28.2 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 21:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Oppositie boycot Staten | Antilliaans Dagblad

Plet (MAN): Zwarte bladzijde democratie | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De geloofsbrieven van PAR-lid Shaheen Elhage zijn gisteren niet bevestigd in de Staten. Bij gebrek aan quorum kon de openbare vergadering niet doorgaan. Het parlement telt daardoor nog 20 in plaats van 21 leden.

,,Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de democratie van Curaçao”, zei een zichtbaar teleurgestelde Yaël Plet (MAN) nadat Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta (PAR) de digitale bijeenkomst moest afhameren, omdat de tien oppositieleden niet kwamen opdagen. Pauletta heeft voor maandagochtend 9.00 uur weer een openbare vergadering uitgeschreven en hoopt dat er dan wel leden van de oppositie aanwezig zullen zijn.

Zij heeft er bewust voor gekozen het parlement niet nog dezelfde dag voor een tweede keer bij elkaar te roepen. ,,De leden hebben nu de kans door te laten dringen wat er gebeurd is en te beseffen wat de consequenties zijn van het niet openen van de vergadering”, zegt Pauletta tegen het Antilliaans Dagblad.

- Advertentie -

De Statenvoorzitter hoopt dus eigenlijk dat ten minste één parlementslid van de oppositie tot bezinning komt en zich maandag meldt. Want het gaat om meer dan de ‘administratieve afhandeling en goedkeuring van de geloofsbrieven’. ,,Dit gaat over het functioneren van het parlement”, zegt Pauletta. ,,Dit betekent dat er geen volksvertegenwoordiging is.”

De openbare vergadering had gisteren om 11.00 uur moeten beginnen met als eerste agendapunt ‘ingekomen stukken’. Dan zouden de geloofsbrieven van Elhage door een commissie van drie Statenleden worden gecontroleerd en bevestigd, als laatste stap voor de beëdiging door de gouverneur van het nieuwe PAR-Statenlid. Elhage zal de vrijgekomen plek na het overlijden van partijgenoot en voormalig Statenvoorzitter William Millerson opvullen. Dan is het parlement weer compleet met 21 parlementariërs en heeft de coalitie de steun van een meerderheid van 11 leden.

Maar zo ver is het dus niet gekomen. De openbare vergadering kan niet eens worden geopend, omdat alleen de elf coalitieleden van MAN en PAR aanwezig zijn. Pauletta zegt van geen enkele parlementariër een afzegging te hebben ontvangen. Maar deze week werd al duidelijk dat in ieder geval de MFK-fractie een benoeming van Elhage zou dwarsbomen met maar een doel voor ogen: het kabinet-Rhuggenaath moet opstappen.

Ook de andere oppositiepartijen KdNT, PS en MP komen niet opdagen, net als Rennox Calmes, die afgelopen weekend brak met coalitiepartij PIN en nu als onafhankelijk Statenlid in het parlement zit.

- Advertisement -

Het tweede agendapunt op de vergadering betreft een debat met premier Eugene Rhuggenaath over de financiële gevolgen van de coronacrisis. MFK-fractieleider Gilmar Pisas heeft de Statenvoorzitter verzocht dit agendapunt te schrappen, maar zo werkt dat niet, zegt Pauletta.

,,Een oproep voor een vergadering betreft alle leden. Een agendapunt kan worden aangepast als een Statenlid naar de vergadering komt en een voorstel van orde doet. Dan beslist het parlement of dat al dan niet gebeurt.” Pauletta zegt dat het verzoek van Pisas in een mail niet werd gesteund door andere parlementsleden.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...

PBC | De zorg op Curaçao heeft een maandelijks tekort van 5 miljoen gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur vertelde in de persconferentie meer over de financiële situatie in de zorg op Curaçao. In 2020...
- Advertentie -