30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 11:18

Laatste reacties

- Advertentie -

ParadiseFM | Huurman: miljoenen kunnen worden bespaard op medicijnkosten

“Het kan beter èn goedkoper”, zegt Huurman

Volgens Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman kan er heel wat bespaard worden op de gezondheidszorg, met name ook op de kosten van de medicijnen. Curaçaoënaars slikken voor 120 miljoen gulden per jaar; vergeleken met Nederland schrijven artsen het dubbele aantal receptregels per verzekerde voor.

“Het kan beter èn goedkoper”, zegt Huurman. Caribisch Netwerk schrijft erover. Bij de helft van de voorgeschreven medicijnen gaat het om originele merkgeneesmiddelen. Die kunnen voor een groot deel worden vervangen door generieke medicijnen, die net zo effectief, maar een stuk goedkoper zijn. In Nederland is negentig procent van alle medicijnen generiek.

Op Curaçao geldt dit voor hooguit vijftig procent. Curaçaoënaars moeten volgens Huurman ook minder medicijnen gaan slikken. Veel aandoeningen als obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en nieraandoeningen kunnen voorkomen worden door een gezondere leefwijze. Preventie is het sleutelwoord.

- Advertentie -

Huurman ziet dat artsen ook teveel labtesten en beeldvormende diagnostiek voorschrijven. “Veel artsen laten een echo, scan of röntgenfoto maken zonder dat er een duidelijke aanwijzing is dat het nodig is. Een vermindering van 30 procent op de kosten is haalbaar. Dat bespaart de gemeenschap miljoenen.”

Bron: ParadiseFM

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Opmerker wel vreemde opmerking was met beeld en geluid op tv tijdens de journal uizendding toen er een klandestine apotheek werd opgerold het was aan de Jandoorduin weg met medicijnen verkregen met recepten van verzekerden warden gebruikt voor degene die geen SVB kaart hadden.die de medicijnen moesten kopen.

  Er werd voor miljoenen aan medicijnen inbeslag genomen.

 2. Goed verhaal van Huurman.

  Die intussen wel geen enkele actie onderneemt inzake de door hem geschorste inspecteur gezondheidszorg Gershi Pereira, die al meer dan een jaar met behoud van zijn megasalaris thuis telenovelas zit te kijken.

  Ook dat is een enorme verkwisting van belastinggeld, heer Huurman!

 3. Of er al of niet medicijnen naar het “buitenland” gaan zal eerst bewezen dienen te worden. De controle in Plaza Nobo door de daarvoor bevoegde instanties wordt regelmatig uitgevoerd en geïmporteerde medicijnen worden in beslag genomen.
  Voor wat betreft het hoge bedrag aan medicijnverbruik heeft Dhr Huurman gedeeltelijk gelijk.
  In Nederland is het percentage verbruik generieke medicijnen ±72% van het totaal, echter is dit slechts ± 17% van de kosten van het totaal bedrag. Het gemiddelde bedrag per patiënt was in 2016 €260 (Ant fl.±550) Hier op Curaçao is dit bedrag± Ant.fl.750 p.p.
  Op Curaçao is echter controle door de artsen op het uitgeven van recepten niet optimaal. De huisarts schrijft voor, de specialist schrijft ook voor en als je de pech hebt dat je naar een volgende specialist verwezen wordt loop je de kans nogmaals een recept in je maag gesplitst te krijgen. Al met al diverse medicijnen die waarschijnlijk in de kast blijven liggen.
  Het zou aan te bevelen zijn dat alle artsen bij verwijzing een medicijnpaspoort meegeven aan de patiënt zodat bij verder onderzoek door een specialist etc. men weet welke medicamenten voorgeschreven zijn.
  Bovenstaande gegevens zijn overgenomen van Stichting Farmaceutische Kengetallen

 4. Jammer dat men hier zelf niet de ballen heeft om de gezondheidszorg aan te pakken. Curaçao heeft alleen maar “smoel so” figuren, geen aanpakkers. Zwakke artsen die maar wat voorschrijven om van de lastige patiënt af te zijn, zakken vol onnodige pillen voor aanstellerij, vooral na het weekend. Een stop was er op botica`s, er moet een stop op vetkeukens zoals de Mac`s en de Burgerkings komen.

 5. Curacao’se bevolking slikt voor 120 miljoen aan medicijnen? Wat denkt U hr.Huurman aan al die medicijnen die naar het buitenland gaan?
  Het kwam herhaaldelijk voor dat de medicijnen van op Curacao verkregen zijn met valse voorwendselen in het bezit gekomen van lieden die op hoge schaal deze medicijnen uit voeren naar het buitenland.
  Douane zitten jullie te slapen? In plaza nobo daar worden de pillen ook ingevoerd rarara.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -