27 C
Willemstad
• dinsdag 28 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Overleg PS, Pais, PNP en PAR over takenkabinet

HomeNieuwsOverleg PS, Pais, PNP en PAR over takenkabinet

WILLEMSTAD — Vertegenwoordigers van de partijen PS, PAR, Pais en PNP komen vanmiddag om vijf uur voor het eerst bijeen. Dit gesprek is de volgende stap in het proces om te komen tot een nieuwe regering voor het land Curaçao. Het gesprek komt nadat informateur Glenn Camelia van waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede tot vrijdag de tijd heeft gekregen om aan zijn informatieopdracht te voldoen.

De bijeenkomst van vanmiddag is de eerste keer dat de vier partijen face to face met elkaar om de tafel zitten.
Deze vergadering, die onder leiding staat van informateur Camelia, heeft als doel om na te gaan wat er onder de individuele partijen leeft ten aanzien van een mogelijke samenwerking.
Een ingewijde stelt dat de bijeenkomst moet worden gezien als een eerste kennismaking, waarbij de partijen moeten nagaan wat zij aan elkaar hebben en hoe zij zouden kunnen samenwerken.

Het belangrijkste doel is om te achterhalen wat de visie van de vier partijen is ten aanzien van een takenkabinet, zoals voorgesteld door PS-leider Helmin Wiels.
Het takenkabinet moet voor een periode van zes maanden tot een jaar aanblijven en een aantal specifieke taken meekrijgen.
In het kabinet zouden louter professionals zitting moeten krijgen.
Navraag bij de andere partijen leert dat de meeste vrij positief staan ten aanzien van een takenkabinet.

PNPleider Humphrey Davelaar stelt dat bij de keuze tussen nieuwe verkiezingen en een takenkabinet, zijn partij bereid is mee te praten over de laatste optie.
Zeker nu blijkt dat er maar zeer weinig opties zijn voor de vorming van een nieuwe regering voor Curaçao.

Ook Pais-voorzitter en Statenlid Mike Franco is van mening dat de optie van een takenkabinet, als een oplossing voor de acute problemen waar het eiland op dit moment mee kampt, besproken kan worden.

De PAR heeft nog geen standpunt ingenomen over het voorstel van een takenkabinet, aldus partijvoorzitter Zita Jesus-Leito.
Ze herhaalt dat de PAR zij bereid is om met alle partijen te praten die het welzijn van het eiland centraal stellen.
Ook geeft zij aan dat de collega-Statenlid en partijgenote Omayra Leeflang vraagtekens heeft bij het voorstel van PS-leider Wiels.

Hij is voornemens om het voorstel van een takenkabinet aan alle 21 Statenleden voor te leggen, zodat zij kunnen aangeven of zij het initiatief steunen of niet.

“Het moet niet gekker worden. Nu wil Helmin Wiels dat de informateur het voorstel van een ‘TAKEN-KABINET’ presenteert aan het Parlement, en dat elke Parlementariër stemt op het voorstel. Dubbele zucht!”

, aldus Leeflang op haar Facebook-pagina.
Het is alweer de tweede keer dat Camelia uitstel krijgt van de waarnemend gouverneur.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties