29 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

Overheidsplan voor Isla ongeloofwaardig

HomeNieuwsOverheidsplan voor Isla ongeloofwaardig

 

Bron: RNW/Caribiana
Door  Natasja Gibbs (Foto | Lara Overwater)

 

Het plan van aanpak van de overheid voor de Isla raffinaderij is zo onzorgvuldig en slecht onderbouwd dat je het niet serieus kunt nemen.” Dat is de conclusie van de Curaçaose milieuactiegroep SMOC.

Woensdag 30 mei werd bekend dat de Curaçaose regering de Isla raffinaderij wil behouden en na 2019 wil moderniseren. De kosten daarvoor zijn begroot op 3 miljard dollar en daarvoor moet een investeerder worden gezocht. Met het besluit veegt het kabinet de opties ‘sluiten’ of ‘sluiten en ergens anders opbouwen’ van tafel.

Geen vooruitgang

De keuze voor het behouden en moderniseren van de raffinaderij baseert de regering op een rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Ecorys. Volgens dat bureau zal met de investering de Isla negen procent van het bruto nationaal product blijven bijdragen en goed zijn voor 1500 banen. ‘Onzin’ vindt SMOC. “Hoewel gesproken wordt over een maatschappelijke kosten-baten analyse waarop beslissingen nu zijn genomen, ontbreekt die analyse volledig”. Aldus de organisatie in een brief aan de media.

Zo zet SMOC haar vraagtekens bij de berekening van de directe inkomsten voor het eiland, omdat die na de upgrading gelijk blijven. Volgens de berekening van de Dienst Economische Zaken ligt dat bedrag op 400 miljoen gulden.

 

Gebrek aan cijfers

Verder bekritiseert SMOC de keuze van de regering voor het ‘upgraden van de raffinaderij’. De milieuorganisatie vraagt zich af waarom een upgrading van 3 miljard dollar wel rendabel is, terwijl een verplaatsing voor 3,6 miljard door de regering als niet rendabel wordt beschouwd. “Behalve het feit dat de regering zelf erkent in het plan dat er rekening moet worden gehouden met foutmarges in dergelijke investeringsschattingen, vinden we nergens een cijfermatige onderbouwing terug. Er zal toch een extra reden moeten zijn om voor 20 procent meer kosten verplaatsing niet rendabel te vinden maar upgrading wel?”

 

Upgraden juist duurder

Volgens de beredenering van de regering is het upgraden van de raffinaderij rendabel omdat er ‘dan gebruik wordt gemaakt van aardgas als schone brandstof voor de raffinageprocessen en de elektriciteitsopwekking.’ Volgens het kabinet liggen de kosten voor aardgas lager dan voor heavy crude en asfalt dat nu wordt gebruikt.

SMOC is het daar niet mee eens. Volgens de milieugroep zijn juist asfalt en heavy crude de goedkoopste brandstoffen die er bestaan en is het juist het gebruik van schone brandstof die een upgrading zeer kostbaar maakt. De Isla haalde zelfs in een eerdere rechtszaak aan dat het gebruik van schonere brandstof kostentechnisch niet haalbaar was en het ombouwen van de raffinaderij daarvoor onhaalbaar is.

Elders opbouwen geen optie

De ironie wil volgens SMOC dat de regering kiest voor upgraden omdat dat met schone brandstof rendabel is en sluit het elders opbouwen uit op basis van voorbeelden uit het rapport van onderzoeksbureau Ecorys. Voorbeelden die de deuren moesten sluiten vanwege de hoge kosten voor schone brandstof.

Plan van Aanpak Isla Raffinaderij (397kb, pdf) : http://www.wedoict.com/persbureaucuracao/docs/95367938-Refineria-Korsou-PvA-30-mei-2012.pdf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties