30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Topoverleg EU met Cartel de los Soles

Door George Lichtveld

Opinie over geo-politiek | Persbureau Curacao

Alvorens men dit ingezonden stuk verder leest mag ik adviseren eerst het filmpje te bekijken met als titel “The real reason Venezuela’s Maduro survives: Dirty money” .

- Advertentie -

In de Amigoe-editie van 14 mei jl wordt een kort artikel besteed aan de plannen van de EU om op korte termijn een politieke missie te ondernemen naar Caracas ter bespreking van een vreedzame oplossing voor de bestaande politieke crisis waarin het land zich bevindt.

Ook valt in de AD-editie van 17 mei te lezen dat er recentelijk in Oslo blijkbaar geheime vredesbesprekingen hebben plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van het Maduro-regime en vertegenwoordigers van Guaido. Schijnbare nobele initiatieven die echter geen enkele zin hebben en die de crisis en de gevolgen daarvan voor heel Latijns-Amerika en de Caribbean alleenmaar zullen verergeren. Laat mij dat uitleggen.

Zoals ik reeds vaker naar voren heb gebracht wordt de Venezolaanse crisis altijd vanuit de politieke invalshoek benaderd en wordt het probleem gekenmerkt als enkelmaar een overheid die zich schuldig maakt aan de uitvoering van een mislukt socialistisch beleid en wordt de crisis nogsteeds niet belicht noch benaderd vanuit de optiek van een criminele bende die een hele natiestaat aan haar voeten heeft liggen en zich dan ook vrijelijk en oppermachtig kan bedienen van alle logistieke-, infrastrukturele- en bestuurlijke voorzieningen die het land te bieden heeft. Dit met als enig doel hun eigen zakken te vullen.

Die werkelijkheid wordt genegeerd waardoor er een impasse is ontstaan voor het oplossen van de crisis en er ook geen halt kan worden geroepen aan het reeds ver in gang gezette proces van de verdere vercriminalisering van het Amerikaanse continent. De ernst van de situatie kan maar niet voldoende onder woorden worden gebracht, rapporteurs die deze ontwikkeling in de gaten houden spreken nu reeds al van een Bolivarian Joint Criminal Enterprise waarbij zij doelen op de groep van natie-staten, criminele organisaties, militaire groeperingen ( waaronder guerilla-groepen) en ander actoren die, al dan niet in coordinatie met elkaar, bezig zijn Latijns-Amerika tot haar vrije werkterrein te maken.

In dat geheel vormt Venezuela met haar narco-dictatuur, thans de spil. Ik nodig iedereen uit om ook het verslag te lezen (onderdeel van het voormelde filmpje) met als titel: “Maduro’s last stand; Venezuela’s survival through the Bolivian Joint Criminal Enterprise”.

De richting waarin Venezuela zich thans begeeft laat zich aftekenen als een binnenkort niet meer af te wenden vercriminalisering van Latijns-Amerika. De Venezolaanse regerings- en leger top is thans druk bezig met het alsnog vergaren van hun fortuin dat zij in aanmerkelijke mate verloren hebben door de beslaglegging op hun bankrekeningen en onroerende goederen in het buitenland.

Die narco-top weet en beseft dat hun positie steeds meer onder druk komt te staan en poogt zoveel mogelijk tijd te winnen om nog het maximale binnen te halen. Door het onnozele initiatief van de EU om alsnog in overleg te gaan werkt de EU hieraan mee. De nacro-top zal dit initiatief waarschijnlijk omarmen omdat het tijd voor hen wint, die jongens zullen het prachtig vinden om een daverend toneelspel bulkend van goede bedoelingen op te voeren, groteske verklaringen te ondertekenen en klinkende pers-conferenties te houden waaruit hun goedaardigheid blijkt.

Ook Olso moet gezien worden als pure tijdwinning. Een nacro-staat heeft altijd het grote voordeel dat zij hun criminele oogmerken kunnen verhullen met politieke windowdressing, een techniek die Maduro zich zo langerzamerhand behoorlijk eigen heeft weten te maken. Niet duidelijk is waarom de EU zich zo naief opstelt, of is dat alleenmaar schijn en wordt er achter de schermen gewerkt aan een groter opgezet plan? We weten het niet.

Wat mij betreft heeft het, om voormelde redenen, geen enkele zin om alsnog met Maduro en zijn kliek in gesprek te treden. Alles loopt vast ook de strategien van Guaido die vreedzame pogingen heeft ondernomen middels het willen verstrekken van humanitaire hulp en nu ook weer in Olso probeert zonder bloedvergieten een omwenteling teweeg te brengen.

Dat vastlopen heeft alles te maken met de non-politieke- en non-ideologische geaardheid van de crisis die dus vanuit die specifieke invalshoeken niet opgelost kan worden. Ook militair optreden is politiek van aard en zal een heel nare nasleep veroorzaken. Maar veel langer uitstel om in te grijpen is ook geen optie, elke dag langer uitstel speelt de drugscartels en sindicatos in de kaart. Ik mag pleiten voor een justitiele aanpak, dat soort acties die worden uitgevoerd om verkeerde regeringsleiders, terroristenleiders, bloeddorstige top-militairen en moordzuchtige krijgsheren voor het Internationale Gerechtshof te krijgen.

Hoe dan ook, er is haast bij geboden, overleg met de Cartel de los Soles en die poppenkast in Olso heeft in ieder geval geen enkele zin. Tot slot moet ook goed beseft worden dat de verwijdering van het Maduro-regime slechts het begin is van wat een lange uitputtende strijd zal worden tegen de criminele machten op ons continent want die zullen hun speeltuin heus niet zomaar prijsgeven.

George Lichtveld,
Curaçao

- Advertentie -

Artikel delen

5 reacties

 1. In de loop der tijden heb ik nogal wat complottheorien bij elkaar gelezen.
  Julius Caesar: neergestoken door zijn “stief” zoon senator Brutus.
  Eeuwen later werd de protestanse Willem van Oranje doodgeschoten door de vogelvrije Balthasar Gerards aangemoedigd door zijn streng Katholiek geloof.
  Johan van Olderbarnevelt : onthoofd op gezag van de broer van Willem van Oranje Maurits van Oranje van Nassau.
  John Kennedy , doodgeschoten op bevel van el comandante Fidel Castro.
  Om terug te komen in de Lage Landen, Wilhelmus Pim Fortuyn onfortuinlijk doodgeschoten door een hoogbegaafde beroepsaktivist.
  Helmin Wiels: doodgeschoten door leden van lokale “gangs” in opdracht van vele duistere verdachten.
  Hugo Chavez Frias gedood door het Amerikaans Imperium. Een ingespoten injectie met kwaadaardige kankercellen deed de eeuwige commandant de das om.
  En tot slot zal het vedere verloop van de geschiedenis van de “dictator perpetuus” van Venezuela “Maduro en zijn kliek” vergezeld gaan met complottheorien over de Cubanen, de Russen, De Chinese Roode Draak, de narco drugskartels en allerlei gespuis. Volgens die verhalen vormen ze een globale corporatie van Maffiose criminelen die eigenlijk de macht in handen hebben in ons buurland de Bolivariaanse Republiek.
  De verbeelding is belangrijker dan de waarheid en daaruit spruiten verhalen waar we van leven.
  Leuk om te lezen , maar zetten zij zoden aan de dijk in het miserabele buurland van het (marxistisch) socialisme van de XXI eeuw?

 2. Dit artikel heb ik gedeeltelijk op een andere media uit de VS gekezen.
  Niet de Herald, maar een andere. Weet niet meer welke.
  En nu zien wij een kopie paste van mister Lichtveld.

  Waarom zal Maduro zich met drugs bemoeien ?
  Hij zou niet dezelfde als Noriega willen meemaken. Tenminste dat denk ik.

  Dus dit verhaal is horse manure.

 3. Helaas werken verschillende landen in de EU mee met de witwaspraktijken. Dit geldt voor landen als Spanje, Andorra, Malta, Italie, maar ook Nederland. Er zijn tegenstrijdige belangen die het vraagstuk des te complexer maken. De dubbele houding van Nederland is daar een voortvloeisel van: Guaido erkennen maar toch handel blijven drijven met het kartel.
  Natuurlijk weten we allemaal dat de situatie onder hoge druk staat en elk moment kan escaleren. Dan zullen ook die praktijken aan het licht komen.
  De megacorruptie van Odebrecht en de Panama-papers zijn daar maar een onderdeel van. Ik beschuldig zowel Aruba als Curacao al langer van belangenverstrengeling door inkoop en verkoop van goud, dat wordt binnengebracht via privejets en privejachten.
  En inderdaad, de politieke stijfheid werkt niet mee aan een oplossing voor de miljoenen venezolanen die gebukt gaan onder de gevolgen, sterven of het land moeten ontvluchten om vervolgens niet eens als vluchteling te worden aangezien. Het is een narcobende en zal door interventie moeten worden overwonnen, voordat het andere landen in de regio besmet.

 4. Ik mag pleiten voor een justitiele aanpak, dat soort acties die worden uitgevoerd om verkeerde regeringsleiders, terroristenleiders, bloeddorstige top-militairen en moordzuchtige krijgsheren voor het Internationale Gerechtshof te krijgen.

  Dat werkt niet.. Hoeveel van deze lieden komen hier uiteindelijk?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -