27 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie Ys: Wilsoe mag geen rechter spelen

HomeNieuwsOpinie Ys: Wilsoe mag geen rechter spelen

WILLEMSTAD — Volgens fiscaal en strafrechtjurist Etienne Ys is het niet aan minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) om aan te geven of een strafrechtelijk onderzoek volgens de regels verloopt. Dit is een bevoegdheid die volgens de oud-premier bij de rechter ligt.

Als het Openbaar Ministerie (OM) zich niet aan de regels houdt, dan is het aan de rechter of de rechter-commissaris om aan dit aan te geven. De minister mag geen rechter spelen.”

Ys reageert met zijn uitspraken op de brief die Wilsoe naar de Staten heeft gestuurd. In de brief gaat Wilsoe in op de aanwijzing die hij aan procureur- generaal Dick Piar gaf om het onderzoek in de Bientu- zaak naar loterijbaas Robbie dos Santos stop te zetten.

Volgens de minister druist het onderzoek in tegen de inkeerregeling, terwijl het onderzoek niet door de Belastingdienst is geïnitieerd. In zijn reactie neemt Ys stelling tegen de verklaringen van Wilsoe.

Hij benadrukt dat het Openbaar Ministerie (OM) geen toestemming vooraf nodig heeft om een strafrechtelijk onderzoek op te starten. Als dit zo zou zijn, zou dit de onafhankelijkheid van het OM aantasten, aldus Ys, die in het verleden naast premier ook minister en gedeputeerde van Financiën is geweest. In de praktijk zijn er volgens Ys wel afspraken tussen de Belastingdienst en het OM, dat de overheidsdienst het OM informeert als men bij onderzoek zaken tegenkomt die in aanmerking komen voor nader strafrechtelijk onderzoek.

Maar dit houdt volgens de voormalige premier niet in dat het OM eerst met de Belastingdienst moet overleggen voordat het besluit om tot een onderzoek over te gaan. Ook benadrukt hij dat het niet aan de minister is om te bepalen of het OM zich nu aan de regels houdt.

Als het OM of de PG zich niet aan de regels houdt, dan zal de rechter hen hiervoor straffen. Het is niet de taak van de minister om dit te doen.”

Ys heeft ook zijn vraagtekens bij het feit dat Wilsoe een algemene aanwijzing geeft, die duidelijk met een individueel geval te maken heeft.

Een minister moet zich verre houden van lopende onderzoeken. In sommige landen is het zelfs strafbaar om je te uiten over zaken die lopende zijn. Een minister moet alles doen om te voorkomen dat zelfs maar de schijn ontstaat dat hij zich met een strafrechtelijk onderzoek bemoeit. Dit kan verregaande gevolgen voor het land met zich meebrengen”, aldus Ys.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties