Willemstad – Het optreden van oud-ministers David Dick en Omayra Leeflang (beiden PAR) in de actualiteitenrubriek Brandpunt is verkeerd gevallen bij de Gevolmachtigde minister van Curaçao, Sheldry Osepa (MFK). ,,Je kunt verwachten dat we geen weg onbenut zullen laten om dit aan te pakken.”
Gisteravond werd de reportage over Curaçao op de Nederlandse televisie uitgezonden. In 15 minuten werd door verslaggever Foeke de Koe getracht antwoord te krijgen op de vraag: ‘Glijdt het land af naar de status van een dictatuur?’ Hieromtrent werden – naast minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties en Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) – Dick en Leeflang geïnterviewd. Zo sprak oud-minister van Onderwijs Leeflang over een op handen zijnde coup van premier Gerrit Schotte (MFK).
,,Je kunt zien dat onze mensen zich op een discutabele manier laten gebruiken. Als je weet wat besturen inhoudt, moet je respect hebben voor de mensen die dat op zich nemen. Als yu di Kòrsou moet je naar buiten toe achter je regering staan”, aldus Osepa, die verder opmerkte dat de televisiereportage geen nieuwe informatie bevatte.
Opmerkelijk waren de woorden van Kamerlid Van Raak. Hij stelde in Brandpunt dat de Curaçaose regering nauwe banden met de maffia zou onderhouden.
,,Het lijkt er op dat de maffia Schotte heeft gestuurd om de Veiligheidsdienst (VDC) te strippen om te kijken of er belastende informatie te vinden is.”
Van Raak meent dat Nederland niet langer meer moet samenwerken met deze regering en met deze minister-president.
,,We moeten deze regering isoleren, niet alleen binnen het Koninkrijk.”
Osepa wil niet ingaan op de woorden van het Kamerlid, maar geeft wel aan dat er geen basis is voor Van Raak’s uitspraken. ,,Belangrijker is wat Spies zegt. Zij gaf aan dat door de AIVD (Algemene Inlichtingenen Veiligheidsdienst, red.) en de VDC is onderzocht of er staatsgeheime informatie op straat is gekomen en dat was niet het geval.” Omdat premier Schotte ten tijde van de opnames op Curaçao nog in India zat, kon hij niet voor de camera reageren. Naderhand is per e-mail informatie opgestuurd, die op de website van Brandpunt terug te vinden is.
Osepa: ,,Deze reportage voldoet niet aan journalistieke basisregels. Er is onvoldoende hoor- en wederhoor toegepast. De regering is altijd bereid om informatie te geven, maar die zie je niet in de reportage terug.”