27 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Overheidssubsidie Olympische Spelen is een lachertje

HomeLandenCuraçaoOverheidssubsidie Olympische Spelen is een lachertje

Door Natasja Gibbs

 

De tien Curaçaose atleten die in de race zijn om mee te doen aan de Olympische Spelen in Londen krijgen ieder een subsidie van vierduizend gulden van minister Monk (Onderwijs en Sport) om mee te doen aan de kwalificatiewedstrijden. “Een lachertje”, vindt Junior Millerson, president van het voormalig Nederlands Antilliaans Olympisch Comité.

Er is zeker 250.000 gulden nodig om alle atleten een eerlijke kans te geven tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische spelen”, aldus Millerson. Dat geld is bedoeld voor reiskosten, verblijf, deelname aan trainingskampen en materiaal.”

Dan hebben we het nog niet over de kosten voor de deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Sprinter Churandy Martina had voor zijn deelname de laatste keer ruim 350.000 gulden nodig.   Van het Internationaal Olympisch Comité hebben we al een toezegging van ruim 140.000 gulden, maar dat is dus bij lange na niet voldoende als meer sporters zich kwalificeren. We hebben de hulp van de overheid nodig.”

Verantwoordelijkheid  

De sportsubsidie, die minister Monk beschikbaar stelt, wordt niet aan het NAOC overgemaakt, maar aan de sportfederaties zelf.

Dat vinden wij niet erg, maar wij vinden het wel erg dat het ministerie ons verantwoordelijk houdt voor wat er met het geld gebeurt”, vertelt Millerson.

Hoe kun je ons nou verantwoordelijk houden voor geld dat wij helemaal niet in beheer hebben? Bovendien wil de regering ook inzicht in onze financiële huishouding, terwijl wij nooit een dubbeltje van ze hebben ontvangen. In plaats daarvan hebben wij vorig jaar ruim 32.000 gulden uit eigen zak moeten voorschieten voor de Pan-Amerikaanse wedstrijden. Geld dat door de overheid was beloofd.”

Regels

Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels is van mening dat het NAOC ‘de boel verdraait en dat het tijd wordt dat het Comité zich aan de regels gaat houden. “Er is jarenlang door deze mensen geld over de balk gesmeten en daar moet een einde aan komen”, aldus Wiels.   “Onzin”, zegt Millerson op zijn beurt.

Er bestaan sinds 10-10-‘10 helemaal geen regels voor sportsubsidie, laat staan een sportbeleid. Bovendien krijgen wij geld van het Internationaal Olympisch Comité en uit het Olympisch Solidariteitsfonds en niet van de overheid.”

Protest  

Het NAOC heeft in reactie op de eisen en voorwaarden die het Ministerie van Sport stelt vandaag een brief gestuurd. “Wij hebben geschreven dat wij weigeren om de verantwoordelijkheid te nemen voor de subsidies als wij die niet zelf in beheer hebben. Bovendien zien wij ook geen nut in het verantwoorden van onze financiële huishouden als er al een jaarverslag ligt van de accountant en er bovendien helemaal geen sprake is van overheidsgeld.”   Terwijl het debacle tussen het NAOC en de overheid voortduurt zoeken de meeste sporters hun heil in de commerciële wereld en is de strijd om sponsoren losgebarsten.

De volgende Curaçaose atleten zijn op dit moment in de race om mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen die dit jaar plaatsvinden in Londen van 27 juli tot 12 augustus:

Sprinter Rachmil van Lamoen

Sprinter Lee Marvin Bonafacio

Wielrenner Marc de Maar

Zeilster Phillipine van Aanholt

Judoka Reginald de Windt

Zwemmer Rodion Davelaar

Zwemmer Perry Lindo

Schutter Philip Elhage

Schutter Michel Daou

Bokser Benjey Zimmerman

Bron: RNW

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties