30.4 C
Willemstad
• maandag 7 oktober 2024 21:39

Opinie | Voortvarend Sehos (3)

Opinie Felix D. Pinedo

Opinie Felix D. Pinedo | Extra

Dit is het derde deel met ‘highlights’ uit de nota over managen van ziekenhuizen, dat ik vrijblijvend in december 2004 aan het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heb aangeboden ter ere van mijn 35-jarige dienstverband. De toentertijd heersende situatie was de prikkel voor mij om deze nota op te stellen. De inhoud is echter nog steeds van toepassing.

Om gebruik te kunnen maken van zijn kwaliteiten en om de genoemde essentiële functies uit te kunnen oefenen zal een manager ook de nodige ruimte toebedeeld moeten worden om dit te kunnen doen (‘empowerment’). In de Engelstalige literatuur wordt dit standpunt ‘the right to manage’ genoemd. Het bestuur van het Sehos zat op diverse momenten op de stoel van de directie, wat heeft geleid tot ‘conflict of interest’, en de directie op haar beurt op de stoel van de onder haar ressorterende managers.

Het Sehos is op een gegeven moment in een stroomversnelling geraakt waar het gaat om discussies en overwegingen om de organisatiestructuur aan te passen. Deze discussies vonden niet alleen intern plaats maar ook extern. Deze discussie is uiteindelijk uitgemond in een ziekenhuisorganisatie als ‘geïntegreerd medisch specialistisch bedrijf’. Mijn standpunt in de nota was dat ik zou willen spreken van een ‘geïntegreerd verpleegkundig-medisch specialistisch bedrijf’. Dit impliceert dat niet alleen het medische aspect naar voren komt maar dat beide disciplines van verpleegkundige zorg én medische of curatieve zorg elkaars functie complementeren.

Deze stelling wordt ondersteund door de Commissie Modernisering Curatieve Zorg (B. Biesheuvel et al., 1994). Een integratie van de medische discipline in het dagelijks beleid van het hospitaal zal naar mijn mening niet per se moeten inhouden dat de medisch specialisten in dienst van het hospitaal zijn. Het kan wel zo zijn dat enkele specialisten na stringente screening in dienst treden. Anderen kunnen bepaalde voordelen genieten wat betreft hun werkrelatie met het ziekenhuis.

Deze voordelen kunnen alsnog op allerlei terreinen bedacht worden om de werkrelatie met de wel of niet in dienst getreden medisch specialist aantrekkelijk te maken. Voordelen voor meer betrokkenheid van medisch specialisten bij de ziekenhuisorganisatie zijn dat er meer zicht is op de wachtlijsten van de medici, waardoor een betere planning van de activiteiten mogelijk wordt. Andere voordelen zijn een verzekerde instroom van patiënten en meer efficiëntie wat betreft materiaalverbruik, standaardisatie van het medisch profiel, instrumentarium en ander soort apparatuur, betere protocollering en algemene toepassing van de receptenregel.

In grote lijnen komt het erop neer dat bovengenoemde aspecten de zorg en de beheersing van de kosten ten goede komen.

Het realiseren van het eerdergenoemde model leidt tot een aanpassing in de managementcultuur en -structuur van de Raad van Bestuur en de diverse diensten in het hospitaal. Om te komen tot een geïntegreerd beleid en geïntegreerde werkwijze, zullen de diverse disciplines in hechte samenwerking, het interne beleid moeten kunnen bepalen.

Ondanks dat er sprake zal zijn van separate bevoegdheden (per beroepsgroep) is er ook sprake van gedeelde verantwoordelijkheid ten aanzien van de totale zorg.
Van belang is hierbij de rol die onder andere de verpleegkundige, paramedische en de medische beroepsgroep, als ‘corebusinesses’ binnen het Sehos, spelen of toebedeeld krijgen.

Wordt vervolgd in deel 4.

Felix Pinedo,
Curaçao

Felix Pinedo, Curaçao Pinedo heeft 42 jaar gewerkt op verschillende afdelingen en functies (van verpleegkundige tot beleids- en stafmedewerker) in het Sehos en heeft 20 algemeen directeuren zien voorbijkomen. Hij behaalde in die tussentijd een masterdiploma Healthcare/Nursing (MScN) in Engeland. Ook is hij jarenlang verbonden geweest aan de zorgbond CBV. Hij schreef in 2004 een positionpaper dat naar zijn mening nimmer ter harte is genomen en tot de dag van vandaag niet aan waarde heeft ingeboet.

Gearchiveerd als

3 reacties

  1. Beste Ericlapas. De uitgangspunten waarop ik heb gewezen zijn basis uitgangspunten voor een goed functioneren van een ziekenhuis. Ik pretendeer geen colleges te geven. Vandaar dat ik ook verwijs naar mijn belevenissen gedurende mijn jaren ervaring binnen ons nationaal ziekenhuis op verscheidene niveaus en binnen diverse diensten. Indien men bij het operationaliseren van het nieuwe ziekenhuis rekening houdt met grotendeels van de door mij aangehaalde uitgangspunten, heeft het nieuwe ziekenhuis een grote kans dat wij geen oude wijn in een nieuw vat krijgen. Ik heb aangegevn dat genoemde nota voor alle interne stakeholders is bedoeld en als naslag werk kan dienen voor onder andere de leidinggevenden in het Sehos. Om in te gaan op uw opmerking dat ik mijn loopbaanervaring het personeel niet heb voorbereid op hun toekomst, moet ik ingaan op mijn uitgebreide prestatie-indicatoren binnen het Sehos en als bestuurslid van de vakbond CBV. Degenen die mijn capita selecta hebben bijgewoond in het Sehos kunnen beamen dat ik hen steeds op het hart heb gedrukt om assertief te zijn en steeds voor de noden van de patiënt naarvoren te komen. Ik bedank u voor de tijd die u heeft genomen om te lezen. Het getuigt van moed en eerlijkheid om jou werkgever op de vingers te tikken op tekortkomingen die naar mijn mening hebben geleid tot hetgeen het Sehos nu is geworden. Ik werd beschouwd als een desident in het Sehos,maar heb al die stormen kunnen doorstaan omdat ik in alle diensten waar ik heb gewerkt een goede werknemer was.

  2. Ik lees hier dat Felix Pinedo naar een nota dat hij in 2004 geschreven heeft refereert en volgens Pinedo is het nog steeds actueel. Is dat wel zo? Beste Felix? Ik citeer, ” Andere voordelen zijn een verzekerde instroom van patiënten en meer efficiëntie wat betreft materiaalverbruik, standaardisatie van het medisch profiel, instrumentarium en ander soort apparatuur, betere protocollering en algemene toepassing van de receptenregel.”

    De vraag is, brengt dat niet meer bureaucratie in de zorg met zich mee? Hebben wij straks geen hulpverleners die elke scheet die een patiënt laat staan te registreren in plaats van zorg te verlenen?

    Een andere vraag is, voor wie was het nota bedoeld? Wij weten allemaal dat bestuurders en politici zich niet laten storen door enige gebrek aan kennis van zaken en meestal goede adviezen in de wind slaan zolang ze hun vrienden en bekenden aan een mooie baan kunnen helpen.

    Wat ik natuurlijk interessanter vind, is het cv van Pinedo hij heeft zich opgewerkt van verpleegkundige tot staff medewerker. Ik heb ergens gelezen dat het ziekenhuis personeel zich zorgen maakt of zij in het nieuwe ziekenhuis ook een toekomst hebben.

    Het is jammer dat Felix niet zijn loopbaan ervaring heeft gebruikt om dit personeel voor te bereiden op hun toekomst in plaats dat zij met armen over elkaar zitten wachten wat de management of politiek over hun toekomst beslist.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties