Opinie | Snelle politieke analyse uitkomst verkiezingen 28 april 2017

Analyse verslaggever Ed Gumbs van Sint Maarten

Curaçao van harte gefeliciteerd met je ordelijke en soepele democratische verkiezing. Gefeliciteerd met je massale opkomst van bijna 77%, daarmee alle azijnlikkers van voor de verkiezingen in het ongelijk stellend.

De azijnlikkers voorspelden een substantieel lagere opkomst dan 5 oktober 2016, maar gij, het electoraat, heeft wederom bewezen niet onderschat te moeten worden. Het electoraat heeft altijd gelijk, ook al kunnen we niet altijd de motieven van het electoraat geheel volgen. Om even wat zout in de wond te strooien voor de lering, het volk als electoraat heeft altijd gelijk en niet het volk als meerderheid in zetels in het Parlement heeft het voor het zeggen.

Van de groep van 12 in het Parlement heeft enkel de MFK van dr. h.c. Gerrit Schotte met 3.182 meer stemmen gehaald in de verkiezingen en naar 5 statenzetels gegroeid. De overige partijen uit de groep van 12 in het Parlement hebben elk verloren, te weten KDNT met een lijstbreker op plaats nummer 3 heeft 816 stemmen en een (1) statenzetel in moeten leveren. De PS die als partij met de regering Hensley Koeiman heeft gebroken moest 1.294 stemmen en een (1) statenzetel inleveren. De MP, de kleinste partij uit de groep van 12 in het Parlement moest 255 stemmen inleveren, maar behield haar ene (1) statenzetel. Dit geeft evident aan dat het electoraat per definitie niet van ‘brekers’ houdt en ze bij de volgende verkiezing altijd afstraffen.

Deze vier personen hebben voor dr. H.c. Gerrit Schotte de val van binnen 53 dagen van het kabinet Hensley Koeiman in scène gezet. De gevallen premier Hensley Koeiman heeft op de val van zijn kabinet meteen kordaat en doortastend opgetreden door artikel 53 van de Constitutie toe te passen en het Parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen per 28 april 2017 uitgeschreven. Deze vier (4) ‘ontrouwen’ zijn door het electoraat onmiskenbaar afgestraft met het resultaat dat de brekers Gassan Dannawi, drs. Eduard Braam, Melvin Cijntje en Sherwin Leonora volgens de verkiezingsuitslag NIET TERUG keren in het Parlement. En zoals te zien zijn ook de partijen die deze ‘ontrouwen’ een plaats op de lijst hebben gegund door het electoraat hiervoor gestraft met stemmenverlies.

Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn dat lijstbrekers altijd bij de volgende verkiezing altijd worden afgestraft.

De PAR die politieke vernuft heeft getoond door Eugène Ruggenaath als lijsttrekker naar voren te schuiven en de voormalige lijsttrekster Zita Jesus-Leito als partijvoorzitter op plaats nummer 2 te positioneren. Dit heeft de PAR vruchten geworpen door als grootste winnaar en partij in de verkiezingen te eindigen. De PAR is met 6413 meer stemmen de grootste winnaar, gevolgd door de MAN met 3.386 stemmen meer, mede dankzij de op nummer 2 uitmuntende campaigner Steven Martina. Terecht dat de PAR en MAN met 3 zetelwinst t.o.v. 5 oktober 2016 een regering kunnen gaan vormen t/m het jaar 2021.

Humphrey Davelaar en mr. Suzy Römer kunnen tezamen hun voor de PNP desastreuze optreden met de keuze voor een partijbreuk. Zoals zo vaak al betuigd houdt het electoraat niet van brekers en straft ze meedogenloos af. Humphrey en Suzy konden voor de verkiezingen het niet met elkaar eens worden over wie de lijsttrek(st)er moest zijn en daardoor de kans hebben verspeeld hun twee (2) statenzetels veilig te stellen. Humphrey en Suzy hebben door hun eigen belang te laten prevaleren boven de partijbelang, de PNP onherroepelijke schade te hebben berokkend. Suzy heeft met de nieuwe groepering PIN haar persoonlijke gelijk behaald door 1 statenzetel te bemachtigen. Winnares in de avond/nacht om de volgende ochtend grote verliesster te zijn. Geen regeringsdeelname van de PIN en haar eigenste PNP de vernieling in geholpen. Daar zal Suzy wel heel blij mee moeten zijn.

En Humphrey Davelaar, vastklampend aan zijn eigen belang lijsttrekker te willen zijn, Suzy van de partij doen vervreemden en de PNP de vernieling in helpen. Waarlijk een resultaat van Humphrey Davelaar om heel blij mee te zijn.

De voormalige ‘breekster’ Omayra Leeflang heft het met haar UKH niet gered en afgestraft door het electoraat. MKP heeft het wederom niet gered en naar mijn overtuiging zal het ook nooit redden onder de politieke leiderschap van dr. René Rosalia. Het blijft als partij een curiosa.

De partij FO-PAN met Amado Rojer en Anthony Godett heeft geen potten kunnen breken en eindigde met 859 stemmen buiten het Parlement.

CURAÇAO GEFELICITEERD!

Ed Gumbs,
Sint Maarten
29 april 2017

6 Reacties op “Opinie | Snelle politieke analyse uitkomst verkiezingen 28 april 2017

 1. MAN heeft weer Financien gekregen en dat is de post die Gijsbertha ambieert.

 2. Maak hem weer minister want dan kan het minder kwaad als hij uitstapt. Dan wordt hij vervangen en blijft de Statenmeerderheid intact.

 3. Cooper , uit de MAN gestapt/gegooid, en Gijsbertha zijn 4 handen op een buik. O.a. ISLA.
  Zal Gijsbertha de mol blijken te zijn ?

 4. Zo, mijnheer Gumbs trapt me even even een dozijn open deuren in…

  Maar hij heeft gelijk: ondanks hun niet brandschone historie is een regering PAR-MAN de best mogelijke optie.

  En als Schotte dadelijk het gevang in gaat hoop ik dat hij in het parlement vervangen wordt door zijn seniele vader Hendrik. De kijkcijfers van de Statenvergaderingen vertienvoudigen!

 5. Abraham Mossel

  Op één punt na, geeft ik deze meneer gelijk, ik denk ” bijna zeker” dat namelijk PIN, wel mee gaat regeren in kabinet Ruggenaath I. Het geeft meer stabiliteit, en geeft de duivelse narcistische lust van Gerrit de Raaf om het zelfde als laatst te doen, minder kans!.

 6. Waarlijk een resultaat van Humphrey Davelaar om heel blij mee te zijn.

  110% gelijk.

  En PNP is nu historie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *