28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 06:09

Laatste reacties

- Advertentie -

Pais wil meer democratie

reforma is vóór machtsconcentratie

WILLEMSTAD — “Meer democratie. Meer checks and balances en ook meer integere personen in het bestuur van het eiland.” Dit zijn allemaal zaken, waarmee Pais het functioneren van de parlementaire democratie wil versterken. Volgens Pais-leider en Statenlid Alex Rosaria is meer democratie nodig omdat macht-concentratie in een te kleine groep niet goed is voor de ontwikkeling van Curaçao.

Advertentie

- Advertentie -

Vlnr: Pais-fractiemedewerker Alison Manuel, politiek leider Alex Rosaria en partij- en Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco.
Vlnr: Pais-fractiemedewerker Alison Manuel, politiek leider Alex Rosaria en partij- en Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco.

Tijdens een persconferentie stond Pais vanochtend stil bij haar pogingen om de democratie op het eiland te versterken.
Sinds vorig jaar is de partij bezig met een serie voorstellen om dit te bereiken.
Het gaat hierbij om onder meer een platform voor nationale dialoog en het instellen van commissies om buurtbewoners meer zeggenschap te geven in wat in hun wijk gebeurt. Pais wil verder een constitutioneel hof om wetten aan de Staatsregeling te kunnen toetsen, een onafhankelijk Hoofdstembureau dat losstaat van de regering en meer transparantie in de financiering van politieke partijen.
Ook wil de partij meer investeren in kundige bestuurders door een bestuursacademie in te stellen.

Wij willen meer democratie, meer controle en meer integere personen.
Daar maken wij ons sterk voor.
Dit staat haaks op wat Reforma wil.
Zij willen minder democratie, meer macht bij een klein groepje en ze willen het doel voor iedereen openhouden.
Daar kunnen wij ons niet in vinden.
De ervaring heeft geleerd dat hoe meer je macht gaat concentreren in een kleine groepje, hoe meer dit tot armoede leidt”, aldus Rosaria.

Een belangrijk punt waar Reforma zich sterk voor maakt is de afschaffing van de mogelijkheid dat individuele leden uit hun fractie stappen, de zogenaamde zetelroof. Maar Rosaria ziet dit als een belangrijk instrument om te voorkomen dat partijbonzen het voor het zeggen krijgen binnen een partij.

Je moet het zien als een soort controlemechanisme dat door onze politieke voorvaderen is ingesteld.
Statenleden dienen naar eer en geweten te handelen.
En daar dienen partij- en fractiebonzen rekening mee te houden”, benadrukt de Paisleider.

- Advertisement -

Tijdens de presentatie van Pais vanochtend wees partijgenoot en Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco op het feit dat de veranderingen die Reforma voorstaat, niet zo een-twee-drie doorgevoerd kunnen worden.
Hij wees erop dat deze veranderingen eerst in wetsvoorstellen moeten worden verwoord. Deze voorstellen moeten hierna ook het volledige wettelijke traject doorlopen, maar omdat zij uitgaan van aanpassing van de Staatsregeling, zal er een tweederde meerderheid vereist zijn om ze in de Staten geaccordeerd te krijgen.
Maar nog belangrijker is dat volgens artikel 44 van het Statuut van het Koninkrijk landsverordeningen die wijziging van de Staatsregeling voorstaan op het gebied van onder meer mensenrechten, bevoegdheden van de gouverneur, vertegenwoordigende lichamen zoals het parlement, voor goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de Rijksministerraad.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -