29 C
Willemstad
• zondag 2 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Opinie Ys: Wilsoe mag geen rechter spelen

WILLEMSTAD — Volgens fiscaal en strafrechtjurist Etienne Ys is het niet aan minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) om aan te geven of een strafrechtelijk onderzoek volgens de regels verloopt. Dit is een bevoegdheid die volgens de oud-premier bij de rechter ligt.

Als het Openbaar Ministerie (OM) zich niet aan de regels houdt, dan is het aan de rechter of de rechter-commissaris om aan dit aan te geven. De minister mag geen rechter spelen.”

Ys reageert met zijn uitspraken op de brief die Wilsoe naar de Staten heeft gestuurd. In de brief gaat Wilsoe in op de aanwijzing die hij aan procureur- generaal Dick Piar gaf om het onderzoek in de Bientu- zaak naar loterijbaas Robbie dos Santos stop te zetten.

Volgens de minister druist het onderzoek in tegen de inkeerregeling, terwijl het onderzoek niet door de Belastingdienst is geïnitieerd. In zijn reactie neemt Ys stelling tegen de verklaringen van Wilsoe.

Hij benadrukt dat het Openbaar Ministerie (OM) geen toestemming vooraf nodig heeft om een strafrechtelijk onderzoek op te starten. Als dit zo zou zijn, zou dit de onafhankelijkheid van het OM aantasten, aldus Ys, die in het verleden naast premier ook minister en gedeputeerde van Financiën is geweest. In de praktijk zijn er volgens Ys wel afspraken tussen de Belastingdienst en het OM, dat de overheidsdienst het OM informeert als men bij onderzoek zaken tegenkomt die in aanmerking komen voor nader strafrechtelijk onderzoek.

Maar dit houdt volgens de voormalige premier niet in dat het OM eerst met de Belastingdienst moet overleggen voordat het besluit om tot een onderzoek over te gaan. Ook benadrukt hij dat het niet aan de minister is om te bepalen of het OM zich nu aan de regels houdt.

Als het OM of de PG zich niet aan de regels houdt, dan zal de rechter hen hiervoor straffen. Het is niet de taak van de minister om dit te doen.”

Ys heeft ook zijn vraagtekens bij het feit dat Wilsoe een algemene aanwijzing geeft, die duidelijk met een individueel geval te maken heeft.

Een minister moet zich verre houden van lopende onderzoeken. In sommige landen is het zelfs strafbaar om je te uiten over zaken die lopende zijn. Een minister moet alles doen om te voorkomen dat zelfs maar de schijn ontstaat dat hij zich met een strafrechtelijk onderzoek bemoeit. Dit kan verregaande gevolgen voor het land met zich meebrengen”, aldus Ys.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -