Opinie | De grote crisis in het toerisme

Remigio Wever (Ex-directeur ATA): Een evaluatie van onze toerisme (deel 2) | Opinie Remigio Wever

Een evaluatie van onze toerisme (deel 2) | Opinie Remigio Wever

De welvaart van de Arubaanse bevolking hangt voor 90 procent af van de toerisme-industrie. Toerisme is op dit ogenblijk de enige grote bron van inkomen voor de burgers en voor de overheid; er is geen olie-industrie en er zijn nagenoeg geen inkomsten van de door de regering gepretendeerde hubfunctie tussen Europa en Zuid-Amerika die Aruba zou gaan hebben.

Die hubfunctie was en is een droomwereld; de realiteit is dat politiek Den Haag van Bonaire een hub maakt en dat de reis van onze minister van Toerisme naar Panama Aruba nog niet één klein graantje oplevert van de hubfunctie daar.
Wij zijn, en wij blijven totaal afhankelijk van het toerisme, en met dat toerisme gaat het alarmerend slecht!!

ZON, ZEE EN STRAND
De Aruba Tourism Authority (ATA) publiceerde recentelijk een statistiek waaruit duidelijk blijkt dat toeristen Aruba uitzoeken als de plaats voor hun vakantie op basis van 1) het goede weer, dus de zon, 2) de stranden en de zee en 3) de veiligheid.

Remigio Wever (Ex-directeur ATA): Een evaluatie van onze toerisme (deel 2) | Opinie Remigio Wever

Remigio Wever (Ex-directeur ATA): Een evaluatie van onze toerisme (deel 2) | Opinie Remigio Wever

In mijn vorige artikel van verleden week beschreef ik al hoe droevig het gesteld is met ons strand op Palm Beach. Het strand is daar gehalveerd, waarschijnlijk door de aanleg van pieren, en de zee is grijs, donker, vies en al lang niet meer het mooie, heldere, groenblauwe Caraïbische water dat de toerist verwacht, en dat hem voorgehouden wordt in de mooie reclames.
Maar het is nog erger, de bodem van de zee voor Ritz-Carlton, Marriott, Holiday Inn, Playa Linda en verder tot de RIU hotels, is OVERAL bedekt door een vieze, smerig laag drap waarvan niemand schijnt te weten wat het is, maar waarvan je het afschuwelijke gevoel krijgt dat je op rioolafvoer loopt. Het is dan ook opvallend hoe weinig er door toeristen gezwommen wordt in zee; zwemmen doen ze kennelijk liever in het zwembad van hun hotel. En dat is een schande, een grote schande!!

WE HOREN HELEMAAL NIETS VAN DE MINISTER EN DE REGERING OVER EEN ONDERZOEK NAAR HET VERDWIJNEN VAN ONS STRAND, DE GRIJZE GRAUWHEID VAN HET ZEEWATER EN DE VIEZE DRAP OP DE ZEEBODEM!
SCHANDE, SCHANDE, SCHANDE……..ONZE TOEKOMST STAAT OP SPEL!!

EN WE HOREN DAAR NIETS OVER VAN DE REGERING, VAN AHATA, VAN DE GREMIO’S OF VAN EEN VAKBOND ZOALS DE FTA. NIEMAND PRAAT OF SCHRIJFT EROVER, EN IEDEREEN SPEELT ALS DE STRUISVOGEL MET DE KOP IN HET ZAND. WE DOEN LIEVER OF ER HELEMAAL GEEN PROBLEEM IS TEN BEHOEVE VAN DE INTERNE VREDE EN DE POLITIEKE CORRECTHEID.

Ga zo door, maar wees dan niet verbaasd dat het toerisme naar Aruba aan het aflopen is en kapot gaat. Mij verbaast het niets: er zijn legio eilanden in het Caraïbisch gebied die schitterende stranden en een kraakheldere, mooi blauwgroene Caraïbische oceaan bieden. Keuze genoeg!

DE VEILIGHEID OP ARUBA
Na de zon en strand en zee staat veiligheid op de derde plaats op de lijst van factoren die toeristen doen besluiten voor Aruba te kiezen voor hun vakantie, maar ook daar is het helaas diep triest mee gesteld.
Ik hoef hier niet te herhalen en te beschrijven hoe onveilig Aruba is.

Dagelijkse artikelen in de kranten over overvallen, inbraken, berovingen, aanvallen, misdaad, criminaliteit! En nu, pas enkele dagen geleden werden toeristen beroofd op het strand van nota bene het Ritz-Carlton hotel. De overvallers waren gewapend met een revolver en beroofden de toeristen van hun telefoon en geld.

En dit is Aruba anno 2016!
En de regering doet niets aan grensbewaking en bestrijding van illegale immigranten.

DIT SCHANDALIGE INCIDENT HEEFT NIET EENS TOT NATIONALE VERONTWAARDIGING GELEID!! IEDEREEN LEEST HET……EN HET LEVEN GAAT GEWOON DOOR, ALSOF ER NIETS AAN DE HAND IS.

WAAR BLIJVEN DE REACTIES VAN DE REGERING, VAN DE MINISTER VAN TOERISME, VAN AHATA, DE GREMIO’S, DE VAKBONDEN. ER IS NIETS TE BESPEUREN VAN ENIG NATIONALE BEZORGDHEID, VAN NATIONALE VERONTWAARDIGING, VAN OPROEPEN VOOR EEN NATIONALE AANPAK. HET ARTIKEL IN DE KRANT WORDT GELEZEN, DE PAGINA WORDT OMGESLAGEN, EN ER WORDT NIETS AAN GEDAAN!! HELEMAAL NIETS!!

De realiteit is dat dit nooit goed kan aflopen, en vandaar deze noodkreet!
Het gaat ALARMEREND slecht met het toerisme, en de politieke oppositie, AHATA, de gremio’s en vakbonden moeten er iets aan gaan doen. Stil zitten is geen optie!
Maar, wie begint ermee? Wie geeft de startsein voor een degelijke aanpak om ons toerisme nog tijdig te kunnen redden van de afgang!!

Remigio A.R. Wever
Ex – directeur A.T.A.

6 Reacties op “Opinie | De grote crisis in het toerisme

 1. joop savaneta

  Hetzelfde is in Scheveningen gebeurd, ongebreidelde hoogbouw, de sloop van historische panden, ordinaire vreettenten, kortom een badplaats zonder enige allure. Daarom gaan de mensen liever naar de Wadden eilanden of naar Domburg en Westkapelle. Zelf op Texel willen de ondernemers en de eiland bestuurders de hoofdstraat in Den Koog weer zo veel mogelijk in de oude staat terug brengen omdat die straat ook een ordinaire vorm begon aan te nemen.

 2. @marlon,

  Toerisme met zand, zee en zon kan als Business-model uitstekend werken. Kijk naar Saint Tropez. Al ruim 65 jaar is het een toplocatie.

  Waarom is en blijft het een toplocatie?
  * géén hoge hotelbouw * géén casino’s * géén afbraak van oude historische panden * géén Amerikaanse fastfoodketens etc.

  Géén ministers en minister-president met een duur ambtenarenapparaat. Aruba heeft zichzelf verwoest:
  Self-cannibalism.

  Maar ze zullen het het nooit snappen, want in het Papiaments bestaat de uitdrukking: “autosarcophagy” niet!

 3. Toen daar veel naar Aruba ging voor mijn werk vroeg mezelf altijd af wat doet de overheid met al die belastinginkomsten. Er was overal activiteiten. Aruba bloeide. Maar ik vroeg mezelf ook af, kan je alleen van de toerisme leven ?
  Het is een risky business om alleen een peiler te hebben.
  Ik vroeg mezelf af, waarom probeert Aruba niet meer te doen. Er is geld om andere activiteiten te ontplooien. Doe iets otherwise you’re a sitting duck.

  En zie nu, dat de business model van alleen toerisme wankelt.
  De concurrentie is hard. Jammer.

 4. De heer Wever legt de vinger op een zéér pijnlijke plaats.

  De “hub-functie” van Aruba met betrekking tot Europa en Midden- en Zuid-Amerika, is een droom die niet bestaat.

  Welk bedrijf of instantie gaat op Aruba een vaste inrichting plaatsen?
  Engels is de handelstaal en wordt binnen alle Nederlandse bedrijven, die te maken hebben met in- en export als correspondentietaal gehanteerd.
  Bedrijven gericht op Spaanstalige landen hebben voldoende Spaanse corresponden aan boord. Daar hebben ze géén Arubaanse correspondenten voor nodig (die bovendien vaak belabberend in het Nederlands kunnen corresponderen.)
  Bedrijven gericht op Brazilië hebben op Aruba ook niets te zoeken. Het Braziliaans wordt op Aruba noch gesproken noch geschreven (behoudens de 30 zelfstandige naamwoorden in het papiamentents)

  Banking via Aruba als Hub is een drama! Een net van 10000 papieren documenten hebben van banktransacties een slakkenrace gemaakt, met een hoge kans om door een hongerige meeuw opgepikt te te worden.

  Business-netwerk? Bestaat niet eens tussen Zuid- en Midden- Amerika en Aruba.
  Ja, op gebied van drank- en sigarettensmokkel bestaan goede netwerken. Maar dan alleen in Venezuela en Colombia.

  Digitale IT-hub of Overslag-Transportverzamering voor logistieke goederen in of op een Free Zone? De nodige kennis is niet eens aanwezig. Vergeet het dus maar. 2 tot 6% kunt u bij uw kostprijs optellen.

  De oude Lago is een drama apart. Eman roept toetert dat het de meest “groene” raffinaderij ter wereld zal gaan worden. De arme man lult uit zijn nek. Voor “schone” raffinaderijen moet Eman naar Singapore toegaan. Dáár staan ze. Dáár worden ze gecontroleerd met strenge milieuwetgeving. Maar… die ultra-moderne installaties kosten een paar centen méér dan de Citco er moet – maar niet kan – insteken.

  En… ja de heer Wever ziet het juist. Zon, zand en zee, dat is de rijkdom van Aruba, gecombineerd met veiligheid en een vriendelijke bevolking.
  Vertaal dat naar Niche- hotels en restaurants waar toeristen zich thuis voelen op schone, veilige stranden en een blauwe zee.

  Wellicht zou het van inzicht en politieke moed getuigen als Aruba gaat opteren voor een kleinschaliger economie. Géén grote hotelprojecten meer. De Arubaanse arbeidsmarkt kan die toch niet opvangen. Er moet teveel een beroep gedaan worden op buitenlandse – of illegale – werknemers. Dat geldt evenzo voor een herstart van de raffinaderij.

 5. Vreselijk, nog erger dan hier eigenlijk.

 6. Jammer dat de Shift-toets soms blijft hangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *