27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Overlast Isla in Kaya Yeye melden bij Isla zelf

opinie-isla-1Willemstad – Wie last heeft van de uitstoot van de Islaraffinaderij, kan een klacht indienen en wel bij de Isla zelf.
Dat laat communicatiemedewerker Jair Gonçalves van ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur desgevraagd weten.
Ook het ministerie is volgens Gonçalves bereikbaar voor mensen die klachten hebben over de raffinaderij.

Hiermee reageert Gonçalves op de uitlatingen van stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc). Voorzitter van de stichting, Peter van Leeuwen, vroeg zich dinsdag in deze krant af waar mensen ‘überhaupt’ terechtkunnen met hun klachten over de uitstoot van de raffinaderij.
Bij klachten wordt er volgens de medewerker van het ministerie onderzocht of deze klachten afkomstig zijn van de uitstoot van de Isla.

,,Wij hebben geen uitgebreid laboratorium, maar we hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid als er een ernstige klacht binnenkomt om een extern adviesbureau in te huren.”

- Advertentie -

Nadat de Isla op zondag 7 juli met een totale black-out kampte, is de raffinaderij nu weer aan het opstarten.
Vooraf waarschuwde het ministerie al voor mogelijke overlast bij het opstarten en adviseerde de Curaçaoënaars die onder de rook wonen, de ramen en deuren te sluiten bij overlast.
Afgelopen vrijdag werd er 255,1 microgram per kubieke meter waterstofsulfide in de lucht rond Kas Chikitu gemeten, zo meldde de stichting dinsdag.

,,Dat klopt, daar heeft Smoc helemaal gelijk in”

, bevestigt Gonçalves.

,,Wij kunnen hier alleen nog niet tegen optreden.”

De communicatiemedewerker legt uit dat in de huidige milieuvergunning van Isla nergens een hoeveelheid waterstofsulfide staat die zij maximaal mogen uitstoten.

,,Ditzelfde geldt voor benzeen.
We kunnen dit wel meten, maar we kunnen er nog niet tegen optreden wegens de huidige milieuvergunning. Een nieuwe vergunning is in de maak.”

Dat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur de metingen nu doet is, volgens Gonçalves, om te ontdekken wat voor stoffen de Isla uitstoot, waaronder waterstofsulfide.

 Witte wolk’ kwam door poeder catcracker

De witte wolk die dinsdag over het eiland trok, bestond onder andere uit catcrackerpoeder, bevestigt Jair Gonçalves van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.
Het poeder komt vrij bij het opstarten van de catcracker. Smoc stelde gisteren haar Facebook-volgers op de hoogte van het feit dat een expert aan de stichting vertelde dat het inderdaad ging om het giftige poeder.
Nu bevestigt ook de medewerker van het ministerie dat het gaat om het catcrackerpoeder.

 

 

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Doodgeschoten in zwembad: wéér Russische miljonair gevonden onder mysterieuze omstandigheden

Door Thierry Goeman In een gigantisch herenhuis, gelegen in een exclusieve buitenwijk van Sint-Petersburg, is het lichaam gevonden van de 61-jarige Yuri Voronov. De Russische zakenman en miljonair...

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -
- Advertentie -