31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...

NOS | Tweede verdachte vast voor dood Nederlandse marechaussee op Curaçao

Op Curaçao is een tweede verdachte aangehouden vanwege de dood van de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee die daar eind vorige maand werd doodgeschoten. De 22-jarige inwoner...

Democracy now! | Friday, June 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçao verwelkomt bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft in mei bijna 54.000 verblijfstoeristen verwelkomd, een stijging van 24 procent vergeleken met mei vorig jaar. Dit resultaat bevestigt volgens toeristenbureau CTB...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Wederom inbreuk op onze rechtsstatelijkheid door MFK-bewindslieden

HomeAuteursOpiniesOpinie | Wederom inbreuk op onze rechtsstatelijkheid door MFK-bewindslieden

Opinie George Lichtveld

Opinie | Persbureau Curacao

De perikelen rond de volstrekt onbevoegde opdracht verstrekt door GMN-minister Pietersz-Janga aan de BVZ-vereffenaars zijn nog niet weggeëbd of er doet zich wederom een schandaal voor waarbij nu ook MFK- partijvoorzitter Sithree van Heydoorn laat blijken staatsrechtelijke hoedanigheden en de daaraan gekoppelende taken en bevoegdheden niet te begrijpen of die aan zijn laars te lappen.

Het geval wil dat MFK-minister Javier Silvania door twee zijner beveiligingsambtenaren beticht wordt van grensoverschrijdend gedrag hetwelk door hen als intimiderend en vernederend wordt ervaren. Wij kunnen ons daar geen oordeel over vormen en hebben daar ook geen mening over, het (totnutoe onduidelijk uitgezette) onderzoek zal betreffende aantijgingen moeten bevestigen of ontkennen.

De vakbekwaamheid en materie-deskundigheid van de heer Silvania die nodig is om als minister van Financien adequaat te kunnen functioneren worden niet in twijfel getrokken terwijl het hem ook niet aan daadkracht ontbreekt. Dat blijken zijn goede kanten te zijn.

Tegelijkertijd roept hij bij velen in zijn directe omgeving weerstand op vanwege de steeds maar confronterende en bedillerige wijze waarop hij optreedt vaak gevoed door een ingehouden (maar duidelijk zichtbare) irritatie.

Let’s face it, de man is een hautaine etter, hij zoekt het conflict op en provoceert laatdunkend al diegenen die hem irriteren of die hem in de weg staan. Het is dus inderdaad niet makkelijk voor al diegenen die in een hierargische relatie tot hem staan om steeds maar op hun tenen te moeten lopen.

In dat kader doet het bestuur van de politieke partij MFK er dan ook goed aan om bij een gebleken consistentie in gedragsklachten over hem, dat binnen de partij aan de kaak te stellen, niet alleen omdat het een negatieve weerslag heeft op de partij maar ook omdat een constante verstoorde verhouding tussen een bewindsman en zijn medewerkers, op den duur ten koste zal gaan van bestuurskracht en van bestuurlijke efficiëntie.

Hoe de MFK de heer Silvania wil gaan aanpakken is hun interne zaak, daar staan wij verder buiten. Wat echter beslist niet kan is dat de MFK-partijvoorzitter meent om in het kader van zijn eigen onderzoek, de betreffende beveiligingsambtenaren te benaderen om uitleg en/of verantwoording. Hoe haalt de heer van Heydoorn het in zijn hoofd om in zijn hoedanigheid van partijvoorzitter te denken over de bevoegdheid te beschikken ambtenaren ter verantwoording te roepen die op geen enkele wijze hierargisch aan hem ondergeschikt zijn.

Ook dit is machtmisbruik en ik hoop dat de betreffende beveiligingsambtenaren ook geen gevolg zullen geven aan zijn verzoek al was het maar omdat zij niet in de uiterst oncomfortabele, welhaast klemmende situatie worden gebracht zich te moeten verantwoorden tegenover een partijgenoot (nota bene de voorzitter!) van de minister die door hen wordt aangeklaagd.

Afgezien van het feit dat de partij over geen enkel recht of bevoegdheid beschikt om de klagers te ondervragen zou de heer van Heydoorn dat eigenlijk ook niet moeten willen indien hij beseft dat zijn inmenging nimmer objectieve verklaringen zou uitlokken nu de klagers (al dan niet terecht) denken te kunnen vrezen voor represailles.

Wat bovendien de situatie nog erger maakt is dat deze jongens in de uiterst precaire situatie worden gebracht om zich te moeten verantwoorden tegenover de politieke partij die tevens de portefeuille van Justitie onder zich heeft, zijnde het ministerie waar ook zij onder vallen. De MFK-exponenten dienen zich geheel afzijdig te houden van elk onderzoek wat deze beveiligingsambtenaren betreft, ook de heer Pisas, als waarnemend Minister van Justitie dient zich geheel hiervan te distantiëren en zich hooguit (in zijn hoedanigheid van partijleider) te beperken tot het intern aanpakken van de Minister gebruikmakende van de disciplinaire maatregelen die hun partij-regelementen daarvoor te bieden hebben. Als waarnemend minister van Justitie dient hij afstand te houden.

Wel zou die ‘handen af’-positie van de minister van Justitie voor het Openbaar Ministerie aanleiding kunnen zijn om op eigen initiatief een onderzoek in te stellen. Ook de leiding van het politiekorps zou een onderzoek kunnen initiëren gezien het feit dat het om klachten gaat die geuit zijn door leden van hun korps.

Maar zelfs in geval er geen enkel justitieel onderzoek volgt, kan de MFK-partij dat niet op zich nemen, doen zij dit toch dan behelst dat wederom een ernstige aanslag op onze rechtsstatelijkheid.

GEORGE LICHTVELD

9 reacties

 1. Maandag, 21 februari 2022/22:22.
  Probeer eens te bellen met het Ministerie van Financiën dan wel met de Belastingdienst
  waarbij je bij een van de vele loketten terecht kom. Voor dat je je vraag kan stellen wordt je met “”dushi”” aangesproken en als de telefoniste niet begrijpt wat de vraag is dan is het “”doei”” en telefoon op de haak. “”Onze”” mensen weten wanneer ze deze vrijheden kunnen toepassen. Dat Minister Silvanie doet wat hij doet heeft ook kennelijk te maken met de medewerkers waarmee hij moet werken. Meneer Lichtveld heeft misschien veel ervaring met de situaties die hij beschrijft maar hij is even geen Minister. Als je voeten nat en koud zijn maakt het je blik iets scherper en je hoeft geen
  fan te zijn van het MFK. De eigenschappen toegedicht aan de Minister Silvanie en als
  noodzakelijk beschouwd heeft behalve meer opbrengst in de belastingsfeer en een
  zogenaamde “”scan”” van de Belastingdienst zal menige klant van de Belastingdienst
  heel veel deugd doen. En nu wachten op het resultaat zodat de heer Lichtveld zijn licht
  hierover kan laten schijnen.

 2. @Knoekoe. Volgens is het een en ander bewust gedaan. Geen sprake van onkunde, maar proberen macht uit te stralen. Ben benieuwd wat de bonden hiervan vinden. Als zij er niet tegen in gaan, dan werken zij ook mee aan de machtspelletjes van deze zelfbenoemde mfk ezels. Denk niet dat de bonden zullen ageren. Veel te afhankelijk van de mfk.

 3. Weer goed van zouten HR Lichtveld, vheydoorn straalt de intelligentie uit. Dat kleine ettertje Silvanie zou het enige lichtpuntje in mfk kunnen zijn. De meeste van zijn uitspraken worden niet benoemd. Moe rojer heeft het over zijn tirades en allure , precies die ‘t zegt heeft de meest ordinaire bek. Hij Silvanie durft iig te benoemen dat larmonie geen fluit doet.

 4. In Pik’s zienswijze is de Malmaneho Fundamental i Korupshon volledig in handen van ezels, geen houten, die zichzelf paarden wanen.

 5. Dat krijg je als Jan en alleman maar op de ministerzetels plaats neemt.

  Wellicht niet handig maar daarom heeft een Minister ook een team om zich die wel professionals dienen te zijn. Maarja als je dan je dochter, byside en oma in dienst gaat nemen dan kom je niet ver.

 6. …”MFK- partijvoorzitter Sithree van Heydoorn laat blijken staatsrechtelijke hoedanigheden en de daaraan gekoppelende taken en bevoegdheden niet te begrijpen of die aan zijn laars te lappen”…..

  Onkunde, onwil of een combinatie?
  Dat krijg je als Jan en alleman maar op de ministerzetels plaats neemt.

  Weinig tact, diplomatie of professionaliteit te bespeuren.
  Eerst de botsing van Sithree met de schoolbesturen die hem terecht passeerden en hun heil bij de Nederlandse ministers gingen zoeken.

  Als een olifant door een porseleinen kast rammen deze lui door het diplomatieke verkeer heen, met alle gevolgen van dien.

 7. Leve de diversiteit! Wie wil er een lintje?
  Voor diversiteit die helemaal niet bestaat binnen de Fortmuren of Parlement.
  100% onprofessionele lieden!

 8. Als er een systeem is dat werkt zonder dat er rekening gehouden hoeft te worden met bestuurlijke verantwoording is het niet gek dat een andere instantie zich dan geroepen voelt om deze “leegte” te vervullen.
  Dat juist deze instantie mede verantwoordelijk is voor het ontbreken van bestuurlijke verantwoording geeft aan dat we beland zijn in een bestuurlijke anarchie waar iedereen zich koning acht en zich als despoot kan en mag gedragen.
  Het is het verval van de rechtstaat.
  Of de rechtstaat is dood. Leven de diversiteit!
  Wie wil er een lintje?

 9. Hallo MFK ministers, dit schrijven van George Lichtveld kunnen jullie al vast in jullie zak en waterhoofd steken, ben benieuwd wat voor brei ze er van zullen maken om het mfk klootjesvolk zover te laten denken dat het allemaal de waarheid en niets anders dan de waarheid is ? De Luizen komen nu al uit de pels bij de MFK MINISTERS.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties