25 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Ordinaire scheldpartij tijdens Statenvergadering

WILLENSTAD — De openbare Statenvergadering van gisteren over de differentiatie van de omzetbelasting liep op een gegeven moment uit op een ordinaire scheldpartij. Er was kritiek op het optreden van Statenvoorzitter Mike Franco, die strenger moet zijn en eerder had moeten optreden. Extra politie-assistentie aan het eind van de vergadering werd in verband gebracht met de opgelopen spanningen tussen de Statenleden.

ConstanciaIn de tweede ronde van de vergadering refereerde MFK-Statenlid Jacinta Constancia aan PS-leider Helmin Wiels als ‘maribaka’. Dit is niet een bestaand woord, maar alle interpretaties ervan wijzen op een verbastering van een bestaand Papiamentstalig scheldwoord voor mensen met een homoseksuele geaardheid.

De eerste twee lettergrepen (ma-ri) komen overeen met de eerste twee lettergrepen van het scheldwoord in het Papiaments.
De laatste lettergreep van het scheldwoord is ‘ku’. Uitspraak in het Nederlands is ‘koe’ en het woord koe vertaald in het Papiaments is ‘baka’.

De persoonlijke aanvallen over en weer tijdens Statenvergaderingen, vooral tussen de MFK en PS, zijn al een tijdje gaande.
Gisteren besloot de PS dat ze de beledigingen van Constancia niet meer zouden accepteren. Terwijl Jacinta het woord voerde spraken PS-Statenleden daar doorheen.
Woorden als onder andere ‘ladron’ (dief) werden er geroepen.

Dit beviel Jacinta duidelijk niet en ze zei dat ze bereid was om naar buiten te gaan om klappen uit te delen.
Zelfs na haar spreektijd was het duidelijk te horen dat ze nog aan schelden was.

De fractievoorzitter van Pais, Alex Rosaria, zei tegen Statenvoorzitter Franco dat de coalitie zich wenste te distantiëren van de uitspraken van Constancia, omdat het onparlementair is om scheldwoorden te gebruiken.

MFK-fractieleider Gerrit Schotte nam Constancia in bescherming en zei dat de Statenvoorzitter had moeten ingrijpen op het moment dat de PS-Statenleden door Jacinta’s betoog heen praatten en haar ervan betichtten een dief te zijn.

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran kon geen medeleven tonen met de MFK-fractie, want volgens hem is het de MFK die als eerste onethisch taalgebruik gebruikt heeft in de Statenzaal door hem een zeteldief te noemen omdat hij uit de PAR-Statenfractie is gestapt.

Statenvoorzitter Franco zei dat hij er al verschillende malen op heeft gewezen dat Statenleden zich niet houden aan de agendapunten en overgaan tot het geven van commentaar op andere partijen en Statenleden.

Wiels ta hanja sla serka Jacinta te ku Satanas di ta basta!

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -