26 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

ParadiseFM | Geen bewijs voor veroordeling 600 kilo drugsroof

Oud-politieagent M. Mariano is vrijgesproken voor de 600 kilo drugsroof uit het recherchebureau. Ook de andere verdachten zijn niet veroordeeld voor de roof. Volgens de rechter is...

ParadiseFM | Sterker economische groei door herstel toerisme

Het verblijfstoerisme is in de eerste helft van 2022 sneller hersteld dan verwacht. Op Curaçao overtrof het aantal verblijfstoeristen zelfs het niveau van voor de pandemie. Om...

ParadiseFM | Jongens aangehouden voor wapenbezit

De politie sloeg gisteren twee jongens in de boeien. De aanhouding vond plaats in Sun Valley. Buren belden de politie nadat ze de jongens in een tuin...
- Advertentie -

ParadiseFM | Betere beveiliging bij brandweerkazernes

De beveiliging van brandweerposten wordt verhoogd. Reden is de inbraak bij verschillende kazernes. Dat schrijft Justitieminister Hato. Alle brandweerposten krijgen automatische poorten die geopend worden op het...

ParadiseFM | Tweede arrestatie rond overval Julianadorp

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man opgepakt op verdenking van een gewapend overval aan de Parallelweg in Julianadorp. De aanhouding vond plaats aan de Kaya Renbak...

NTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments spreken?’

John Samson Rennox Calmes, Curaçaos parlementslid, zorgde voor een opmerkelijk moment in de Tweede Kamer. Hij hekelde dat er geen tolk aanwezig was bij een overleg en voerde...

DH | Inaugural Arajet Airlines flight lands at Princess Juliana International Airport

AIRPORT--Princess Juliana International Airport (PJIA) officially welcomed Arajet Airlines from the Dominican Republic with a symbolic inaugural ceremony on Tuesday. The ceremony had been postponed due to...

PAC draait break-even

Willemstad – In plaats van de ‘bescheiden winst’ van 100.000 gulden, zoals minister Charles Cooper (MAN) van Verkeer meldde aan zijn collega-minister Nasser El Hakim (MFK) van Economie, heeft de uitbater van Curaçao Parking Authority (PAC) in 2010 juist een verlies van een ton geleden.

In 2011 was sprake van een break-even-situatie, hoewel het belastbaar resultaat bijna 125.000 negatief bedroeg. Dit laatste heeft te maken met de toegepaste investeringsaftrek. Zo blijkt uit de jaarrekeningen 2010 en 2011, zoals Cooper deze begin van de week beschikbaar stelde aan de Staten.

Al met al heeft Global Metals nv, die een concessie heeft voor PAC, ruim 450.000 gulden aan compensabele verliezen over de jaren 2009, 2010 en 2011. Caribbean Accounting Services (CAS) is verantwoordelijk voor de samenstellingsverklaring. Global Metals is van directeur Enrique Ribeiro. Zijn bedrijf heeft nu twee volle operationele jaren PAC in Punda en Otrobanda achter de rug. De totaal ontvangen parkeergelden zijn gestegen van iets meer dan een miljoen (1.020.000) naar bijna 1,7 miljoen (1.674.328).

Maar de kosten zijn ook toegenomen, zowel de directe kosten als de bedrijfskosten. Na rentebetaling in verband met een forse lening bij Girobank bleef er vorig jaar niets over. En dan zijn wel de licentierechten meegerekend (118.000 in 2010 en 154.000 in 2011), hoewel in de boeken nog opgenomen als een totale schuld van 272.000 gulden, maar nog niet de concessierechten.

,,De vennootschap is momenteel in onderhandeling met het land Curaçao omtrent de vergoeding voor het gebruik van de parkeerplaatsen”, schrijft accountant Andro Jansen van CAS daarover.

Omdat de onderhandelingen over de concessie niet zijn afgerond, is in de jaarrekening daarover vooralsnog geen bedrag opgenomen. De besprekingen over het percentage werden afgelopen week in de Staten bevestigd door minister Cooper. Hij schreef over deze kwestie zijn collega El Hakim op 22 maart aan. ,,Ten aanzien van de bepaling welk percentage van de opbrengsten naar de overheid zal gaan, verneem ik graag uw advies”, aldus Cooper aan de minister van Economische Ontwikkeling.

25 Procent klinkt realistisch

Er is hierover in het verleden wel gesproken met Global Metals van Parking Authority, maar er is nooit een formeel standpunt ingenomen ten aanzien van ‘een acceptabel en reëel percentage’. In het verleden was Dienst Economische Zaken (DEZ) hierbij betrokken.

,,Een percentage van 25 procent klinkt realistisch, echter ROP (Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning) beschikt niet over de expertise om dit te benchmarken”, vervolgt Cooper.

Het is op dit punt dat de minister op dat moment nog uitging van een winst van een ton en met genoemd percentage rekent op 25 duizend gulden voor de overheid. Maar deze week moest hij toegeven dat het resultaat van het boekjaar tussen haakjes staat en dat duidt op een min; een verlies dus. Hoe dan ook, de opbrengsten uit PAC voor de overheid wil Cooper ten gunste van de binnenstad laten komen.

,,Immers het gehele bestemmingsgebied van PAC is de binnenstad en deze is zeker gebaat bij extra financiële impulsen”, schreef de minister ook op 22 maart aan de voorzitter van de Stichting Wegenfonds, Islelie ‘Tilly’ Pikerie.

Een van de mogelijkheden is volgens Cooper het storten van de PAC-opbrengsten voor de overheid bij de Stichting Wegenfonds. Dit zal via een bijzonder protocol moeten gebeuren, waarin staat opgenomen dat deze middelen alleen voor het stadscentrum aangewend kunnen worden.

Terug naar Global Metals.

Het totaal van 4,5 ton aan compensabele verliezen is opgebouwd uit bijna 90.000 in het jaar 2009, 244.000 in 2010 en 124.000 het afgelopen jaar. Uit de specificaties bij de winst- en verliesrekening blijkt dat de parkeergelden zijn opgebouwd uit parkeermeters, huur parkeerplaatsen en boetes. Aan parkeermeters werd vorig jaar 1.241.000 opgehaald (757.000 een jaar eerder), 367.000 aan huur parkeerplaatsen (was 214.000) en 153.000 aan boetes (was een ton in 2010). Personeel vormt de grootste kostenpost: 522.000 aan salarissen en nog eens 95.000 aan sociale en overige personeelslasten.

Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -