30 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

PAR, PNP, FOL en Cleopa willen samen regeren

Partijen ondertekenen bereidwilligheidsverklaring

WILLEMSTAD — De fracties van PAR, PNP en FOL en onafhankelijk Statenlid Eugene Cleopa hebben vanochtend een bereidwilligheidsverklaring ondertekend voor de vorming van een nieuwe regering voor Curaçao. De fracties, die vanochtend om de tafel zaten, hebben een krappe meerderheid van elf van de eenentwintig Statenzetels.

Het wordt niet uitgesloten dat Dean Rozier, die zich vannacht officieel van de MFK heeft afgescheiden, zich alsnog bij de ondertekenaars voegt.

De bereidwilligheidsverklaring werd vanochtend ondertekend door:

  •  Emily de Jongh- Elhage (PAR),
  • Humphrey Davelaar (PNP),
  • Anthony Godett (FOL)
    en onafhankelijk Statenlid
  • Eugene Cleopa.
Op de foto van links naar rechts: Jacqueline Godett, Juniël Carolina (FOL-fractiemedewerkers), Humphrey Davelaar (PNP), Emily de Jongh-Elhage (PAR), Anthony Godett (FOL), Zita Jesus-Leito, Dennis Jackson, Pedro Atacho (Statenleden PAR) en de medewerkers van de PAR Herbert ‘Boy’ Franken en Jeser El Ayoubi

Dit gebeurde in het Statenkantoor in Punda. Het document is vanochtend al verstuurd naar gouverneur Frits Goedgedrag en Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS).
De laatste bevindt zich overigens tot aanstaande zondag in het buitenland.

Werken aan problemen
In de brief geven de vier ondertekenaars te kennen dat zij bereid zijn om onderhandelingen aan te gaan over de vorming van een nieuwe regering, die op minimaal elf zetels in de Staten zal kunnen rekenen.
Ook spreken zij hun bezorgdheid uit over onder meer de financiële situatie van het eiland en de verslechterende sociale situatie. De partijen stellen dat Curaçao op dit moment duidelijkheid in zijn bestuur verdient en dat het verder van eminent belang is dat er gewerkt wordt aan de vele problemen waarmee het eiland op dit moment te maken heeft op het gebied van onder meer financiën, sociale zekerheden, onderwijs, volksgezondheid, economische ontwikkeling en de bestrijding van de criminaliteit.
Het overleg van vanochtend vond plaats na een avond van intern overleg bij tal van partijen op Curaçao.

De PAR had gisteravond een algemene ledenvergadering, terwijl de MFK een partijraad had belegd. Hierop volgde een nachtelijke bijeenkomst van de Raad van Ministers, die ver na middernacht werd afgesloten.
Tijdens deze vergadering besloot het kabinet-Schotte om vanochtend haar ontslag in te dienen. Dit gebeurde iets voor elf uur vanochtend.
Volgens PAR-partijleider Emily de Jongh-Elhage werd besloten om vanochtend vroeg de gouverneur in kennis te stellen van de bereidwilligheid van een meerderheid in de Staten om een nieuwe regering te vormen, omdat het vermoeden bestond dat minister- president Gerrit Schotte vannacht al het ontslag van zijn kabinet had ingediend.
Met het indienen van het ontslag is ook het besluit om de Staten te ontbinden aan de gouverneur aangeboden en is een nieuwe datum voor verkiezingen aangekondigd.

Ik had contact met leiders van de partijen PNP en FOL, Humphrey Davelaar en Anthony Godett, en Eugene Cleopa. Daaropvolgend hebben wij vanochtend vroeg een bereidwilligheidsverklaring ondertekend.”

Volgens De Jongh-Elhage heeft Curaçao geen baat bij verkiezingen op dit moment.
Het is drie weken geleden dat Schotte de afgang van een aanwijzing door de Rijksministerraad heeft ondergaan in Nederland. Bij zijn terugkeer op Curaçao heeft hij met niemand met een woord hierover gerept. Met de Staten niet, met niemand. Wel gaat hij de discussie aan waarom er een zonnepanelenpark aangelegd moet worden. Maar op 24 augustus moeten we weer naar de Rijksministerraad om uit te leggen hoe ver we zijn gekomen met de implementatie van de verschillende instructies, zoals beschreven in de aanwijzing”, aldus de PARleider.

Omdat er al vier dagen lang geen duidelijkheid over bestond, had de PAR gisteravond een vergadering belegd om de achterban uitleg te geven over de positie van de partij.

Met de brief hopen de partijen duidelijk te maken dat een meerderheid tegen de ontbinding van de Staten is en klaar staat om het land te regeren.
De Jongh-Elhage geeft verder aan dat het nu zaak is dat partijen zo snel mogelijk om de tafel gaan zitten om hopelijk een nieuwe regering te vormen.

Volgens haar had Schotte maandag al naar de gouverneur moeten gaan, nadat MAN-Statenlid Eugene Cleopa zijn brief had ingeleverd waarin hij zijn steun aan het kabinet introk.
De situatie rond Rozier deed er niet toe voor de PAR, aangezien het kabinet de minimale steun van elf zetels al kwijt was.
Omdat er al vier dagen lang geen duidelijkheid bestond, had de PAR gisteravond een vergadering belegd om de achterban uitleg te geven over de positie van de partij.
Ook werd er uitleg geven over de brief van donderdag van de PAR aan de gouverneur.

Aanleiding voor de brief was, aldus De Jongh- Elhage, dat Schotte gedurende de afgelopen 21 maanden het volk continu heeft voorgelogen.
De meest recente voorbeelden zijn de leugens dat de druktank bij het ziekenhuis een gift zou zijn en dat de sporters van Curaçao tijdens de Olympische Spelen toch onder de Curaçaose vlag mochten uitkomen. “21 maanden lang heeft de minister-president met zijn leugens misbruik gemaakt van de situatie. We voelden ook aan dat hij niet bereid was om op te stappen nadat hij niet meer op een meerderheidssteun kon rekenen.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -