30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AD | PAIS: Corruptie ver gepenetreerd

HomeMediaAD | PAIS: Corruptie ver gepenetreerd

alex rosaria Willemstad – ,,Als er in deze Statenzaal een collega zit die verdacht wordt van betrokkenheid bij de georganiseerde criminaliteit, waarmee de onderwereld naar de bovenwereld is gekomen, dan mogen we concluderen dat we in grote problemen zitten. Georganiseerde criminaliteit en witwassen van geld werkt armoede in de hand.”

Advertentie

Boute uitspraken van Statenlid Alex Rosaria (PAIS) afgelopen week in de centrale commissievergadering van de Staten over de ‘Landsverordening tot wijziging van de Landverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten’ die valt onder het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).
De wet betreft een aanpassing waarbij personen die Curaçao binnen komen niet alleen een aanmeldingsplicht hebben voor een geldbedrag van 20.000 gulden of meer, maar ook verplicht zijn te melden wanneer zij edelmetaal, sieraden of andere voorwerpen ter waarde van 20.000 gulden of meer bij zich hebben.

Rosaria: ,,PAIS staat achter het wetsvoorstel en we hopen dat de wet eerdaags in de openbare vergadering van de Staten aangenomen zal worden. De wet is niet alleen goed voor het behoud van onze goede naam in de internationale wereld van de financiële diensverlening, de wet is vooral ook belangrijk voor de Curaçaose burger. Hoe meer geld onttrokken wordt aan het legale circuit, hoe meer de burger daar de dupe van wordt, hoe meer armoede dat in de hand werkt. We mogen bezorgd zijn want corruptie is tot in de hoogste sectoren van de samenleving gepenetreerd.”

Dat constaterend, stelt Rosaria direct het beheer van het MOT aan de orde. Dit is namelijk in handen van de minister van Financiën.

,,De wet is gemaakt met de gedachte dat we met nette mensen te maken hebben. Ik zie hier een gevaar in: het beheer mag niet in handen van een politicus of een minister zijn. Dit moet zo spoedig mogelijk aangepast worden en moeten we serieus nemen.”

Uit de behandeling van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten in de centrale commissie blijkt een grote behoefte aan een update.
De Statenleden hadden heel wat vragen die verband houden met eerdere ontwikkelingen rond het MOT.

Rosaria maakt melding van de evaluatie van Curaçao dit jaar door de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).

,,Zullen de MOT-wetten ook geëvalueerd worden? Is er een traject ingezet om alle wetten te evalueren, om zo na te gaan of ze de toets van OECD kunnen doorstaan?”, zo stelde het Statenlid.

Hij verwees ook naar het project binnen de OECD, de Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), die belastingsystemen onderzoekt. Volgens Rosaria zal Curaçao hier ook op geëvalueerd worden.
Verder bracht het Statenlid naar voren dat Curaçao een kleine onvoldoende kreeg van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) voor enkele van de 14 criteria waarop het eiland geëvalueerd werd.

,,Hoe ver zijn we met de stappen om die onvoldoendes weg te werken en de aanbevelingen te implementeren?”, zo vroeg hij zich af. Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang benadrukte dat Curaçao te klein is om de georganiseerde misdaad alleen aan te pakken. ,,De wet is van groot belang om internationaal mee te kunnen blijven doen.”

Zij vroeg vooral naar het aantal MOT-meldingen in 2013, hoeveel daarvan na evaluatie doorgestuurd zijn naar het Openbaar Ministerie (OM) en hoeveel daarvan weer geleid hebben tot strafrechtelijk onderzoek en uitgemond zijn in een rechtszaak.
In verband hiermee vroeg Marilyn Moses (PAIS) naar de jaarverslagen van het MOT na 2009.
In de jaarverslagen wordt immers melding gemaakt van het aantal meldingen, en het verdere traject hiervan.
Zij wil weten wanneer de laatste jaarverslagen beschikbaar komen.
Daarnaast vroeg zij aandacht voor het feit dat douaniers volgens deze nieuwe aanpassing in de landsverordening getraind moeten worden.

,,Is dit al gebeurd of is hier al een traject voor uitgezet? Is er ook een nieuwe lijst van indicatoren waar op gelet moet worden om de nieuwe ongebruikelijke transacties te herkennen? Hebben we genoeg douaniers voor deze nieuwe taak?”

Daarnaast stelde zij vast dat in de aanbevelingen van de CFATF gesteld wordt dat de geld- en andere edelmetalentransporten niet alleen via de luchthaven gecontroleerd moeten worden, maar ook via de post en via containers.
Ze vraagt zich af of dit ook in de wet is opgenomen.

BRON: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties