PAIS voert druk op tegen Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels
Regeringspartij PAIS wil dat er een diepgaand en grondig onderzoek wordt gedaan naar het functioneren van het Curaçaohuis, vanaf de oprichting op 10 oktober 2010 (voorheen was dit het Antillenhuis).
Dat heeft Alex Rosaria, de voorman van de partij, gisteren bekendgemaakt. Vorige week maandag heeft Rosaria de overige coalitieleiders op de hoogte gesteld van zijn plannen.
Regeringspartij PAIS wil dat er een diepgaand en grondig onderzoek wordt gedaan naar het functioneren van het Curaçaohuis, vanaf de oprichting op 10 oktober 2010 (voorheen was dit het Antillenhuis). Dat heeft Alex Rosaria, de voorman van de partij, gisteren bekendgemaakt.
Vorige week maandag heeft Rosaria de overige coalitieleiders op de hoogte gesteld van zijn plannen. De PAIS-leider laat tegenover deze krant weten dat er binnen het Curaçaohuis een zo uitgebreid mogelijk onderzoek moet worden gedaan door Soab waarbij niet alleen de financiële zaken moeten worden uitgelicht.
Ook andere aspecten zoals het human resources-beleid, het gebruik van fondsen en eigendommen van het Curaçaohuis en de relatie tussen het Curaçaohuis en Willemstad en Den Haag moeten hierbij volgens de voorman van PAIS onder de loep worden genomen.
,,In de Raad van Ministers zal onze minister samen met de anderen bespreken hoe de onderzoeksopdracht kan worden aangepakt”, aldus Rosaria.
Sinds de aanstelling van Marvelyne Wiels als Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag zijn zij en het Curaçaohuis regelmatig in opspraak geweest. Al vrij snel werd de Gevolmachtigde minister zelf in een negatief daglicht geplaatst toen bleek dat zij haar cv had ‘opgeleukt’.
Daarna volgden andere incidenten, waaronder het op non-actief plaatsen van het hoofd Voorlichting & Communicatie, Marije Berkhouwer, die vervolgens in april 2014 een vertrekregeling van 315.000 gulden kreeg.
Ook opmerkelijk is de verbouwing van het Curaçaohuis en tijdelijke verhuizing van het kabinet. Wanneer deze krant hierover eind april bericht, ontkent Wiels dat er al een besluit zou zijn genomen en laat een verklaring opstellen dat de restauratie, vanwege instortingsgevaar, noodzakelijk zou zijn.
Roy Pieters, de voorganger van Wiels, heeft begin 2013 echter een onderzoek laten doen naar de bouwkundige staat van het Curaçaohuis; hieruit is gebleken dat er veel achterstallig onderhoud is maar geen grote bouwkundige gebreken. Dit wordt ook bevestigd door het bouwbedrijf Van Geffen dat vier jaar lang het onderhoud verrichtte.
Het laatste negatieve bericht vanuit het Curaçaohuis in Den Haag gaat om het hoofd Financiën; Sherwin Burke. Na 33 jaar werkzaam te zijn geweest op het Kabinet heeft Wiels hem per 1 maart zijn belangrijkste verantwoordelijkheid ontnomen: het financieel beheer van het Kas di Kòrsou.
,,Het functioneren van ons Curaçaohuis in Den Haag is al ruime tijd in het nieuws. En niet op een positieve manier. Wat wij in het begin hoopten dat een incidenteel voorval zou zijn, bleek niet het geval.
Vragen over het functioneren van Kas di Kòrsou doen regelmatig de ronde, wat natuurlijk het instituut labiel maakt en iedereen die daar werkzaam is in een negatief daglicht plaatst. Het Curaçaohuis zal schade blijven oplopen zolang deze issues blijven spelen en er geen duidelijkheid komt. Daarom heb ik met de coalitieleiders gesproken en hen op de hoogte gesteld van het plan”,
aldus Rosaria die er vanuit gaat te kunnen rekenen op hun volledige medewerking.
,,Ik ga er vanuit dat de partners zich ervan bewust zijn dat de situatie zodanig is dat er echt een onderzoek moet komen. Bovendien zie ik, in het kader van transparantie en good governance, geen enkele reden om tegen te werken.”
Ook onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang maakte vorige week de wens kenbaar voor een onderzoek in het Curaçaohuis.
,,Dit staat daar echter los van”, laat Rosaria weten.
Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao