28 C
Willemstad
• maandag 15 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | ‘Arbeidsproductiviteit Curaçao kent neerwaartse trend’

HomeMediaParadiseFM | ‘Arbeidsproductiviteit Curaçao kent neerwaartse trend’
Tegelijkertijd neemt de groei van de potentiële beroepsbevolking af |: Marcel Antonisse

Volgens de president ad interim van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten Bob Traa vertoont de arbeidsproductiviteit in Curaçao een neerwaartse trend.

Tegelijkertijd neemt de groei van de potentiële beroepsbevolking af. Hierdoor is de groei van de economie negatief. Curaçao kent verder een hoge werkloosheid, en tevens wordt het kapitaal niet optimaal benut.

Daarom moet Curaçao de nadruk leggen op het versterken van de aanbodkant van de economie om zo de potentiële groei naar een hoger niveau te tillen, aldus Traa die gisteren een lezing voor de VBC hield.

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

33 reacties

 1. “@Drechi pa bonsnantur niet opgeven, je bent goed bezig!! Je schrijft ook zuiver. Mijn complimenten.”
  Dus de mentaliteit van “kop in het zand, hopen dat het overwaait” is volgens jou hetzelfde als “goed bezig zijn”? Doet mij erg denken aan Reinald Curiel bij ENNIA

 2. @KansaHende. Lezen en begrijpend lezen is ook een kunst. Maar ook jij bent fus iemand die het eigen falen op een ander afschuift.

 3. Zeg KansaHende (‘Daarnaast zou iedereen tenminste hun echte naam moeten gebruiken’), ik zie jouw naam ook niet in het telefoonboek staan.

  Als KanseHende jouw echte naam is, krijg je van mij een doos negerzoenen.

 4. @ Drechi DANKI!!! Eindelijk iemand die iets tegen deze “laffe” racisten durft te zeggen. Ik begrijp niet dat Nardy Cramm die constante racistische opmerkingen (zoals ‘die negers…’!!) laat staan. Er is toch een zogenaamde commentaar politie?? Lijkt me toch tijd om die een keer in te zetten. Mochten jullie daar geen tijd voor hebben (daar lijkt het op), dan is het misschien tijd om het woord ‘negers’ toe te voegen aan de zogenaamde infamewoordenlijst; er zullen wel mensen zijn die vinden dat dit woord nog gebruikt kan worden; maar de manier waarop het in deze krant gebruikt wordt is bijna altijd overduidelijk ‘discriminerend, racistisch, haat zaaiend, ophitsend en kwetsend’. Allemaal redenen om reacties te verwijderen volgens jullie eigen ‘spelregels’. Daarnaast zou iedereen tenminste hun echte naam moeten gebruiken; want pas dan kan je een eerlijke en inhoudelijke discussie hebben, anders is het maar een eenzijdige monoloog die grotendeels gebaseerd is op roddels, en die onnodig kwetsend wordt omdat iedereen maar kan zeggen wat ie wil. Jullie noemen jezelf toch een onafhankelijke publicatie?? Slaat toch nergens op dat jullie dit toestaan? Ericlapas, Kaat, John Bash, Esther, Graaier, Curacao Revisited allemaal een pot nat…identificeer je!! Jullie weten het toch allemaal zo goed en voelen jullie toch zoveel beter en witter?; je bent toch econoom, bank expert, arts, coach… je kan alles beter en weet alles beter, dus willen we graag weten wie jullie zijn en wellicht voor jullie stemmen (not!). Go for it!! Ik wacht rustig af…stelletje lafaards. @Drechi pa bonsnantur niet opgeven, je bent goed bezig!! Je schrijft ook zuiver. Mijn complimenten.

 5. @ Beste Drechi – je werd niet geattendeerd op je spellingsvaardigheden, je @ Beste Drechi – werd middels je spellingsvaardigheden geattendeerd op de dubbele moraal die je @ Beste Drechi – etaleert als je koninkrijksgenoten de les leest over het moeten beheersen van het Papiaments.

  Wat je @ Beste Drechi – taal ethos betreft; Van mij mag je @ Beste Drechi -met excrementen- en racisme termen strooien zoveel als je wilt, maar zoals eerder gezegd hebben excrementen en racisten kaarten “zero” ontzenuwende waarde op de stellingen die gemaakt zijn.

  De excrementen en racisme kaarten voegen slechts onnodig veel “drama” toe aan een discussie maar argumentatie- en rationeeltechnisch eigenlijk niets.

 6. @Graaier
  What an eminent display of universal knowledge and omnipotency ben jij toch Graaier…….. Ik sat echt paf van je kunde (in talen Graaier, niet in mensenkennis, liefde, empathie, anyway, the good things in life) Je hoort eigenlijk thuis in de categorie van je mede criticaster Trui: anderen corrigeren op schrijffouten, grammatical omissions e.d.
  Je moet toch echt diep, maar dan ook diep ongelukkig zijn, dat je bent vervallen tot het corrigeren van andermans schrijffouten etcetera.
  But: Whatever makes you happy Graaier. “Go your gang” 🙂 ( Is dat goed Engels Graaier?)
  Maar , van mij ben je dus voorlopig in ieder geval nog niet af. Ik blijf je racisme aan de kaak stellen, of je dat nu leuk vindt of niet. Build a bridge and get over the fact that Drechi pa bosnan Tur is your worst “grammatically impaired nightmare”, and here to stay, racist!!

 7. @Beste Drechi zegt: Pero mi tin sigur ku Mener Graaier a kompronde e parti di “Bai laba bo atras” bon bon!!

  Het enige dat hier goed uit te begrijpen valt is dat je eloquente verbale étika en desensia in dezelfde beschavingscategorie vallen als die van “dogtùr” Mozes en señora peskadera Constancia.

  @Beste Drechi is er als de kippen bij om reageerders te veroordelen als ze afro etnisch sensitieve woorden bezigen, maar schroomt er zelf niet voor om scatologisch te vloeken door metaforisch associaties te maken met excrementen (exits)etc. om zo de aandacht van de kernzaak af te leiden.

  Wat de ad hominem argumenten betreft die anderen gebruikt hebben om beruchte politici mee te omschrijven; Het zou met niet verbazen als deze politici deze ad hominem etiketten volledig zelfstandig en verdiend op zich af hebben geroepen vanwege hun discutabele handel en wandel.

  Even in het midden gelaten of ze terecht of onterecht waren, maar een ad hominem bewering is in beginsel niet per definitie onwaar of onjuist, ze hebben echter “zero” ontkrachtende waarde als het om weerleggen van de argumenten gaat.

  En wat je eis betreft dat Rutte papiaments moet praten als hij op het eiland is, het idee dat je koestert is nobel, maar zolang te veel YDK als @Drechi niet weten wanneer je een j / y moet gebruiken of een i / y of een nj / ñ laten we dan maar eerst eens zorgen dat we het papiamentu zelf goed spreken en schrijven voordat we van koninkrijksgenoten gaan eisen dat ze de taal moeten beheersen als ze een weekend op het eiland zijn.

 8. Drechi is laat vandaag, maar o ja, het is zaterdag.

  Dan hoeft hij niet om 8 uur op zijn werk te zijn waar zijn werkdagen uit 8 uur internet bestaan.

 9. @Graaier:
  Den kaso ku “Mener Graaier”, ta jama e (falta di) uso di aksento, tantu grave of otro, “uso korekto di Papiamentu” (y NO “Papiaments” manera mener Graaier ta tradusi Papiamentu pa zona manera Makamba): SI! Mi no ta skirbi Papiamentu bon, pa e simpel motibu ku mi kompiuter na ta dispone di e aplikashon pa aplika aksento kaminda mester tin un!
  Pero mi tin sigur ku Mener Graaier a kompronde e parti di “Bai laba bo atras” bon bon!!

 10. @ Drechi je eist van Rutte en andere makambas (p.i.w) dat ze het papiaments beheersen als ze op het eiland zijn, maar moet je dan niet het voorbeeld geven en zelf het papiaments goed beheersen?

  Je kunt veel zeggen over Rutte maar hij beheerst zijn moedertaal uitstekend in zowel woord als geschrift.

 11. Voor hoge salarissen mag je ook wel goed geschoold personeel verwachten. Er is in de laatste jaren met regelmaat het minimumloon verhoogd en het onderwijssysteem is grotendeels afgebroken tot een systeem om de allerdomsten nog een diploma te laten halen. Dus, kortom, we hebben dure werknemers die niets kunnen en niets doen.
  Als naast de hoge salarissen de arbeidsproductiviteit laag is, dan worden produkten en diensten wel heel erg duur, of kan je automatisch rekenen op lage kwaliteit.
  Om dit te veranderen moet niet alleen het economisch klimaat verbeteren, maar ook het onderwijssysteem weer opnieuw worden opgezet.

 12. Om on topic te blijven, de lage arbeidsproductiviteit is blijkbaar laag maar in het hele Koninkrijk (zie “Lonen stijgen amper door te lage arbeidsproductiviteit” bron Elsevierweekblad, en “Onze arbeidsproductiviteit daalt. Ja, dat is belangrijk. Maar is het erg? Kunnen we er iets aan doen?”, bron Volkskrant). En dit raakt ook Curaçao het heeft te maken met de kosten plaatje , dus hoeveel wordt een medewerker betaalt per uur. Dus simpel weg gezegd Curaçao heeft duur betaalde personeel, Nederlander nog duurder. Daartegenover hebben beide landen ook een dure levensonderhoud, voor Curaçao waar bijna alles wordt geïmporteerd, kan men ook niet anders verwachten, om maar niet te hebben over de woning prijzen. Alleen waar blijven de middelen om te investeren in de kennisontwikkeling van werknemers? Wie kennis zoekt zal die vinden, maar het kost wel wat! Hiernaast al die neerbuigend doen over YDK, shon nan buska kos di hasi ku bosnan bida i kuminsa informa bosnan mes mas miho porme ku skirbi tantu kos sin pia i sin kabes komo hendenan ignorante!!!

  https://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2018/11/lonen-stijgen-minder-hard-dit-is-waarom-657791/ en https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/onze-arbeidsproductiviteit-daalt-ja-dat-is-belangrijk-maar-is-het-erg-kunnen-we-er-iets-aan-doen~b8694a55/

 13. @Graaier:
  Ora “bosnan” ataka “nos” (por ehempel un C Monk, un N. Isenia, un G Schotte, un P. Pisas, un M Royer, un M. Dos Santos, un Drechi pa bosnan TUR) djis pa menshona algun direktamente, e ora ei si mi no ta tende “Shon” Graaier huza e palabra “ad hominem”…
  Stranjo no?
  De akuerdo: E ta zona masha interesante y “studia” si bo purba impreshona hende ku palabranan grandi: si ta esei bo ta jama “elokuente y persuasivo” bai laba bo atras!!! Bo ta tur na kiriwichi!! Breek me aub de bek niet open!!!!!

 14. @Graaier:
  Kontra “chuperismo” siiiiii mi no tin ningun arma!!!! Hendenan ku ta chupa ta hasi ku ni maske kiko mi bisa, semper bosnan ta (purba alomenos) sera kabes kontra e Drechinan ku SI ta stima e lugar aki!!!
  Hasi, y bisa KIKO ku bosnan ke! Si bosnan ke HASI algu, plis lagami sa delanta pa mi por “prepara” pa duna bosnan un BON BINI a la YDK!! Bo sa bon bon kiko mi ke men: esaki NO ta un menasa: e ta un Promesa. Aden bosnan tin ku bini, chupado!!!

 15. En bes di dirigí bo furia riba e komentaristanan ( atake ad hominem) atrabes di etiketá i diskreditá nan @ beste Drechi , trata mas tanto di desempeña e arte di elokuente- i persuasivamente kuestioná i kontraliá e argumentonan ku a ser presentá den e respectivo komentarionan ku kontra argumentonan válido i persuasivo.
  Masha dank di antemano pa bo kooperation.

 16. @Drechi: eens dat Curacao op sommige vlakken het gewoon veel beter doet dan Nederland. Wij hebben bijvoorbeeld veel meer verkeersdoden per hoofd van de bevolking. Ook meer bysides, buitenechtelijke kinderen en homo-haters

 17. @Allen:
  ONDANKS al jullie laffe, laag bij de grondse aanvallen, collectief, dan wel als individu, met als enig doel, om middels een tot falen gedoemde slijtageslag, ons een minderwaardigheidscomplex aan te praten, doen onze jongens in Williamsport het goed. 🙂
  Dankzij hun van huis uit ingegoten / ingebakken / ingesleten karakter, doorzettingsvermogen, wilskracht, sportief inzicht, snelheid, fysieke kracht, geloof in eigen kunnen, etcetera etcetera, hebben ze het juist dankzij hun afkomst heel ver geschopt. Wat mij betreft mogen ze nu verliezen. (Trouwens: ik heb geen Nederlands team gezien!!)
  Dus nogmaals: ondanks een CR, Mau, Kaat, Trui, Bram, Brian, en al die andere “snakes in the grass-achtigen” die hier dagelijks hun gif spuien, doen onze jongens het prachtig!! Ga zo door jongens! Sticks and stones…. Ach: laat maar!
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 18. “Eindelijk een directeur van een centrale bank die durft te zeggen, die negers moeten gewoon harder werken.”
  Eens met Beflapas alhoewel ik denk dat van Traa dit in een net iets andere bewoording heeft gezegd

 19. Helemaal eens known-koe: cbcs is verantwoordelijk voor pensioen, verzekerings, en bank toezicht dat 50 jaar oud is en niet meer up to date. Een van de redenen (behalve het slechte arbeidsethos van Reinald curiel) dat geen enkele buitenlandse verzekeraar interesse heeft in ennia is regelgeving die 20 jaar achterloopt

 20. Kaat , heb alle vertrouwen in de wereldbank ervaring van Traa maar hij wordt serieuzer genomen als hij ook zijn eigen toko qua productiviteit en integriteit op orde heeft.

  Zolang abusador mentaliteit directie personeel als Zus de lannooy daar rondlopen die 2 jaar lang met behoud van directeurssalaris in het buitenland heeft kunnen studeren en nu een gefrabiceerde topfunctie bekleedt dankzij suikeroom Tromp heeft hij de schijn tegen zich.

 21. Arbeids produktiviteit omhoog. Verbied eerst alle mobiele telefoons op alle werkplekken. Asociaal dat je als mederwerkster van een bank het publiek laat wachten omdat je eerst je whatsapp berichten moet laten zien aan je collega’s. Gister meegemaakt bij een bank. 4 balies open. 1 medewerkster was druk aan het werk met. De andere 3 waren bezig om elkaars berichten (filmpjes) te laten zien. 1 van de klanten (geen blanke) werd boos en haalde er een manager bij. Daarna gingen de andere 3 met tegenzin weer aan het werk. En ook de lunch pauzes van 2 uur afschaffen.

 22. Die zak van m rojer, gaat van belastinggeld van ‘t volk liever naar het casino dan werken. Werken ??, wat kan hij eigenlijk. Dit soort en nog veel meer moeten verboden worden als parlement.

 23. Volgens de president ad interim van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten Bob Traa vertoont de arbeidsproductiviteit in Curaçao een neerwaartse trend.

  Wist niet dat het nog lager kon

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties