haar voedselproductie en dat landbouwproductie meer dan noodzakelijk is. Minder import en nieuwe werkgelegenheid. Nos mes por toch?

 3. Ik ben wel bereid en een beetje intelligent om in te zien hoeveel ellende de VS in de wereld veroorzaakt. Maduro is geen doetje, maar ik ben wel overtuigd dat de VS de ellende in Venezuela en daardoor die van de omliggende eilanden en landen veel en veel erger heeft gemaakt.

  En dan kom ik altijd weer uit bij dezelfde vraag. Als de VS zo menens is, waarom doen ze niets voor de Palestijnen. En plotseling was het stil aan de overkant.

 4. Het lijkt alsof ze daar bij Direct TV een nieuwe vorm van journalistiek hebben bedacht, jezelf elke dag een veer in de achterste steken.

  Op TV Direct hadden ze over niets anders dan dat een verslaggever van hun bij een internationale persconferentie was. Deze zelfde Nicole Trinidad had laatst een interview met een professor uit Maastricht, de professor had niets zinnigs te vertellen.

  Kan me nog een interview van haar met Jesse Jackson herinneren, de man van “Keep hope alive”. Jesse Jackson is helaas aan het dementeren en kan vaak de woorden niet vinden. De hele week hadden ze op Direct TV reclame voor het interview met Jesse Jackson gemaakt en dit terwijl de man tijdens het interview meerdere malen in slaap viel.

  Op zich is dat een smerige streek om dat interview uit te zenden, wij willen Jesse Jackson herinneren zoals hij was en niet zoals hij nu is.

  Over Venezuela, laten we eerlijk zijn, Venezuela is nu van de rest van de wereld geisoleerd dus Maduro zal met elk land graag betrekkingen willen aanhalen. Dus de nieuwswaarde van die vraag is nul komma nul.

  Een goede journalistieke vraag zou zijn geweest, ben je bereidt om op te stappen om dat te realiseren? Maar ja, Direct TV is de kleine jongen die graag met de grote jongens wilt meedoen.

 5. @Marlon
  Wat een gebazel. Wie heeft volgens jou eenzijdig en zonder enig overleg van de ene op de andere dag de grenzen tussen Venezuela en de eilanden gesloten? Kan mij niet herinneren dat dat Reagan, Curaçao of Nederland was?

  Vreemd toch dat de meeste mensen op Curaçao geen snars geven om de armlastige Venezuelaanse migranten die met levensgevaarlijke bootjes de Curaçaose kust proberen te bereiken in de hoop op een beter leven. De dictator Maduro lijkt men echter enorm te aanbidden.

 6. Eliott Abrahams en Ronald Reagan. Die zijn de echte terroristen. Echte facistas.
  Ik hoop dat god een speciale plek voor hem, die Reagan heeft.
  En dat hij de vele doden die daar in centrale amerika zijn gevallen, hem daar in het hiernamaals zijn tegenkomen.
  En dat ze met hem hadden kunnen feesten.
  Hopelijk komt de Eliott Abraham ze ook tegen.

  Nou Nederland heeft naar zijn master daar in het noorden geluisterd. Onze eilanden hebben de consequenties gevoeld. En Nederland ging tot order van de dag. Wij niet.
  Een jaar later ? Maduro is er nog. Trump verdwijnt. Eliott Abraham heeft zijn pakt met de duivel niet kunnen vervullen. Hopelijk neemt de duivel hem deze keer wel mee. En kan hij met zijn vriend Reagan en John McCain verenigen.

 7. Die idiote criminele boevenbende mfk kdnt ps , die achterlijke rojer heeft ooit gezegd, dat Curacao eens vriendelijker en behulpzamer jegens maduro en zijn volk moeten zijn, kan je nagaan wat voor soeps die bandieten van kdnt ps mfk zijn. Hoe crimineler hoe liever het hun is, obesitas vetnek had het nog over volksvertegenwoordigers en daar bedoelde hij z’n eigen tuig mee.

 8. Idd een echte domestic terrorist die honderdduizenden landgenoten heeft verjaagd, waar dagelijks duizenden mensen sterven van de honger.
  Ya hoor haal de banden maar aan…

 9. Terrorist Maduro draait als een blad in de wind om nu zijn schatkist leeg is en zijn goud voorraad verdwenen is naar zijn bankrekeningen in Rusland en Irak. Ook wil hij graag weer de Raffinaderij opstarten, terwijl hij nog geen druppel olie mag verhandelen van de USA op een paar landen na. Wat een loser is die Maduro de clown.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...