PAIS wil beter toezicht kredietverstrekking

Door: Pieter Hofmann –

Versgeperst.com Versgeperst toezicht schulden PAIS NIEUWS krediet Curaçao  Alex RosariaCURAÇAO – De PAIS-fractie wil door nieuwe wetgeving de schuldenproblematiek van Curaçaose huishoudens tegengaan. De fractie heeft een brief gestuurd naar consumentenbond Fundashon Pa Consumido. Partijleider Alex Rosaria noemt in gesprek met Versgeperst.com een aantal maatregelen.

“Wij moeten kijken in hoeverre wij ‘loan sharks’ zich zoveel mogelijk aan de bestaande regels kunnenlaten houden, en ook aan toekomstige regelgeving”

, zegt Rosaria.

“Er moet gekeken worden naar hoe financiële en niet-financiële instellingen reclame maken. Verder willen we ervoor zorgen dat de condities van een lening duidelijk worden voor de potentiële lener. Zowel de kleine lettertjes als de grote letters moeten begrijpelijk zijn”

, stelt Rosaria.

Maximum
De partijleider wil ook dat er een maximaal rentepercentage ingevoerd wordt.

“Het kan gewoon niet zo zijn dat er mensen zijn die een rente moeten betalen die, als je het uitrekent, neerkomt op 70 of 80 procent”.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de voormalige Antillen stelde eerder vast dat een effectief rentepercentage van meer dan 18 procent per jaar niet redelijk is.
Dat is echter niet het wettelijk maximum omdat er een verschil is tussen voorschriften en wettelijke regelgeving, legt Rosaria uit.
De partijleider benadrukt daarbij dat voorschriften niet genoeg zijn.

Illegaal
De partij wil mensen zich ook beter bewust laten worden van hun financiële plafond.
Met nieuwe wetgeving worden mensen die geld hebben geleend van een illegale kredietverstrekker niet direct in bescherming genomen.

“Dat is moeilijk, want het blijft toch je eigen verantwoordelijkheid”

, vindt Rosaria.

“Stel ik ga naar de dokter voor medicijnen en hij weigert om die aan mij voor te schrijven.
Als ik dan op een andere manier die medicijnen toch koop, dan heb ik een probleem”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *