26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 07:09

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoOpinie Ys: Wilsoe mag geen rechter spelen

Opinie Ys: Wilsoe mag geen rechter spelen

WILLEMSTAD — Volgens fiscaal en strafrechtjurist Etienne Ys is het niet aan minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) om aan te geven of een strafrechtelijk onderzoek volgens de regels verloopt. Dit is een bevoegdheid die volgens de oud-premier bij de rechter ligt.

Als het Openbaar Ministerie (OM) zich niet aan de regels houdt, dan is het aan de rechter of de rechter-commissaris om aan dit aan te geven. De minister mag geen rechter spelen.”

Ys reageert met zijn uitspraken op de brief die Wilsoe naar de Staten heeft gestuurd. In de brief gaat Wilsoe in op de aanwijzing die hij aan procureur- generaal Dick Piar gaf om het onderzoek in de Bientu- zaak naar loterijbaas Robbie dos Santos stop te zetten.

Volgens de minister druist het onderzoek in tegen de inkeerregeling, terwijl het onderzoek niet door de Belastingdienst is geïnitieerd. In zijn reactie neemt Ys stelling tegen de verklaringen van Wilsoe.

Hij benadrukt dat het Openbaar Ministerie (OM) geen toestemming vooraf nodig heeft om een strafrechtelijk onderzoek op te starten. Als dit zo zou zijn, zou dit de onafhankelijkheid van het OM aantasten, aldus Ys, die in het verleden naast premier ook minister en gedeputeerde van Financiën is geweest. In de praktijk zijn er volgens Ys wel afspraken tussen de Belastingdienst en het OM, dat de overheidsdienst het OM informeert als men bij onderzoek zaken tegenkomt die in aanmerking komen voor nader strafrechtelijk onderzoek.

Maar dit houdt volgens de voormalige premier niet in dat het OM eerst met de Belastingdienst moet overleggen voordat het besluit om tot een onderzoek over te gaan. Ook benadrukt hij dat het niet aan de minister is om te bepalen of het OM zich nu aan de regels houdt.

Als het OM of de PG zich niet aan de regels houdt, dan zal de rechter hen hiervoor straffen. Het is niet de taak van de minister om dit te doen.”

Ys heeft ook zijn vraagtekens bij het feit dat Wilsoe een algemene aanwijzing geeft, die duidelijk met een individueel geval te maken heeft.

Een minister moet zich verre houden van lopende onderzoeken. In sommige landen is het zelfs strafbaar om je te uiten over zaken die lopende zijn. Een minister moet alles doen om te voorkomen dat zelfs maar de schijn ontstaat dat hij zich met een strafrechtelijk onderzoek bemoeit. Dit kan verregaande gevolgen voor het land met zich meebrengen”, aldus Ys.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties