ParadiseFM | KPMG Meijburg en Co Caribbean ontkent onjuiste aangiftes

Met persberichten OM en advocaten KPMG

KPMG Meijburg Caribbean moet een bedrag van 140.000 betalen, de KPMG-er die volgens het OM feitelijk leiding gaf aan het witwassen moet 65.000 gulden betalen.

KPMG Meijburg en Co Caribbean ontkent onjuiste belastingaangiftes te hebben gedaan. Dat maakt hun advocaat bekend. Het Openbaar Ministerie deelde gisteren dat het bedrijf hun transactieaanbod van 140.000 gulden had geaccepteerd.

Het OM verdenkt het bedrijf van onjuiste aangifte. Ondanks dat Meijburg akkoord is gegaan met de betaling, geven zij aan dat dit niet betekent dat zij schuldig zijn. Ze stellen een jarenlange juridische procedure te willen voorkomen.

Bron: ParadiseFM

Naschrift KKC

Op de foto vlnr. Harry Canters, managing partner KPMG Meijburg & Co Caribbean, Paul Arets, tax manager KPMG Meijburg & Co Caribbean en tevens eindredacteur van de fiscale wettenbundels, de gouverneur van Curaçao mevrouw Lucille George-Wout en Wendell Meriaan, tax partner KPMG Meijburg & Co Caribbean. Foto KPMG Meijburg & Co Caribbean

Vlnr. Harry Canters, managing partner KPMG Meijburg & Co Caribbean, Paul Arets, tax manager KPMG Meijburg & Co Caribbean, Gouverneur Wout en Wendell Meriaan, tax partner KPMG Meijburg & Co Caribbean | Foto uit 2015

Mini boetes voor KPMG en ING bank. MCB bank, Goisco, enkele E-zone bedrijven en loterijenbaas Robbie dos Santos zijn in deze zaak vrijuit gegaan | Beeld FD

26 MEI 2020 – Persbericht Openbaar Ministerie

De officier van justitie van het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (“OM”) heeft voormalig fiscaal dienstverlener KPMG Meijburg & Co Caribbean B.V. (“Meijburg Caribbean”) een transactie aangeboden ter voorkoming van verdere strafrechtelijke vervolging. Meijburg Caribbean heeft het transactieaanbod aanvaard. De onderneming van Meijburg Caribbean nam vóór 2015 aan het handelsverkeer deel met de vennootschappen KPMG Tax & Legal Services B.V.

Onderzoek Turquoise

In Curaçao en Nederland zijn als resultaat van de omvangrijke strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal meerdere personen veroordeeld voor, ondermeer, witwassen met activiteiten die “dollar-swipen” of “dollar-toerisme” worden genoemd. Hierbij is met ongeveer 1 miljoen creditcardtransacties aan toeristen – vooral met de Venezolaanse nationaliteit – in de jaren 2004 tot 2014 voor 320 miljoen Amerikaanse dollar uitbetaald. De transacties werden in de boeken van de onderneming die deze creditcardtransacties kanaliseerde (“de swipe-onderneming”) verhuld als aankopen van kleding of medicijnen.

In onderzoek Turquoise heeft het Team Bestrijding Ondermijning (“TBO”) de rol van dienstverleners bij het faciliteren van deze activiteiten nader onderzocht. Financiële dienstverleners zoals accountants en belastingadviseurs zijn zogeheten poortwachters die de integriteit, stabiliteit en reputatie van de financiële sector moeten beschermen.

Meijburg Caribbean heeft in de jaren 2007 tot en met 2013 de aangiften winstbelasting verzorgd ten behoeve van de swipe-onderneming. Door bij het doen van deze belastingaangiften geen melding te maken van vooromschreven swipe-activiteiten, terwijl zij daar wel van op de hoogte was én melding naar het oordeel van het OM geboden was onder de omstandigheden van het geval, heeft Meijburg Caribbean niet gehandeld zoals het een poortwachter betaamt. Bovendien heeft zij hiermee volgens het OM bijgedragen aan het potentieel benadelen van de belastingdienst Curaçao.

Redenen voor een transactie

Het OM is van oordeel dat Meijburg Caribbean zich schuldig heeft gemaakt aan strafrechtelijk verwijtbaar handelen door het doen van onjuiste belastingaangiftes. Tegelijkertijd is het OM van oordeel dat er goede redenen zijn om de kwestie af te doen door middel van een transactie.

Meijburg Caribbean is kort na doorzoeking van haar kantoorpand door de justitiële autoriteiten niet meer als onderneming operationeel. Ook is reeds met de betrokken accountantsfirma een transactie aangegaan. Daarnaast is het fiscale nadeel voor de belastingdienst reeds door de swipe-onderneming gecompenseerd door middel van naheffingen en fraudeboetes.

De transactie

Op basis van deze transactie zal Meijburg Caribbean een bedrag van 140.000 Antilliaanse guldens als transactiesom aan het Land Curaçao betalen. Met de persoon die volgens het OM feitelijk leiding gaf aan de verweten gedragingen door Meijburg Caribbean, is eveneens een transactie aangegaan. Deze zal aan het Land Curaçao een transactiesom van 65.000 Antilliaanse guldens betalen. Daarnaast maakt publicatie van dit persbericht onderdeel uit van de transactie.

TBO is een projectmatige samenwerking tussen gespecialiseerde eenheden van het recherche samenwerkingsteam (RST) en het Parket van de Procureur Generaal in Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba. TBO focust zich op een aanpak van corruptie en ondermijnende financieel-economische criminaliteit en doet daarbij onder meer onderzoek naar (belasting)fraude, valsheid in geschrift en witwassen.

2020 05 26 – Persbericht KP… by Knipselkrant Curacao on Scribd

2020 05 26 – Persbericht KP… by Knipselkrant Curacao on Scribd

8 Reacties op “ParadiseFM | KPMG Meijburg en Co Caribbean ontkent onjuiste aangiftes

 1. Tico Martina

  Hoi Brian, ja dat klopt. wat ik illustreerde is dat KPMG nu wel zegt van we hebben ons geweten afgekocht en we zijn onschuldig, maar het feit blijft bestaan dat hun witwassen faciliteerde. Aan de andere kant, net als bij rijbewijs toerisme indertijd en in de begin dagen van de drugssmokkel dmv slikken, velen verdienden een centje bij en het geld werd direct in de economie gepompt. De overheid liep belasting mis, maar dat hadden ze zo weer kunnen compenseren als hun erop toezagen dat de OB werd afgedragen. Punt is nu ook weer is er niemand effectief benadeeld.

 2. Ontkennen zou ik ook doen .
  Maar daar zijn ze allemaal goed in

 3. Ontkennen zou ik ook doen .

 4. @Tico, maar een verkeersovertreding is toch wat anders dan het faciliteren van financiele delicten. Ook nu vooral men zich gaat richten op de zogenaamd professionele partijen die ervoor zorgen dat criminelen hun gelden kunnen witwassen.

  Zo lang het OM weigert deze heren aan te pakken zal het witwas ook gewoon doorgaan.

 5. Tico Martina

  Indien ik een relatief kleine overtreding bega conform de verkeerswet, dan kan ik een gang naar de rechter afkopen door een boete (administratieve schikking) te betalen. Let op de overtreding heb ik nog steeds begaan alleen de vervolging heb ik afgekocht. Hetzelfde geldt nu voor KPMG. Uiteraard zullen hun nu zeggen, ja we hadden geen zin in dat gezeur dus hebben we Juffrouw Jannie gevraagd om even 140.000 gulden uit de kleine kas te halen en deze aan de stoute meneer van het OM, maar we weten allemaal dat binnen dit soort organisaties er van alles plaatsvind. Bij de hele dollar zwendel waren trouwens vele figuren bij betrokken. Als ik ooit een boekje open zou doen dan zou dat de grootste witwas schandaal van de Antillen worden, maar goed laat maar.

 6. En zodoende zitten deze hoge heren nooit in de gevangenis. Als ze al dichtbij een veroordeling komen dan kopen ze die af.

 7. Knoek-koe

  Harry Canters, Paul Arets en Wendel Meriaan spelen graag volgens de spelregels, maar betalen wel even een boete voor KPMG Meijburg

 8. Joep Meloen

  Hahaha, nee ik ben niet schuldig, dus betaal ik graag 140.000 NAF om een schikking te kunnen krijgen.

  Zo lust ik er nog wel een paar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *