32 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 15:17

Laatste reacties

- Advertentie -

PAR: Valse start

Aangepaste intentieverklaring niet volgens de afspraken’

Willemstad – Op het laatste moment lijkt PAR alsnog af te zien van het ondertekenen van de intentieverklaring met Pueblo Soberano, PAIS en PNP. Een toegevoegde passage over het instellen van een takenkabinet is voor de partij niet acceptabel.

Waar de partij eerder akkoord wilde gaan met de intentieverklaring, stuitten de partijleden om vijf uur gistermiddag op een aangepaste versie.

,,Bij de behandeling van de eerdere tekst zijn er geen wijzigingen voorgesteld”

- Advertentie -

, aldus Statenlid Zita Jesus-Leito (PAR).

 ,,Gistermiddag bleek er ineens een nieuwe passage in de verklaring te staan. Daarover hebben we gisteravond met de partijraad vergaderd.”

De conclusie was dat de aangepaste verklaring niet ondertekend zal worden. Het is dus aan de drie andere partijen of zij de betreffende passage laten vallen om alsnog tot ondertekening over te kunnen gaan vandaag. Gisteravond laat liet PAISleider Alex Rosaria weten het besluit van PAR jammer te vinden.

,,Maar ik blijf hoop houden dat we er tussen vanavond en morgen uit kunnen komen na een nacht slapen. We zullen opnieuw aan tafel moeten zitten. Dit is een grote kans om ‘si’ en ‘no’ achter ons te laten.”

Helmin Wiels (PS) en Humphrey Davelaar (PNP) waren gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Met de aangepaste
passage gaat de partij niet akkoord.

- Advertisement -

De betreffende passage luidt als volgt:

,,Partijen zijn zich er van bewust dat er bovendien een vertrouwensbasis moet ontstaan en dat goede afspraken moeten worden gemaakt ten aanzien van de onderlinge communicatie, dat spoedeisende taken moeten worden afgehandeld en zijn bereid daar de nodige tijd voor in te ruimen in de zin dat er voor een bepaalde periode een takenkabinet wordt ingesteld.”

Die laatste zinsnede is voor de PAR een brug te ver.

,,Wij zeggen niet dat we voor of tegen een takenkabinet zijn, maar we gaan er vanuit dat er een basis van vertrouwen moet zijn. Er waren afspraken gemaakt en die moeten worden nagekomen. Alle partijen hadden naar de verklaring gekeken en er was geen enkel probleem.
En dan krijgen we nu al deze surprise, die toevoeging zonder overleg.
Dat is een valse start.”

PAR gaf gisteravond aan nog altijd open te staan voor onderhandelen, maar wel op basis van vertrouwen.
Op de vraag of er gisteravond nog overleg zou worden gepleegd met de andere drie partijen, gaf Jesus-Leito aan dat dat een mogelijkheid was.
In de concept-intentieverklaring staat verder dat de partijen moeten streven naar het bouwen van een vertrouwensbasis en het bereiken van een verzoeningsproces.
Gisteren zouden de puntjes op de i worden gezet, maar met de onaangekondigde wijziging wil PAR niet akkoord gaan.
Indien de passage niet aangepast zal worden, lijkt het er op dat informateur Glenn Camelia zijn opdracht moet inleveren en dat het informatieproces van voren af aan zal worden ingezet.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -