26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PAR wil enquête naar screening

HomeNieuwsPAR wil enquête naar screening

 

Regering Schotte hoofdveroorzaker problemen, maar die gaat nu vrijuit

Willemstad – Ook de grootste oppositiepartij is voorstander van een parlementaire enquête, maar dan een die vooral gericht is op de screening van de ministers van het kabinet Schotte en dan in de zijlijn daarvan het conflict met de veiligheidsdienst VDC en de rol van de Colombiaanse dienst Dipol.

Een motie daarover haalde geen meerderheid omdat de Statenleden van de coalitie niet meestemden en werd dus verworpen. PAR vreest met de motie van de coalitie die wél de eindstreep haalde dat er niet een volledige enquête komt, maar een selectief onderzoek door het Curaçaose parlement, omdat de regering Schotte weigert het formele hoofd van de veiligheidsdienst – Edsel Gumbs – te ontheffen van zijn geheimhoudingsplicht. Ook zou de netwerkbeheerder van de VDC moeten kunnen spreken. Bij parlementaire enquêtes in Nederland of andere landen kunnen bepaalde getuigen onder ede worden ondervraagd en verhoord. Alleen dan kan de hele waarheid boven tafel komen, meent PAR. In een toelichting stelt Emily de Jongh-Elhage dat de motie van haar partij niet de fout en schuld legt bij de VDC, maar bij de regering van Schotte.

,,Het is heel erg triest dat een meerderheid akkoord gaat met een motie die de VDC veroordeelt, terwijl de regering – die de hoofdveroorzaker is van de problemen – vrijuit gaat.”

Lekken begon op 16 september 2010

In de motie gaat de partij van De Jongh-Elhage terug naar wat er de afgelopen anderhalf jaar is gebeurd. Want in de vijftig jaar voor het aantreden van premier Gerrit Schotte (MFK) – die nu besloot tot een shutdown van de VDC – was er volgens PAR nooit sprake van lekken van of uit de inlichtingendienst en werd deze ook niet eerder gebruikt als politiek instrument.

Volgens deze motie begon het lekken op 16 september 2010, de maand vóórdat Schotte minister- president werd en na de verkiezingen van augustus bezig was met de vorming van een regering.

Op die bewust dag in september kreeg de beoogde premier op Sint Maarten informatie van een VDC-functionaris die belast was met de screening van de kandidaatministers. Op 26 oktobernadat de regering op 10 oktober was aangetreden – bevestigde gouverneur Frits Goedgedrag schriftelijk aan VDC-hoofd Gumbs zijn opdracht om de screening van de bewindslieden van het kabinet voort te zetten, zo vervolgt de motie.

Een dag later, op 27 oktober, werd Gumbs door Schotte de toegang tot de VDC ontzegd, volgens de PAR-motie om het screeningsproces te obstrueren.

Bijna een jaar later, op 30 september 2011, concludeert het rapport Doe het Zelf van de Commissie Rosenmöller dat enkele ministers de screening niet zouden hebben doorstaan als deze volgens in het verleden gevolgde richtlijnen had plaatsgevonden. De motie van de oppositie merkt op dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, State Department, in een rapport van maart 2012 zich bezorgd uitlaat over de Curaçaose regering Schotte: ,,The Government of Curaçao, specifically, is struggling with public allegations of corruption, which provoked an investigation by a special Dutch investigator who produced the ‘Rosenmoller Report’.”

PAR vervolgt in de overweging van de motie dat ook burgergroeperingen zoals Frente Sivil authentieke documenten verspreidde, die de ernstige verwijten en beschuldigingen aan het adres van de minister onderbouwen. Dit bewijst volgens de motie dat de screening nooit conform de regels plaatsvond. En het gebrek aan integriteit ligt ten grondslag aan het conflict tussen premier Schotte en de VDC, die hij nu dus tijdelijk heeft gesloten. De afgewezen motie wijst ook nog op de inschakeling door Schotte van veiligheidsagenten van Dipol in Colombia in een onderzoek bij de VDC, ondanks het feit dat Dipol zelf al sinds 2007 onderwerp van onderzoek is in verband met schandalen over het illegaal aftappen van telefoons en handelingen in strijd met de mensenrechten.

,,De enige manier om volledige informatie te verkrijgen over wat er is gebeurd met de screening en het conflict tussen de premier en de VDC, is een uitgebreide parlementaire enquête naar de screening die tevens de VDC bevat en de relatie met de Colombiaanse dienst Dipol.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties