27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 23:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Oud-Financiën-minister tweede verdachte Maximus

Agenten van het Recherche Samenwerkingsteam lopen Speedy Security uit, na een huiszoeking in verband met de zaak Wiels.

WILLEMSTAD — George Jamaloodin, de voormalige minister van Financiën voor MFK en tevens eigenaar van Speedy Security, is vanochtend vroeg bij zijn woning in Seru Lora Estate opgepakt in verband met het onderzoek Maximus. Jamaloodin is naast Carlos Monk de tweede persoon die is aangemerkt als één van de intellectuele daders achter de moord op PS-leider Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar.

De OM-woordvoerder belast met de zaak Wiels, Guillano Schoop, bevestigt de aanhouding van de man G.R.M.J. (46), maar kon verder niet in details treden over de rol die de oud-minister heeft gespeeld in deze zaak.

Er werden ook huiszoekingen verricht in verband met het onderzoek. Hierbij zijn diverse spullen in beslag genomen. Meerdere huiszoekingen zullen nog volgen, aldus Schoop. Reden waarom hij niet in details kon treden hierover. Een persbericht met meer informatie over de acties in het kader van dit onderzoek zou in de late middaguren volgen.

- Advertentie -

Volgens niet-officiële berichten werden het bedrijf Speedy Security Group nv aan de Lindberghweg, een woning in de Heelsumstraat en een kamer van een hotel in Punda binnengetreden voor onderzoek.

Jamaloodin

Jamaloodin was van 2010 tot 2012 minister van Financiën in het kabinet-Schotte. Tijdens die periode droeg Nederland de overheid middels een aanwijzing op om de financiële tekorten te beperken. De aanwijzing verviel in 2014 – ruim twintig maanden na de beslissing van de Rijksministerraad dat hoger toezicht noodzakelijk was – op basis van informatie van het College financieel toezicht (Cft), waaruit bleek dat Curaçao aan alle onderdelen van de aanwijzing voldeed.

Tijdens zijn regeerperiode werd Jamaloodin door wijlen Helmin Wiels steeds sterker bekritiseerd om zijn functioneren als Financiën-minister en zijn werkhouding tegenover de Staten. Wiels verklaarde in juni 2012 dat Jamaloodin geen notie had van de financiële problemen waarmee het eiland toen kampte. De vermoorde politiek leider van de PS was ook niet te spreken over het feit dat Jamaloodin de Staten nauwelijks informeerde over onder meer brieven van het Cft, en dat het parlement deze informatie steeds via de media moest vernemen. “De indruk die bestaat is dat onze Financiën-minister een clown is”, zei Wiels toen.

- Advertisement -

Daarnaast had Wiels kritiek op het feit dat Jamaloodin weigerde aanwezig te zijn bij een Centrale Commissie-vergadering van de Staten op 4 april 2012 over de betalingsbalans van Curaçao. Jamaloodin gaf als reden voor zijn afwezigheid dat hij voornemens was om naar het buitenland te gaan. Echter, enkele uren nadat de vergadering werd afgeblazen, zat Jamaloodin samen met MFK-voorzitter en ondervoorzitter van de Staten Amerigo Thodé een drankje te nuttigen op het Wilhelminaplein. Eveneens op die dag werd zijn broer – loterijbaas Robbie dos Santos – gearresteerd in verband met de Bientu-zaak, een onderzoek naar grootschalig witwassen van geld, valsheid in geschrifte en belastingontduiking.

Kort voor zijn dood maakte Wiels bekend dat hij op het spoor was van een ‘grote zaak’. In april vorig jaar stelde hij in verband hiermee vragen aan de overheid. Die gingen over telecombedrijf UTS en mogelijke illegale loterijen. Die vragen werden negen maanden later door Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) beantwoord.

Op basis van informatie die de Amigoe heeft, is de voormalige minister de veertiende verdachte in de onderzoeken Maximus en Magnus.

Zoals bekend moeten de vier mannen Burney ‘Nini’ F., Carlos ‘Kalo’ P., Dangelo ‘Panchèk’ D. en Elvis ‘Monster’ K. op 4 augustus aanstaande voor de rechter verschijnen. Voordat zij als verdachten werden aangemerkt werd Raúl ‘Bolle’ Martinez vermoord, de chauffeur van de vluchtauto gebruikt bij de moord op Wiels, en pleegde één van de opdrachtgevers, Luigi ‘Pretu’ Florentina, zelfmoord in zijn cel in Barber.

Daarnaast is de vrouw van ‘Monster’, Monalisa K., ook nog verdachte. Zij werd echter, net als de verdachten Monica B. (schoonmoeder van D.) en de man J.B. later vrijgelaten. Verder zit de man Anthony ‘Pèncho’ B. net als ‘Monster’ in Nederland vast. ‘Pèncho’ werd in februari opgepakt voor afpersing en het witwassen van geld. Hij werd later naar Nederland overgebracht, waar hij een gevangenisstraf moet uitzitten voor een woningoverval in Den Bosch. Het is nog niet duidelijk of het OM een uitleveringsverzoek zal indienen voor de man B., voor berechting op het eiland. Ook Michael L. is voor afpersing van één van de opdrachtgevers opgepakt en later vrijgelaten. Daarnaast gaf Carlos Monk zelf in de media aan als één van de intellectuele daders te zijn aangemerkt.

Tijdens het onderzoek-Magnus zijn de moorden op Raikel Conception en Lionel Arnaud opgelost. Hiervoor wordt ‘Monster’ vervolgd. Daarnaast heeft het OM een verzoek aan de Amerikaanse autoriteiten gedaan voor uitlevering van Keith ‘Gamba’ G., die als chauffeur van de vluchtauto, gebruikt bij de moord op Conception, zou hebben opgetreden.

Bron: Amigoe

Dossier: Helmin Wiels – Moord

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -