30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PAIS: ‘Curacaohuis doorlichten’

HomeMediaPAIS: 'Curacaohuis doorlichten'
Regeringspartij PAIS wil dat er een diepgaand en grondig onderzoek wordt gedaan naar het functioneren van het Curaçaohuis, vanaf de oprichting op 10 oktober 2010 (voorheen was dit het Antillenhuis). Volgens Minister President Asjes en Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels staat het pand op de Badweg (recente foto) op instorten.
Volgens Minister President Asjes en Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels staat de panden op de Badweg 173-175 (recente foto) op instorten.

PAIS voert druk op tegen Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels

Regeringspartij PAIS wil dat er een diepgaand en grondig onderzoek wordt gedaan naar het functioneren van het Curaçaohuis, vanaf de oprichting op 10 oktober 2010 (voorheen was dit het Antillenhuis).

Dat heeft Alex Rosaria, de voorman van de partij, gisteren bekendgemaakt. Vorige week maandag heeft Rosaria de overige coalitieleiders op de hoogte gesteld van zijn plannen.

Regeringspartij PAIS wil dat er een diepgaand en grondig onderzoek wordt gedaan naar het functioneren van het Curaçaohuis, vanaf de oprichting op 10 oktober 2010 (voorheen was dit het Antillenhuis). Dat heeft Alex Rosaria, de voorman van de partij, gisteren bekendgemaakt.

Vorige week maandag heeft Rosaria de overige coalitieleiders op de hoogte gesteld van zijn plannen. De PAIS-leider laat tegenover deze krant weten dat er binnen het Curaçaohuis een zo uitgebreid mogelijk onderzoek moet worden gedaan door Soab waarbij niet alleen de financiële zaken moeten worden uitgelicht.

GevMin Marvelyne Wiels in Notisia360 - ontkennningen afkoopsom, verbouwingsoffertes tussen de 1,8 en 3,6 miljoen euro
GevMin Marvelyne Wiels in Notisia360 – ontkennningen afkoopsom Hoofd Voorlichting; verbouwingsoffertes Curaçaohuis tussen de 1,8 en 3,6 miljoen euro. Foto | Notisia360

Ook andere aspecten zoals het human resources-beleid, het gebruik van fondsen en eigendommen van het Curaçaohuis en de relatie tussen het Curaçaohuis en Willemstad en Den Haag moeten hierbij volgens de voorman van PAIS onder de loep worden genomen.

,,In de Raad van Ministers zal onze minister samen met de anderen bespreken hoe de onderzoeksopdracht kan worden aangepakt”, aldus Rosaria.

Sinds de aanstelling van Marvelyne Wiels als Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag zijn zij en het Curaçaohuis regelmatig in opspraak geweest. Al vrij snel werd de Gevolmachtigde minister zelf in een negatief daglicht geplaatst toen bleek dat zij haar cv had ‘opgeleukt’.

Daarna volgden andere incidenten, waaronder het op non-actief plaatsen van het hoofd Voorlichting & Communicatie, Marije Berkhouwer, die vervolgens in april 2014 een vertrekregeling van 315.000 gulden kreeg.

Ook opmerkelijk is de verbouwing van het Curaçaohuis en tijdelijke verhuizing van het kabinet. Wanneer deze krant hierover eind april bericht, ontkent Wiels dat er al een besluit zou zijn genomen en laat een verklaring opstellen dat de restauratie, vanwege instortingsgevaar, noodzakelijk zou zijn.

Roy Pieters, de voorganger van Wiels, heeft begin 2013 echter een onderzoek laten doen naar de bouwkundige staat van het Curaçaohuis; hieruit is gebleken dat er veel achterstallig onderhoud is maar geen grote bouwkundige gebreken. Dit wordt ook bevestigd door het bouwbedrijf Van Geffen dat vier jaar lang het onderhoud verrichtte.

Het laatste negatieve bericht vanuit het Curaçaohuis in Den Haag gaat om het hoofd Financiën; Sherwin Burke. Na 33 jaar werkzaam te zijn geweest op het Kabinet heeft Wiels hem per 1 maart zijn belangrijkste verantwoordelijkheid ontnomen: het financieel beheer van het Kas di Kòrsou.

,,Het functioneren van ons Curaçaohuis in Den Haag is al ruime tijd in het nieuws. En niet op een positieve manier. Wat wij in het begin hoopten dat een incidenteel voorval zou zijn, bleek niet het geval.

Vragen over het functioneren van Kas di Kòrsou doen regelmatig de ronde, wat natuurlijk het instituut labiel maakt en iedereen die daar werkzaam is in een negatief daglicht plaatst. Het Curaçaohuis zal schade blijven oplopen zolang deze issues blijven spelen en er geen duidelijkheid komt. Daarom heb ik met de coalitieleiders gesproken en hen op de hoogte gesteld van het plan”,

aldus Rosaria die er vanuit gaat te kunnen rekenen op hun volledige medewerking.

,,Ik ga er vanuit dat de partners zich ervan bewust zijn dat de situatie zodanig is dat er echt een onderzoek moet komen. Bovendien zie ik, in het kader van transparantie en good governance, geen enkele reden om tegen te werken.”

Ook onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang maakte vorige week de wens kenbaar voor een onderzoek in het Curaçaohuis.

,,Dit staat daar echter los van”, laat Rosaria weten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Lees meer…

Zie ook: Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties