27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:24

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | PAIS: Corruptie ver gepenetreerd

alex rosaria Willemstad – ,,Als er in deze Statenzaal een collega zit die verdacht wordt van betrokkenheid bij de georganiseerde criminaliteit, waarmee de onderwereld naar de bovenwereld is gekomen, dan mogen we concluderen dat we in grote problemen zitten. Georganiseerde criminaliteit en witwassen van geld werkt armoede in de hand.”

Advertentie

- Advertentie -

Boute uitspraken van Statenlid Alex Rosaria (PAIS) afgelopen week in de centrale commissievergadering van de Staten over de ‘Landsverordening tot wijziging van de Landverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten’ die valt onder het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).
De wet betreft een aanpassing waarbij personen die Curaçao binnen komen niet alleen een aanmeldingsplicht hebben voor een geldbedrag van 20.000 gulden of meer, maar ook verplicht zijn te melden wanneer zij edelmetaal, sieraden of andere voorwerpen ter waarde van 20.000 gulden of meer bij zich hebben.

Rosaria: ,,PAIS staat achter het wetsvoorstel en we hopen dat de wet eerdaags in de openbare vergadering van de Staten aangenomen zal worden. De wet is niet alleen goed voor het behoud van onze goede naam in de internationale wereld van de financiële diensverlening, de wet is vooral ook belangrijk voor de Curaçaose burger. Hoe meer geld onttrokken wordt aan het legale circuit, hoe meer de burger daar de dupe van wordt, hoe meer armoede dat in de hand werkt. We mogen bezorgd zijn want corruptie is tot in de hoogste sectoren van de samenleving gepenetreerd.”

Dat constaterend, stelt Rosaria direct het beheer van het MOT aan de orde. Dit is namelijk in handen van de minister van Financiën.

,,De wet is gemaakt met de gedachte dat we met nette mensen te maken hebben. Ik zie hier een gevaar in: het beheer mag niet in handen van een politicus of een minister zijn. Dit moet zo spoedig mogelijk aangepast worden en moeten we serieus nemen.”

Uit de behandeling van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten in de centrale commissie blijkt een grote behoefte aan een update.
De Statenleden hadden heel wat vragen die verband houden met eerdere ontwikkelingen rond het MOT.

Rosaria maakt melding van de evaluatie van Curaçao dit jaar door de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).

,,Zullen de MOT-wetten ook geëvalueerd worden? Is er een traject ingezet om alle wetten te evalueren, om zo na te gaan of ze de toets van OECD kunnen doorstaan?”, zo stelde het Statenlid.

- Advertisement -

Hij verwees ook naar het project binnen de OECD, de Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), die belastingsystemen onderzoekt. Volgens Rosaria zal Curaçao hier ook op geëvalueerd worden.
Verder bracht het Statenlid naar voren dat Curaçao een kleine onvoldoende kreeg van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) voor enkele van de 14 criteria waarop het eiland geëvalueerd werd.

,,Hoe ver zijn we met de stappen om die onvoldoendes weg te werken en de aanbevelingen te implementeren?”, zo vroeg hij zich af. Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang benadrukte dat Curaçao te klein is om de georganiseerde misdaad alleen aan te pakken. ,,De wet is van groot belang om internationaal mee te kunnen blijven doen.”

Zij vroeg vooral naar het aantal MOT-meldingen in 2013, hoeveel daarvan na evaluatie doorgestuurd zijn naar het Openbaar Ministerie (OM) en hoeveel daarvan weer geleid hebben tot strafrechtelijk onderzoek en uitgemond zijn in een rechtszaak.
In verband hiermee vroeg Marilyn Moses (PAIS) naar de jaarverslagen van het MOT na 2009.
In de jaarverslagen wordt immers melding gemaakt van het aantal meldingen, en het verdere traject hiervan.
Zij wil weten wanneer de laatste jaarverslagen beschikbaar komen.
Daarnaast vroeg zij aandacht voor het feit dat douaniers volgens deze nieuwe aanpassing in de landsverordening getraind moeten worden.

,,Is dit al gebeurd of is hier al een traject voor uitgezet? Is er ook een nieuwe lijst van indicatoren waar op gelet moet worden om de nieuwe ongebruikelijke transacties te herkennen? Hebben we genoeg douaniers voor deze nieuwe taak?”

Daarnaast stelde zij vast dat in de aanbevelingen van de CFATF gesteld wordt dat de geld- en andere edelmetalentransporten niet alleen via de luchthaven gecontroleerd moeten worden, maar ook via de post en via containers.
Ze vraagt zich af of dit ook in de wet is opgenomen.

BRON: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -