ParadiseFM | Aqualectra nog steeds op zoek naar oorzaak blackouts

Aqualectra had eerder al laten weten dat de stroomstoringen werden veroorzaakt doordat het beschemringsmechanisme keer op keer machines afsloot, vanwege schommelingen op het net | Persbureau Curacao

Aqualectra kan niet garanderen dat er op korte termijn niet weer een black out plaats vindt op Curacao.

Maar het bedrijf doet er wel alles aan om de oorzaak te achterhalen van de drie black outs van vorige week en daarmee het risico weg te nemen. Dat staat in een persbericht dat het bedrijf vandaag heeft uitgebracht.

Het bedrijf is samen met internationale deskundigen een onderzoek begonnen. En daaruit blijkt nu al dat tijdens de black outs van vorige week er sprake was van grote voltage schommelingen op het net. Aqualectra laat in het persbericht weten alle aandacht nu aan dit probleem te besteden om zo te zorgen dat het eiland niet opnieuw met een algehele stroomstoring wordt geconfronteerd.

Het bedrijf had eerder al laten weten dat de stroomstoringen werden veroorzaakt doordat het beschemringsmechanisme keer op keer machines afsloot. Dit vanwege schommelingen op het net. Aqualectra weet nog niet waardoor de schommelingen zijn ontstaan.

Bron: ParadiseFM

22 Reacties op “ParadiseFM | Aqualectra nog steeds op zoek naar oorzaak blackouts

 1. Weer een TOTALE blackout.

  NEYSA ISENIA, BAI FLIET!

  De Girobank del.

 2. When is the government/Aqualectra Utility going to tell us it was not a cyber attack? The recent blackout.
  Is anyone taking this seriously.

  The traditional app infrastructure and development of apps is changing exponentially away from the legacy client/server to decentralized Web3 with new more advance security models like eliminating archaic features like using passwords.

  Need to make passwords obsolete

 3. In ieder geval kunnen we ons weer ‘voorbereiden’!
  What’s next..?

 4. @ MK,

  Wanneer je ergens nieuwe apparatuur koopt dat hoort de opleiding van het personeel daar gewoon bij, ook dat koop je in, net zoals een regeling voor reserve onderdelen of ondersteuning door de leverancier. Het is zeker niet zo dat je machines koopt en vervolgens te horen krijgt: ‘nou, succes ermee, tot ziens’.
  Echter, wanneer je personeel naar een cursus stuurt dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat ze daar opletten, de sytemen diepgaand leren kennen en vervolgens, bij terugkomst, het andere personeel gaan opleiden. Zo gaat het overal, maar kennelijk niet bij Aqualectra.
  En zo kan het dus gebeuren dat je velen hebt rondlopen bij Aqualectra wiens kennis van de sytemen niet toereikend is voor het veilig opereren met deze machines. Dat mag je het management aanrekenen, zij scheppen immers de voorwaarden en behoren toezicht te houden op de getraindheid van het personeel.
  Als ik het zo moet inschatten dan vrees ik dat er geen personeel naar herhalingscursussen gaat, dat men geen halfjaarlijkse testen organiseert om de theoretische kennis van het personeel te checken, dat er weinig wordt gedaan aan simulaties van noodsituaties, dat personeel ook niet wordt gestimuleerd om zich bij te scholen en dat preventief onderhoud een heel vies woord is binnen Aqualectra. Dan heb ik het nog niet eens gehad over HOE het onderhoud is georganiseerd ? Sleutelt men maar een beetje raak of doet men het met de boeken en de checklist ernaast ? Loopt er een supervisor rond die al het werk controleert en aftekent ?

  Wellicht is dat wel het geval, maar gezien de commentaren van Aqualectra kan ik niet anders dan concluderen dat de aanwezige systeemkennis van het personeel ontoereikend is. En dat werd de afgelopen week pijnlijk duidelijk. Dan kan Martina nu wel zeggen dat de positie van Jonis niet ter discussie staat, doch in ieder bedrijf waar het goed fout zit is de hoogste baas uiteindelijk verantwoordelijk. Hij heeft zijn werk niet goed gedaan, dus hij en alle managers er direct onder (die verantwoordelijk zijn voor deze chaos) behoren dan ontslagen te worden. Zo gaat het in een normaal, zelfkritisch bedrijf dat streeft naar verbetering van de gang van zaken. De opmerking van Martina toont al aan dat we geen verbetering hoeven te verwachten van Aqualectra. Als ik ze zo hoor dan vinden ze het vooral zeer erg voor hen zelf dat zoveel werknemers terug moesten komen van vakantie of in de avonduren van huis. Anders gezegd, er heerst daar een zeer zieke bedrijfscultuur.

 5. Raar,
  heb al tijden niets meer gehoord van ons brein Kunnenman…..

 6. Abraham Mossel

  Zoeken ?. Ik blijft het zeggen, sabotage is de oorzaak en niet anders. Loons verlaging en wat te denken van supper glad janus Gerrit de Raaf die twee jaar heeft na kunnen denken hoe hij met zijn MFK aanhangers het land moest plat leggen, en we zijn er nog echt niet vanaf het echte destabiliseren moet nog beginnen met de Kerst, zeg maar we krijgen nog een fijn kerstpakketje van Aqaulectra met de kerst, een donkere kerstboom.

 7. Zoek de oorzaak bij de manager Human Resources die de backgroundcheck van de CFO van Aqualectra heeft gedaan.

  En daarbij haar evaluatie door de Centrale Bank (‘niet integer’, ‘niet geschikt als directeur’) over het hoofd zag.

  En dat zij als finance manager een bank waarvan ik de naam niet zal noemen naar een faillissement leidde met achterlating van 715 miljoen schulden.

  Wie is de manager Human Resources bij Aqualectra?

 8. Zoeken nog naar de oorzaak en kunnen die niet vinden ? Moeten ze maar in de direktie kamer zoeken. Daar op de stoel achter het bureau.

 9. Inderdaad, La Stiwz, vandaar jouw wagenpark.

  Want je kunt maar in 1 auto rijden.

 10. @Lamoenchi zegt: “…Die deed het fantastisch laatst en alle buren waren jaloers…”

  Helaas i dat de maatstaf hier op het eiland. Als de buren maar jaloers zijn.

 11. Martina zag dat het allemal ‘goed ging’.
  Verantwoordelijk nul,nul minister moet echt nu een keer opstappen. Houdbaarheidsdatum is verlopen.

 12. Wat geen black outs meer ? Waarvoor heb ik dan een mooie grote generator staan ? Voor de show ? Die deed het fantastisch laatst en alle buren waren jaloers.

 13. Onderzoeksresultaat kan in 1 seconde worden gegeven:

  Jarenlange politiek nepotisme in “aquagebrekta” resulterend in “blackouts”

 14. @Jakupi:

  “Mario E is zo dement als een deur.”

  Aqualectra met de black-outs … zo dement als een deur ?

 15. Mario E is zo dement als een deur.
  Een open deur dus waar je niets meer aan hebt.
  Die man heeft geleefd als een God in Frankrijk
  of als de goudkoning El Dorado, bepoederd met goud voor het nemen van een bad in het meer, wat de flamingo’s roerloos deed toekijken als hij blinkend oprees uit het water en blikkerde in de zachte ochtendzon.
  Dat waren nog eens tijden.
  Toen kwamen de zeerovers..na de Spanjolen. De rest weten we.
  Brilliant destijds.
  But then again;
  It is not the stupid son who ruins the family but the clever one.

 16. Curacao revisited

  “Ik denk dat wij als publiek helemaal niet geintereseerd zijn in uitleg en verklaringen en verontschuligingen van aquaelectra. ”
  Het publiek is helemaal niet geinteresseerd in stroom en water. Wij willen 1000 koeien, en space travel

 17. Misschien een mailtje sturen naar Mario Evertsz op Cuba ?

 18. Kaarsen klaar, powerbars klaar..

 19. Ik zou zeggen , blijf maar zoeken .
  Zoek en gij zult vinden .
  Shonan ban serio si .

 20. AQUALECTRA moet gern apparatuur kopen waarvoor het geen deskundig genoeg personeel heeft. Hou het eenvoudig. Aan de kosten per KWH kan het niet liggen, die behoren worldwide tot de hoogste.
  Tonny Kros

 21. Als het nog een keer gebeurd…..

 22. Ik denk dat wij als publiek helemaal niet geintereseerd zijn in uitleg en verklaringen en verontschuligingen van aquaelectra. Als het goed is moeten wij helemaal niets horen van aquaelectra, wij willen erop kunnen vertrouwen dat we 24/7 stroom hebben, punto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *