27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Overleg om impasse in coalitie te doorbreken

HomeMediaAmigoe | Overleg om impasse in coalitie te doorbreken

Pais en PS in RdK-kwestie

Knipselkrant CuraçaoKnipselkrant CuraçaoWILLEMSTAD — Vertegenwoordigers van PS en Pais gaan om de tafel zitten om te proberen de politieke impasse in de coalitie over de voordracht van een nieuwe directeur van overheids-nv Refinería di Kòrsou (RdK) te doorbreken. Dit overleg moet in de loop van vandaag of morgen plaatsvinden. Vertegenwoordigers van beide partijen tonen zich optimistisch over een positieve afloop. Dit ondanks de felle politieke retoriek van de afgelopen dagen.

Advertentie

Het overleg zal via de verschillende organen van de partijen plaatsvinden.
Gezocht wordt naar een oplossing die het voortbestaan van de coalitie moet garanderen.
Vertegenwoordigers van beide partijen waarmee de Amigoe heeft gesproken, geven aan dat deze zaak in principe niet tot de val van het kabinet zal leiden.
Wel is duidelijk geworden dat er achter de schermen sprake is van behoorlijk wat spanning veroorzaakt door de scherpe standpunten die door zowel Pais als PS in deze zaak zijn ingenomen.

Tijdens de ledenvergadering van PS afgelopen zaterdag haalde premier Ivar Asjes, overigens zonder namen te noemen, fel uit naar coalitiepartner Pais en haar politiek leider Alex Rosaria.
Asjes riep Rosaria en Pais op om de beslissing van de meerderheid te respecteren. Hierbij verwijzend naar het feit dat een meerderheid in de Raad van Ministers (RvM) zich had geschaard achter de voordracht van Jose van den Wal Arnemann als nieuwe directeur voor RdK.
Pais verzet zich tegen deze voordracht en verwijst hierbij naar het feit dat Van den Wal Arneman volgens de assessment niet de beste kandidaat is.

Asjes bracht zaterdag naar voren dat meerdere factoren hem hebben doen besluiten om niet voor de voorkeurskandidaat Roderick van Kwartel te kiezen.
Dit zal volgens de premier aanstaande woensdag tijdens de vergadering van de RvM aan bod komen, wanneer hij in een brief het besluit van de voordracht van de regering zal motiveren.
Asjes ging niet in op de details, maar meldde dat er sprake zou zijn van niet-correcte informatie die op de cv van een van de kandidaten zou staan en dat deze ‘informatie bij diegenen die zich te prematuur hebben uitgelaten, voor veel pijn zal zorgen’.
De premier haalde fel uit naar coalitiepartner Pais.

Helmin ‘Magno’ Wiels heeft altijd gezegd dat je respect niet moet vragen, maar respect moet opleggen. Het is nu tijd geworden dat Pueblo Soberano respect gaat opleggen. Als zij de meerderheid niet willen respecteren, dan moeten zij maar gaan regeren met diegenen die zij met woorden als ‘maffia’, ‘corrupt’ en ‘voodoo finance’ hebben bestempeld.” Asjes verklaarde ook geen angst te hebben voor verkiezingen. “We zijn daar klaar voor.”

Deugdelijkheid van bestuur
Pais gaat op haar Facebookpagina in op de uitlatingen van Asjes door te stellen dat zij niet zal reageren op dingen die gezegd of geïnsinueerd worden in een politieke sede.

Wij praten om de tafel. Net zoals wij ook om de tafel hebben gezegd dat voor wat betreft RdK wij de beste kandidaat, zoals dit door de professionele assessment naar voren is gebracht, benoemd willen zien als directeur. Dit heeft niks te maken met respect, maar het is een kwestie van deugdelijkheid van bestuur.”

Meerderheid heeft niet altijd gelijk
De reactie van Pais leidde tot een aantal reacties op haar Facebook-pagina met de vraag waarom de partij de wens van de meerderheid niet accepteert.

Een meerderheid ging akkoord met het nieuwe beleid bij Aqualectra.
Kijk wat hiervan het resultaat is geworden.
Het is niet omdat een meerderheid akkoord gaat met een besluit dat het een goede beslissing is.
Goed bestuur heeft niet alleen te maken met een meerderheid, maar het is ook een kwestie van principes van good corporate governance”, aldus mensen op Facebook.

In haar partijblad Paisahe gaat Pais verder in op deze zaak.
Mochten de partijen er om de tafel niet uitkomen, stelt Pais, dan zullen de Staten zich erover moeten uitspreken.

Het is dan aan de Staten om aan te geven of zij het eens zijn met het besluit van de Raad van Ministers ja of nee.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties