32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 16:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Overheidsbonden bereiden nationale staking voor

stakingWILLEMSTAD — De zeven vakbonden die personeel van overheids-nv’s vertegenwoordigen maken zich op voor een nationale staking tegen de voorgenomen maatregelen van de regering om haar personeelskosten te verlagen.
Deze dagen komen de verschillende bonden bijeen om van hun leden groen licht te krijgen voor deelname aan deze actie. De verwachting is dat de staking van overheidsdienaren woensdag zal plaatsvinden, middels een vergadering onder werktijd.

De zeven overheidsvakbonden

  • Abvo (ambtenaren),
  • NAPB (politie),
  • STrAF (belastingen douanewezen),
  • SAP (politie),
  • Sitek (onderwijs),
  • STSK (niet-onderwijzend personeel) en
  • Curatca (luchtverkeersleiders)

hebben afgesproken dat ze uiterlijk maandag hun leden zullen raadplegen over deelname aan de actie.
De grootste ambtenarenvakbond (Abvo) houdt haar bijeenkomst op de maandagmiddag om vijf uur in haar gebouw te Brievengat.
Onderwijsvakbond Sitek overlegt diezelfde maandag tussen zeven en acht uur ‘s avonds in het Kas Sindikal Errol Cova.
Nadat alle bonden zich voor de actie hebben uitgesproken zal er een nationale actiedag worden bepaald.
Die zal naar alle waarschijnlijkheid op de woensdag vallen, alhoewel sommigen het ook over dinsdag hebben.
Naar verwachting zullen de bonden hun leden op een centrale plek bijeen laten komen om actie te voeren in de vorm van een vergadering onder werktijd.
Hoe lang dit zal duren is ook nog niet bekend.
Het is de bedoeling dat de bonden tijdens de vergadering een krachtige boodschap aan de regering afgeven.
De actie van de vakbonden komt aan het eind van een proces dat al maanden bezig is.
Begin dit jaar lekten regeringsplannen uit waarin het voornemen werd genoemd om onder meer de uitbetaling van loontreden (periodieke verhogingen bij positieve beoordeling) en indexering voor twee jaar op te schorten en het vakantiegeld te halveren.
In maart van dit jaar organiseerden dezelfde zeven vakbonden een massale en goedbezochte vergadering onder werktijd, waarbij het overheidspersoneel aangaf dat de overheid niet aan de salarissen of pensioenen moest komen.
De overheidsvakbonden hielden eind oktober een Kumbre Sindikal, een vakbondsoverleg, waarin allerlei alternatieve maatregelen werden bestudeerd, opdat de overheid niet aan de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren hoefde te komen.
Dit overleg leidde tot een totaalpakket van alternatieven, dat uitging van een besparing van meer dan 160 miljoen gulden.
Maar de overheid stelde in een reactie op de plannen dat zij al met een groot deel van deze voorstellen bezig was, maar dat die niet tot structurele besparingen zouden leiden.
Sinds het begin van deze week zitten de vakbonden en de regering om de tafel.
De bonden hebben hierbij meer informatie gekregen over de regeringsvoornemens.
Daaruit kwam naar voren dat de regering, naast de al eerder bekendgemaakte bezuinigingen, ook van plan is de vutregeling af te schaffen en de pensioenen te berekenen op basis van een middelloon in plaats van het eindloon.

De bonden laten in diverse reacties weten niet te spreken te zijn over de handelwijze van de regering in deze zaak.
Zij stellen dat de regering tegen het Sociaal Statuut in handelt.
Dit akkoord tussen bonden en overheid, dat wettelijk is vastgelegd, gaat er vanuit dat de overheid tot medio 2015 niet aan arbeidsvoorwaarden van ambtenaren mag komen.
Door met de eerdergenoemde voorstellen te komen gaat de regering in tegen de wet, aldus de bonden.
In een reactie omschrijft minister Etienne van der Horst, die sinds deze week met de vakbonden om de tafel zit, de besprekingen als ‘informatief ’.

Wij wisselen informatie over en weer uit. Dit overleggen is goed. Als je gaat staken heeft dat weinig zin, want uiteindelijk moet je toch met elkaar in gesprek om tot een akkoord te komen”, aldus de minister, die conform de afspraak weigert inhoudelijk op de besprekingen in te gaan.

- Advertentie -

Sitek klaar voor actie
Onderwijsvakbond Sitek houdt aanstaande maandag van 19.00 tot 20.00 uur een buitengewone ledenvergadering.
Doel van deze vergadering is om samen met de leden te bepalen of werknemers in de onderwijssector de bezuinigingsmaatregelen van de regering zullen accepteren of er juist tegenin zullen gaan.
Dat stelt voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn in een persbericht.
Plantijn roept alle werknemers in het onderwijs op om in een actiemodus te komen.
Volgens hem is het de gewoonte van de regering geworden om rond de feestdagen met bezuinigingsmaatregelen te komen, omdat in die drukke dagen het overheidsnieuws niet zo goed wordt gevolgd.

Dit keer zal het niet zo gaan. De werknemers zijn in afwachting.”

bron: Amigoe

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -