Den Haag – In een kort debat in de Tweede Kamer gisteravond ontkende Koninkrijksminister Stef Blok van Buitenlandse Zaken dat hij voor zijn beurt heeft gesproken met de aankondiging dat Curaçao als hub gebruikt zal worden voor Amerikaanse humanitaire hulp aan Venezuela.
Hij weigerde ook serieus in te gaan op concrete vragen van de SP over de klacht van het Internationale Rode Kruis dat hun werk in Venezuela wordt belemmerd door de aangekondigde hulp. SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut diende twee moties in die door Blok werden ontraden. De eerste ging over de humanitaire hulp, waarin zij erop aandrong om dit in samenwerking met onafhankelijke internationale organisaties te doen.
De tweede motie vroeg om een uitspraak van minister Blok tegen militaire interventie, waarmee volgens Karabulut de president van de Verenigde Staten Donald Trump herhaaldelijk dreigt. Karabulut en Christen- Unie-Kamerlid Joel Voordewind vroegen de minister ook om te reageren op de motie in de Curaçaose Staten waarin minister Blok ervan wordt beticht zonder goed overleg met de regering van Curaçao het principebesluit bekend te hebben gemaakt dat er een hub wordt ingericht voor de hulp. Volgens Blok klopt dat beeld niet:
,,Nederland heeft het verzoek gekregen van interim-president Guaidó om Curaçao beschikbaar te stellen als hub. We hebben ingestemd in overleg met en met instemming van de regering van Curaçao.”
Hij voegde eraan toe ook in te stemmen met een verzoek van internationale organisaties, maar dat dit verzoek er niet is. Op de motie over de militaire interventie reageerde Blok enigszins geïrriteerd: ,,Dit doet mevrouw Karabulut iedere keer. Er is daar helemaal geen sprake van. Mevrouw Karabulut leeft in een eigen werkelijkheid.”
De minister ontweek de vraag van het SP-Kamerlid om te reageren op uitspraken van het Rode Kruis en de Verenigde Staten dat hun bestaande hulpverlening wordt bemoeilijkt door de aankondiging van hulp uit de VS via Curaçao. ,,Er gaat helemaal geen hulp naar Venezuela, dat wordt door president Maduro tegengehouden. Mevrouw Karabulut doet alsof de drie miljoen mensen die het land uitvluchten dit allemaal voor niets doen.”
Karabulut besloot met: ,,Ik constateer dat de minister met zijn mond vol tanden staat.”
Motie van afkeuring tegen Blok
De Staten hebben gisterochtend aan het einde van een marathonvergadering, die een dag eerder om 14.00 uur begon, een motie aangenomen waarmee afkeuring wordt uitgesproken over de handelswijze van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok. Blok had afgelopen week, voordat hier een definitief besluit over was genomen door de Curaçaose regering en voordat hier met de gemeenschap over is gecommuniceerd, in een brief aan de Tweede Kamer te kennen gegeven dat Curaçao als logistieke hub zal fungeren voor de humanitaire hulpverlening van de Verenigde Staten aan Venezuela.
Hiermee heeft Blok de Curaçaose regering, met name de minister- president, gepasseerd, zo meent de Staten. Hoewel de regering van Curaçao eerder heeft aangegeven bereid te zijn als hub te fungeren, was hier vorige week nog geen officieel besluit over genomen. Premier Eugene Rhuggenaath was dan ook enigszins overrompeld door de officiële kennisgeving van Blok aan de Tweede Kamer.
De Staten zijn van mening dat Blok ‘onze minister-president hiermee voor het karretje heeft gespannen’ en de regering van Curaçao hiermee in een lastig parket heeft gebracht. Met de motie verzoekt een meerderheid van de Staten – alleen de PAR- en de PIN-fractie hebben de motie niet ondertekend – de Curaçaose regering een brief te sturen naar het kabinet-Rutte waarin de afkeuring voor de handelswijze van Blok wordt uitgesproken.
Op Curaçao is onrust ontstaan over het plan om noodhulp via het eiland naar Venezuela te sturen, dat enkele tientallen kilometers verderop ligt en in een diepe economische, politieke en humanitaire crisis verkeert. Onder andere politici en vakbonden vrezen ruzie met het buurland, waar Curaçao veel handel mee drijft. Rhuggenaath heeft in de Staten benadrukt dat Curaçao zelf bepaalt hoe en wanneer de hulpgoederen worden vervoerd en dat hulp alleen wordt verstuurd wanneer de grenzen geopend zijn, het veilig is en de situatie het toestaat.
Ondertussen heeft de Venezolaanse president dinsdagmiddag de grenzen met de ABC-eilanden voor luchtverkeer en maritiem verkeer afgesloten. Hiermee wil president Nicolás Maduro voorkomen dat humanitaire hulp vanuit de Verenigde Staten zijn land bereikt.
Maduro kwalificeert de hulp die door de Verenigde Staten en andere landen wordt aangeboden op verzoek van interim-president Juan Guaidó als een ‘show’ en een ‘booby trap’. Hij spreekt van verrot en vervuild voedsel uit Amerika. Uit Rusland accepteert hij wel humanitaire hulp.
MANfractie steunt motie ook
De motie waarmee afkeuring wordt uitgesproken over de handelswijze van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wordt door de meeste Statenleden – van zowel de oppositie als de coalitie – gesteund. Zelfs de Statenleden van de MAN-fractie, die deel uitmaakt van de coalitie, hebben voor de motie gestemd. Alleen de PAR-fractie – bestaande uit Curtley Obispo, Stephen Walroud, Yasser El Ayoubi, Ana-Maria Pauletta, Gisette Seferina en William Millerson – en de eenkoppige PIN-fractie – bestaande uit Rennox Calmes – hebben hun handtekening niet onder de motie gezet. De motie is uiteindelijk met dertien stemmen voor en zeven stemmen tegen aangenomen.
Bron: Antilliaans Dagblad
Dat krijg je als met die belachelijke (dure!) SCHIJNonafhankelijkheid van Curacao. Curacao heeft trouwens wel een enorme ervaring als het om een hub-functie gaat ……. cocaïne van ZuidAmerika naar Europa / Amerika, toch?