29 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 12:14

Laatste reacties

- Advertentie -

Ordinaire scheldpartij tijdens Statenvergadering

WILLENSTAD — De openbare Statenvergadering van gisteren over de differentiatie van de omzetbelasting liep op een gegeven moment uit op een ordinaire scheldpartij. Er was kritiek op het optreden van Statenvoorzitter Mike Franco, die strenger moet zijn en eerder had moeten optreden. Extra politie-assistentie aan het eind van de vergadering werd in verband gebracht met de opgelopen spanningen tussen de Statenleden.

ConstanciaIn de tweede ronde van de vergadering refereerde MFK-Statenlid Jacinta Constancia aan PS-leider Helmin Wiels als ‘maribaka’. Dit is niet een bestaand woord, maar alle interpretaties ervan wijzen op een verbastering van een bestaand Papiamentstalig scheldwoord voor mensen met een homoseksuele geaardheid.

De eerste twee lettergrepen (ma-ri) komen overeen met de eerste twee lettergrepen van het scheldwoord in het Papiaments.
De laatste lettergreep van het scheldwoord is ‘ku’. Uitspraak in het Nederlands is ‘koe’ en het woord koe vertaald in het Papiaments is ‘baka’.

De persoonlijke aanvallen over en weer tijdens Statenvergaderingen, vooral tussen de MFK en PS, zijn al een tijdje gaande.
Gisteren besloot de PS dat ze de beledigingen van Constancia niet meer zouden accepteren. Terwijl Jacinta het woord voerde spraken PS-Statenleden daar doorheen.
Woorden als onder andere ‘ladron’ (dief) werden er geroepen.

- Advertentie -

Dit beviel Jacinta duidelijk niet en ze zei dat ze bereid was om naar buiten te gaan om klappen uit te delen.
Zelfs na haar spreektijd was het duidelijk te horen dat ze nog aan schelden was.

De fractievoorzitter van Pais, Alex Rosaria, zei tegen Statenvoorzitter Franco dat de coalitie zich wenste te distantiëren van de uitspraken van Constancia, omdat het onparlementair is om scheldwoorden te gebruiken.

MFK-fractieleider Gerrit Schotte nam Constancia in bescherming en zei dat de Statenvoorzitter had moeten ingrijpen op het moment dat de PS-Statenleden door Jacinta’s betoog heen praatten en haar ervan betichtten een dief te zijn.

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran kon geen medeleven tonen met de MFK-fractie, want volgens hem is het de MFK die als eerste onethisch taalgebruik gebruikt heeft in de Statenzaal door hem een zeteldief te noemen omdat hij uit de PAR-Statenfractie is gestapt.

- Advertisement -

Statenvoorzitter Franco zei dat hij er al verschillende malen op heeft gewezen dat Statenleden zich niet houden aan de agendapunten en overgaan tot het geven van commentaar op andere partijen en Statenleden.

Wiels ta hanja sla serka Jacinta te ku Satanas di ta basta!

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -