ParadiseFM | KUMUN pleit voor nieuwe vakscholen

Volgens de partij zijn er veel jongeren die graag met hun handen werken, maar die kunnen nu nergens naar toe. En vallen daardoor vaak buiten de boot | Archief Feffik

De nieuwe politieke partij KUMUN pleit voor de herintroductie van vakscholen op Curaçao. De partij is van mening dat er sinds de sluiting van Feffik enkele jaren geleden een gebrek aan keuzemogelijkheden is voor studenten die op het eiland vak- en beroepsonderwijs willen volgen.

Volgens de partij heeft het gebrek aan vakscholen tot gevolg dat er voor leerlingen die niet kwalificeren voor het vsbo of sbo geen alternatieven bestaan.

Volgens de partij zijn er veel jongeren die graag met hun handen werken, maar die kunnen nu nergens naar toe. En vallen daardoor vaak buiten de boot.

De partij pleit voor de herintroductie van een vak- en beroepsschool. De partij wil focussen op de sociale, communicatieve, administratieve, financiële en ondernemingsaspecten van de opleidingen. Op de nieuwe school wil de partij opleidingen gaan aanbieden tot mecanicien, electricien, meubelmaker, constructiewerker, verver, mode ontwerper, bakker en chef.
Bron: ParadiseFM

7 Reacties op “ParadiseFM | KUMUN pleit voor nieuwe vakscholen

 1. Eerst een nulpunt bepaling, gevolgt door een onderzoek hoe het zo diep heeft kunnen zakken. Dan een onderzoek naar doelen en een haalbaarheidsstudie.
  Het gaat niets uitmaken; de politieke wens is dat het electoraat dom en ongeschoold blijft.
  Het zal er wel op uitdraaien dat iedereen die lagere school afgemaakt heeft een vsbo diploma op kan komen ophalen. En iedereen met een mavo diploma deze om man wisselen voor een universitaire vul bij de universiteit van Curaçao.
  Dan is er bereikt dat de bevolking hoog opgeleid en het lectoraat dom is gebleven en deze oplossing is nog betaalbaar ook

 2. Mike Mike Alpha

  Uitmuntende voorzet.
  Yes!
  Go for it!
  Don’t forget loodgieter en hovenier.
  Ik kijk met smart uit naar goed, voor het Caribisch gebied opgeleide hoveniers. Lokale mensen, onze eigen mensen, met wie je in het papiaments kunt communiceren en die meer kunnen dan alleen maar tjapi, korta mata anto tira sushi afo anders dan door arbeidsmigranten die zonder blikken of blozen voor een ochtend tjappen, tweehonderd gulden vragen.
  Prestigieuze beroepen. De lokeend. All chiefs, no Indians.
  Wij hebben inderdaad waterdragers nodig, ambachtslieden, vaklui, gedegen opgeleid en regelmatig bijgeschoold.
  Op Curacao gelden de status vrije beroepen; dokter, advocaat, (accountant) en destijds ingenieur., nu MBA opgeleide managers. De droom van ieder ouder, uit eigen nest of mee getrouwd. Het net van de SVB sluit steeds strakker om de spartelende vrije medische beroepsbeoefenaren. Einde illusie in zicht.
  Een beetje loodgieter verdient meer dan een huisarts en kan op zijn vijftigste al stoppen met werken en rentenieren van de inkomsten van zijn bijeengesprokkelde renderende onroerend goed objecten. Die gasten zitten in het bouwcircuit van aannemer, electricien, metselaar en helpen elkaar tegen kostprijs vooruit te komen en vermogen op te bouwen. Wij kantoormuizen en papieren tijgers met een dikke auto en andere welvaart attributen betalen het gelag: het volle pond.
  Dat is wel anders voor een groot aantal huisartsen die moeten blijven doorwerken op hogere leeftijd omdat hun pensioen niet goed geregeld is.

 3. @Brian S.
  Heel mooi idd, alles kan gewoon digital met videoconference!

  Maar je weet, zeker in het parlement, zitten geen hoogvliegers, maar ze reizen graag!

  Staan ze daar vaak met hun bek vol tanden op een conferentie en hun gelakte nagels,
  interessante brillen op om een beetje “intelligent te ogen, en hun mantelpakjes ..
  En dan heb je nog de dj’s, dansleraren, missen de rennoxen, de Cleopas, en dalijk de nieuwslezeressen

 4. @knoek-Koe, De regering maakt graag misbruik van Covid om al hun falen te verdoezelen echter 1 nadeel. Dankzij Covid is gebleken dat je niet overal heen hoeft te reizen. Voortaan mogen de Ministers gewoon op Curacao meedoen aan video meetings!

 5. Mogelijke oplossing: Ministerschap mét onderwijsdeskundigheid én reisverbod voor 4 jaar?

 6. Als je onderwijs niet goed regelt en aanbiedt voor alle jongeren, dus specifiek maakt, sluit je een hele generatie af. Kortweg komt het er dan op neer dat wie weg kan, ook gaat en niet meer terugkomt.

 7. Tja weer een nieuwe partij .
  Het is niet alleen de beroepscholen .
  Onderwijs moet nodig op de schop .
  Pero ja nos mes por .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *