26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 08:55

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...
- Advertisement -spot_img
HomeAuteursOpiniesOpinie | Vrienden zeggen elkaar de waarheid

Opinie | Vrienden zeggen elkaar de waarheid

Door Roderick Pieters

Het ‘DNA van de Koninkrijksgedachte’ is op dit monument vastgelegd | Jeu Olimpio

Dit is een open brief aan minister-president Mark Rutte van Nederland en minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao. Amices, Als vriend schrijf ik jullie beiden deze open brief om het navolgende te delen. Met grote bezorgdheid sla ik – met velen – de humanitaire situatie op Curaçao gade.

Daarnaast ben ik bijzonder ongerust over de plotse verslechtering in de verhoudingen tussen beide Landen binnen het Koninkrijk. De voorgestelde Caribische Hervormingsentiteit (CHE) is mijns inziens geen vaccin voor het oplossen van beide genoemde problemen, maar een cocktail voor hernieuwd conflict, van schending van fundamentele rechtsbeginselen en toenemende sociale onrust en armoede.

Mijn pleidooi: een ‘mindset change’ bij alle betrokkenen zal zorgen voor hernieuwde energie en de zo gewenste ‘brain gain’. Allereerst: waar is het optimisme van de afgelopen jaren gebleven: het vertrouwen, het ‘bon biní for business’-idee, de ‘aanpak vanaf de basis’, de ‘link naar twee continenten en culturen’?

Ik denk aan de Nederlandse investeringsmissie naar Curaçao die waardevolle opbrengsten heeft opgeleverd. Ik denk aan de voortvarendheid en het succes van hoe Curaçao de pandemie heeft weten te bestrijden. Voorbeelden van goede samenwerking in het Koninkrijk, van goed Curaçaos bestuur. De prijs voor de bestrijding van Covid-19 was echter heel hoog.

En die prijs wordt als het aan staatssecretaris Raymond Knops ligt nog veel hoger: met de voorgestelde Caribische Hervormingsentiteit (CHE) – bedoeld om de Curaçaose uitvoeringscapaciteit te vergroten – geeft hij een signaal af: ,,Jullie op Curaçao zijn niet te vertrouwen, jullie hebben niet de deskundigheid.”

Als wij mogen afgaan op de adviezen van mijns inziens betrouwbare en deskundige Curaçaose instituties als de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de Curaçaose Raad van Advies (RvA), dan zal het doordrukken van de voorwaarden voor coronaleningen respectievelijk een CHE de verarming en de crisis op Curaçao veel eerder vergroten dan verkleinen; beide instituten wijzen tevens op een uitholling van de democratie en rechtsstaat van het Caribische Land.

De Rijkswet-CHE lijkt daarmee maar weinig gebaseerd te zijn op kunde en op vertrouwen. Het gevaar voor willekeur ligt weer op de loer, de cruciale belangen van de Curaçaose burgers zijn op zowel korte termijn als op de lange termijn onvoldoende afgewogen.

Laten wij teruggaan naar de basis van samenwerking, naar het DNA van de Koninkrijksgedachte: ,,Steunend op eigen kracht…” De krachtbronnen zijn er: er is fossiele energie, duurzame energie… hand in hand met het exploiteren van deze energiebronnen is dit hét moment om het ongekende vermogen aan Curaçaos menselijke potentieel wereldwijd aan te boren. Zij kan substantieel bijdragen aan het versterken van de Curaçaose uitvoeringscapaciteit.

Veel Curaçaose professionals wereldwijd staan klaar om hun moedereiland vooruit te helpen. Deze menselijke energie hebben wij nodig. De tijd is er rijp voor: in ‘Black Lives Matter’ is inclusiviteit het devies en niet exclusiviteit. Strategieën en entiteiten die ‘uitsluiten’ zijn wat mij betreft voltooid verleden tijd. Boven alles is hiervoor nodig: een andere manier van denken. Een mindset change voor een brain gain.

Voor een Caribische Hervormingsentiteit zal ik u beide als vriend geen handreiking doen; voor het openen van een Curaçaose brainport daarentegen des te meer.

De auteur, Roderick A.M. Pieters, woont in Tilburg en is oud-Gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland.

Bron: Antilliaans Dagblad van 29 augustus 2020

10 reacties

 1. mijns inziens betrouwbare en deskundige Curaçaose instituties als de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de Curaçaose Raad van Advies (RvA),

  Betrouwbaar? Zat Mr. Pieters aan de wijn?

  En wat heeft BLM er mee te maken? We zien in Amerika dat ze alleen voor onrust, geweld en in de fik steken van steden zorgen.

 2. Typische Pueblo Soberano aanhanger of politicus!
  Verafschuwt Nederland, en haar inwoners.
  Heeft bussenvol familieleden in Nederland wonen, in dit geval woont hij erzelf.

  Pueblo Soberano heeft meegekeken en/of mee gedaan van 2010 tot 2019 toen de boel systematisch werd leeggeroofd door zussen, broers vrienden en familieleden van partijgenoten

 3. “Wel, beste heer Pieters, Nederland zegt Curacao de waarheid, dus waar zit nu precies het probleem ?”
  de waarheid spreekt de heer Pieters zelf niet zo aan. Meneer Pieters zou liever verder willen gaan met “investeren in Curacao”. Bv door 1000 koeien, Insel air en space travel. Uiteraard gaat de heer Pieters deze projecten niet zelf betalen, dat mag de nederlandse belastingbetaler doen. Die moet de komende 1000 jaar sowieso nog zijn schuldgevoel voor slavernij afkopen

 4. De titel van dit artikel is ‘vrienden zeggen elkaar de waarheid’.

  Wel, beste heer Pieters, Nederland zegt Curacao de waarheid, dus waar zit nu precies het probleem ?

 5. ” Voorbeelden van goede samenwerking in het Koninkrijk, van goed Curaçaos bestuur. De prijs voor de bestrijding van Covid-19 was echter heel hoog. ”

  Prijs was inderdaad ietwat aan de hoge kant voor onze ingezetenen met bijna 4k Ang pp voor 2 weekjes verplichtte quarantaine in simpele accomodaties. 🙁

 6. Pieters was in 2013 maar heel kort gevolmachtigd minister.
  Werd al snel door zijn partij opzij geschoven en vervangen door Wiels , de zus van, wie kent haar niet. Die zou betere competenties hebben…..
  Maar sindsdien stelt Pieters, die al een eeuwigheid in Nederland woont(!), zichzelf waar die maar kan als ex-gevolmachtigd minister voor.
  Waarom hij in Nederland woont laat zich makkelijk raden.
  Hij dacht waarschijnlijk : als ik wat wil bereiken in het leven moet ik niet
  op het eiland blijven.
  ps Pieters heeft jarenlang voor de Nederlandse overheid gewerkt.
  ps Pieters is een PS-aanhanger.

 7. Meneer Pieters,
  Ik ken u niet.
  U bent oud-Gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland geweest.
  Opvallend dat u uw leven voorzet in Nederland en niet terug bent op Curaçao.
  Is het leven in Nederland beter en goedkoper? Is de gezondheidszorg beter?
  Waarom gaat u niet naar Curaçao om daar de samenleving te ondersteunen? Om uw expertise aan te bieden, om zelf de armoede die er nu, en al jaren lang bestaat, te aanschouwen.
  Wees een vent, en ga uit het volgens u pinnige Nederland, en ga naar het eiland waar ze niet met geld weten om te gaan.

 8. Vroeger was het een symbolisch monument. De eilanden als vogels die opgroeien en vliegen.

  Met als voetstuk : “Steunend op eigen kracht, doch met de wil elkander bij te staan”

  Ironisch dat op het voetstuk er een dakloze ligt.

 9. Dus nu was Roderick aan de beurt om een Rhuggenraath ondersteunend , betaald?, verhaaltje te maken. Gewoon doorgaan zoals het al sinds 10-10-10 gaat, zegt Pieters. Voor de rest inhoudsloos. Die Pieters toch.
  Hij stond overigens wel onderop de verdeler zeg. Zo laat met zijn commentaar.
  Waarom woont hij overigens in Nederland. Gevlucht uit Curaçao?
  Geeft te denken.
  Op naar de volgende schrijver op de verdeler please.

 10. 1/3 van ons eiland is van de voedselbank afhankelijk en onze politici zijn meer bezig met hun eigen salaris dan het welzijn van het eiland. Tot zo ver “steunend op eigen kracht”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties