30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 12:04

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Waarom staatswiet een kwalijk idee is

René van Rijckevorsel | Elsevier

Wietteelt in de kelder van The Cannabis Company. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de wietwet van D66 waarmee de teelt van cannabis wordt gedoogd | ANP

Het kabinet Rutte-III wil volgens de berichten een proef doen met ‘legale staatswiet’. VVD en CDA zijn kennelijk bezweken voor de pressie van D66, de partij die eerder dit jaar een initiatiefwetsvoorstel om wietteelt te reguleren, aangenomen zag worden door de Tweede Kamer.

Een van de argumenten voor gereguleerde staatswiet is ‘de teelt voor coffeeshops uit de criminaliteit halen en hiermee handel voor de georganiseerde criminaliteit wegnemen’.

- Advertentie -

Dat is een onzinnig argument. Van de illegaal in Nederland geteelde wiet gaat een groot deel – misschien wel 90 procent – naar het buitenland. Daarmee verdienen criminele organisaties het grote geld en dat zal met de komst van staatswiet ook zo blijven. De staat zal alleen wiet gaan verbouwen voor de lokale markt.

Funest voor zwakkeren

Maar ook dat is een kwalijk idee. ‘Softdrugs’ zijn vooral funest voor de zwakkeren in de samenleving. Veel jongeren die toch al denken dat ze kansloos zijn of die niet zo goed weerstand kunnen bieden aan verleidingen, glijden al op jonge leeftijd weg in wietgebruik. De stap naar ledigheid en – voor sommigen misdaad – is dan vaak niet meer zo groot. Bij bovenmatig gebruik liggen psychoses en schizofrenie op de loer, die van de wietroker een psychiatrische patiënt maken. Wiet is even verslavend als heroïne.  De geestelijke gezondheidszorg heeft het er maar druk mee.

Door regulering zal het THC-gehalte in de wiet – het verslavende bestanddeel – wellicht verminderen. Je krijgt dan ‘staatswiet’ met mindere werking en illegale wiet die je knock-out slaat. Gaan wietrokers kiezen voor gereguleerde wiet met een lager THC-gehalte als ze even verderop het sterke spul kunnen kopen? Natuurlijk niet.

Weerstand in EU

Een overheid die drugs voorziet van een stempel van goedkeuring, zegt tegen zijn jonge burgers: blow er lekker op los, blijf lekker in je luie bank hangen, school is niet belangrijk.

- Advertisement -

Legalisering zal overigens tot grote weerstand leiden in de rest van de Europese Unie. Daar is maar weinig oog voor de niet-schadelijke effecten van drugsgebruik. In de meeste landen wordt überhaupt geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Hoe is staatswiet te rijmen met de eurofilie van D66?

De enige methode om criminelen dwars te zitten en het jongeren moeilijker te maken om voor drugs te bezwijken, is een verbod op verkoop via drugswinkels die zich schijnheilig ‘coffeeshops’ noemen, én betere opsporing van wietplantages.

René van Rijckevorsel (1961) is plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier Weekblad en hoofdredacteur van het maandelijkse magazine Juist.

Bron: Elsevier

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Gewoon helemaal vrijgeven. Andere landen zullen volgen. De schade aan de jeugd zal meevallen. Wiet is een bijzonder geneeskrachtige plant. Zelf heb ik er geen enkele ervaring mee. De verslaving aan harddrugs (heroine) in USA wordt voornamelijk veroorzaakt omdat patienten die geen medicijnen meer krijgen, hieraan verslaafd zijn geraakt.

  2. Van deze persoon René van Rijckevorsel (1961) is plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier Weekblad en hoofdredacteur van het maandelijkse magazine Juist, had je kunnen verwachten dat hij het wiet probleem tot in den treure uitgezocht had in plaats van met deze grandiose onzin te komen. Hoeveel heeft de Pharma industrie hem gespekt om Elsevier niet failliet te laten gaan. wij gebruiken al 2 jaar Cannabis en hebben geen epileptische aanvallen meer , we zijn van 10 medicijnen naar 2, zie daar de keutel de Pharma verdiend er niet aan.

  3. Wat een onzin, ikzelf gebruik het sinds een paar maanden voor medische doeleinden. En….. kan ook gewoon dagen zonder als ik het niet nodig heb. Punt is gewoon dat steeds meer landen het legaliseren omdat de medische werking steeds meer bekend wordt ervan. Ben nu bijna 60 en met die onzin die hierboven staat houden ze mensen alleen maar dom, en gooien ze liever vol met allerlei verslavende medicatie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -