26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | ‘Venezuela is een drugsstaat’

HomeMediaOpinie | 'Venezuela is een drugsstaat'

Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog | Knack

De verbannen Cubaanse auteur en journalist Carlos Alberto Montaner. © Dino

Een gesprek met de verbannen Cubaanse auteur en journalist Carlos Alberto Montaner. ‘Tachtig procent van de bevolking is gekant tegen Maduro, maar hij beheerst het hele repressieve apparaat van de staat.’

Politieagenten weten het als geen ander. Wie informatie wil over iemand, praat met zijn/haar buren. Niemand beter dus om ons meer uitleg te geven over de huidige crisis in Venezuela dan de verbannen Cubaanse auteur en journalist Carlos Alberto Montaner.

In de jaren zestig begon Montaner met het schrijven van een wekelijkse column die al snel in bijna elk Latijns-Amerikaans land gepubliceerd werd. In 1970 verhuisde hij naar Madrid en startte hij er zijn carrière als schrijver. Zijn oeuvre bestaat ondertussen uit zowel fictie als non-fictie boeken.

De politieke evoluties in Latijns-Amerika – met een bijzondere interesse voor Venezuela en Cuba – volgt hij op de voet. Momenteel lezen naar schatting zes miljoen mensen wekelijks zijn column.

De zesde Republiek zal overduidelijk communistisch en totalitair zijn.

Venezuela kent moeilijke tijden. 23 april kondigde minister van Buitenlandse zaken Delcy Rodriguez aan dat Venezuela de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verlaat. Een ander land dat geen lid is van deze organisatie is Cuba. Wat zijn de gevolgen van deze beslissing?

MONTANER: De maskers zijn gevallen. Het verlaten van de OAS maakt duidelijk dat Venezolaans president Maduro heeft gekozen voor de vlucht vooruit. Maduro heeft verder aangekondigd dat hij de Republiek wil heroprichten en een nieuwe grondwet zal opstellen. De zesde Republiek zal overduidelijk communistisch en totalitair zijn.

Kan u verklaren waarom Maduro ondanks alles vandaag stand kan houden?

MONTANER: Omdat Maduro controle heeft over de geheime politie, de Nationale Garde, de rechterlijke macht en de massa aan informatie die hem bijna dagelijks door de Cubanen wordt aangeleverd. Tachtig procent van de bevolking is gekant tegen hem, maar hij beheerst het hele repressieve apparaat van het land. Dat is de enige reden waarom hij aan de macht kan blijven.

De Drug Enforcement Administration (DEA) van de Verenigde Staten beschuldigt Venezolaans vicepresident Tareck El Aissami van drugshandel. Twee neven van Nicolas Maduro én zijn vrouw Cilia Flores zijn in New York veroordeeld voor drugssmokkel. Verbazen deze feiten u?

MONTANER: Neen, in Venezuela worden inkomsten uit drugshandel gebruikt om de politieke strijd te voeren en om de machthebbers te verrijken. Om die reden is Venezuela een drugsstaat.

Sommige Venezolaanse denkers zeggen dat het niet Nicolas Maduro, maar generaal Padrino Lopez is die de echte macht over Venezuela in handen heeft.

MONTANER: De echte macht ligt in Havana. Nicolás Maduro is een instrument in handen van Cuba. Ze hebben hem uitgekozen omwille van zijn tekortkomingen en niet omwille van zijn talenten.

Zijn de Cubaanse inlichtingendiensten zo diep geïnfiltreerd in het Venezolaanse regime?

MONTANER: Uiteraard! De Cubaanse diensten werden door de KGB van de Sovjet-Unie en de Duitse Stasi opgeleid. De Cubanen beheersen de gehele Venezolaanse contraspionage. Het zijn zeer efficiënte spionnen. In elk bataljon van het Venezolaanse leger hebben ze een agent zitten die hen informeert.

In elk bataljon van het Venezolaanse leger heeft Cuba een agent zitten die hen informeert.

De armste Venezolanen worden door Cubaanse dokters op medische missie in het land verzorgd. Wat vindt u van dit systeem?

MONTANER: Vanuit het standpunt van Venezuela vind ik dit een absurde manier om met de publieke gezondheidszorg om te gaan. Spanje, dat lange tijd armer was dan Venezuela bood medische zorg aan de hele samenleving zonder hiervoor beroep te doen op artsen van andere landen.

Venezolanen waren blij met de komst van deze Cubaanse artsen, maar ondertussen is de kwaliteit van de Cubaanse gezondheidszorg er ook sterk op achteruitgegaan. Cuba gebruikt deze artsen op missie als een soort moderne slaven. Tot negentig procent van het loon dat ze verdienen wordt door de overheid in beslag genomen. Ze worden niet voor niets de slaven in witte jassen genoemd.

Zijn de broers Fidel en Raul Castro mee verantwoordelijk voor de huidige chaos in Venezuela?

MONTANER: De overleden Fidel – en Raul werd meegesleurd in dit delirium – had als doel de strijd tegen de Verenigde Staten en het Westen verder te zetten nadat de Sovjet-Unie verdween. Om dit te realiseren rekende hij op de enorme financiële rijkdommen van Venezuela en op een wereldwijde samenwerking van communistische partijen. De veroveringsplannen vervaagden doorheen de tijd, maar de contacten met Iran, de Colombiaanse FARC, en het regime in Noord-Korea hielden stand.

Hoe beoordeelt u de toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten onder voormalig president Obama?

MONTANER: Pure waanzin. Welke voordelen kunnen de machtshebbers in Cuba nog halen uit het aanpassen van hun regime als de Verenigde Staten het status quo lijkt te accepteren?

Diezelfde Cubaanse overheid beschuldigt u ervan als agent voor de CIA te werken…

MONTANER: Ze beschuldigen mij en honderden andere tegenstanders van dit soort zaken. Ze deden dit eerder ook al met Octavio Paz en Mario Vargas Llosa. Geen zinnig mens gelooft die onzin.

Ze komen nochtans af met een concreet verhaal. Volgens de Cubaanse overheid was u betrokken bij een bomaanslag in een cinema in 1960 in Havana.

MONTANER: Ik haat geweld en terrorisme. Dat is de reden waarom ik de Cubaanse dictatuur haat. Als ik het gedaan zou hebben, hadden ze me toen wel al gefusilleerd. Tot 2009 hebben ze me nooit van iets beschuldigd. Dit verhaal is uitgevonden om me de mond te snoeren en mijn geloofwaardigheid aan te vallen.

Bron: Knack

5 reacties

  1. Omdat je moeite hebt met iedereen die iets verstandigs zegt, ericlapas.
    Verbanning uit een dictatuur wordt meestal gezien als een pluspunt.

  2. ‘Venezuela is een drugsstaat’ dat zegt, Ernesto Rodriguez Amari. Een landverrader die uit zijn geboorteland verbannen is. Waarom heb ik moeite om Amari sierieus te nemen, vraag ik me af.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties