27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

PAR: Valse start

HomeNieuwsPAR: Valse start

Aangepaste intentieverklaring niet volgens de afspraken’

Willemstad – Op het laatste moment lijkt PAR alsnog af te zien van het ondertekenen van de intentieverklaring met Pueblo Soberano, PAIS en PNP. Een toegevoegde passage over het instellen van een takenkabinet is voor de partij niet acceptabel.

Waar de partij eerder akkoord wilde gaan met de intentieverklaring, stuitten de partijleden om vijf uur gistermiddag op een aangepaste versie.

,,Bij de behandeling van de eerdere tekst zijn er geen wijzigingen voorgesteld”

, aldus Statenlid Zita Jesus-Leito (PAR).

 ,,Gistermiddag bleek er ineens een nieuwe passage in de verklaring te staan. Daarover hebben we gisteravond met de partijraad vergaderd.”

De conclusie was dat de aangepaste verklaring niet ondertekend zal worden. Het is dus aan de drie andere partijen of zij de betreffende passage laten vallen om alsnog tot ondertekening over te kunnen gaan vandaag. Gisteravond laat liet PAISleider Alex Rosaria weten het besluit van PAR jammer te vinden.

,,Maar ik blijf hoop houden dat we er tussen vanavond en morgen uit kunnen komen na een nacht slapen. We zullen opnieuw aan tafel moeten zitten. Dit is een grote kans om ‘si’ en ‘no’ achter ons te laten.”

Helmin Wiels (PS) en Humphrey Davelaar (PNP) waren gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Met de aangepaste
passage gaat de partij niet akkoord.

De betreffende passage luidt als volgt:

,,Partijen zijn zich er van bewust dat er bovendien een vertrouwensbasis moet ontstaan en dat goede afspraken moeten worden gemaakt ten aanzien van de onderlinge communicatie, dat spoedeisende taken moeten worden afgehandeld en zijn bereid daar de nodige tijd voor in te ruimen in de zin dat er voor een bepaalde periode een takenkabinet wordt ingesteld.”

Die laatste zinsnede is voor de PAR een brug te ver.

,,Wij zeggen niet dat we voor of tegen een takenkabinet zijn, maar we gaan er vanuit dat er een basis van vertrouwen moet zijn. Er waren afspraken gemaakt en die moeten worden nagekomen. Alle partijen hadden naar de verklaring gekeken en er was geen enkel probleem.
En dan krijgen we nu al deze surprise, die toevoeging zonder overleg.
Dat is een valse start.”

PAR gaf gisteravond aan nog altijd open te staan voor onderhandelen, maar wel op basis van vertrouwen.
Op de vraag of er gisteravond nog overleg zou worden gepleegd met de andere drie partijen, gaf Jesus-Leito aan dat dat een mogelijkheid was.
In de concept-intentieverklaring staat verder dat de partijen moeten streven naar het bouwen van een vertrouwensbasis en het bereiken van een verzoeningsproces.
Gisteren zouden de puntjes op de i worden gezet, maar met de onaangekondigde wijziging wil PAR niet akkoord gaan.
Indien de passage niet aangepast zal worden, lijkt het er op dat informateur Glenn Camelia zijn opdracht moet inleveren en dat het informatieproces van voren af aan zal worden ingezet.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties