28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 13:15

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Reddingsboei uit Straatsburg voor minister van Justitie?

Door Dr. Rutsel Silvestre J. Martha

Dr. Rutsel Silvestre J. Martha

Niet zelden wordt de minister verweten tegen internationale regels te handelen door regelmatig grote groepen ongedocumenteerde Venezolanen het land uit te zetten. In de uitspraak van afgelopen week kan de minister elementen ontlenen om zijn beleid te verdedigen.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft evenwel een arrest gewezen dat wellicht als een handleiding zou kunnen dienen voor de minister van Justitie bij het hoofd bieden tegen de kritiek op zijn beleid ten aanzien van illegale migratie uit Venezuela. In het arrest oordeelt het Hof (unaniem) dat Spanje het verbod op collectieve verwijdering van vreemdelingen niet heeft geschonden.

- Advertentie -

Er was volgens het Hof evenmin sprake van schending van het recht op een doeltreffende voorziening in rechte. De zaak betrof de onmiddellijke terugkeer naar Marokko van onderdanen van Mali en Ivoorkust die op 13 augustus 2014 op ongeoorloofde wijze probeerden Spaans grondgebied binnen te komen door te klimmen over de hekken rond de Spaanse enclave Melilla aan de Noord-Afrikaanse kust. Zij werden zonder individuele verwijderingsbeschikkingen en zonder beroepsgang weer het land uitgezet.

Bij het Europese Hof klaagden zij over heit feit dat dit in strijd was met zowel het verbod op collectieve verwijdering als hun recht op rechtsbescherming. Het Hof wees dit af. Zij was van oordeel dat verzoeksters zich in feite in een onwettige situatie hadden geplaatst toen ze op 13 augustus 2014 doelbewust hadden geprobeerd Spanje binnen te komen door de grensafscheidingen bij Melilla over te steken.

Ze hadden er dus voor gekozen om de legale weg voor toelating tot Spanje te omzeilen. Zij treffen dus zelf de blaam voor het ontbreken van individuele verwijderingsbesluiten en rechtsgang door geen gebruik te maken van de daartoe bestaande officiële immigratieprocedures. Met deze uitspraak acht het Hof de volgende gang van zaken toelaatbaar.

In de vroege ochtend van 13 augustus 2014 probeerden ongeveer 500 migranten de Spaanse enclave binnen te dringen. De groep die dat was gelukt werd stante pede door de Guardia Civil weer over de grens gezet. Het voorgaande wil evenwel niet zeggen dat in gevallen waarin betrokkene een beroep doen op een vluchtelingenstatus en daartoe bewijs van politieke vervolging overlegt, de internationaalrechtelijke regels voor de behandeling van asielverzoeken nageleefd zullen moeten worden.

- Advertisement -

Dr. Rutsel Silvestre J. Martha, LL.M is voormalig minister van Justitie voor de Nederlandse Antillen en oud-Gevolmachtigd minister in Brussel. Momenteel geeft hij leiding aan Lindeborg Counsellors at Law in Londen, Verenigd Koninkrijk.

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. @Rechtstaat, berdat ta pika lenga.
  Deze ongeschoolde bende verdient ang 12.000,– p.m. van ook mijn belasting centjes.
  Dus het wordt tijd dat deze niets nutters op de een of andere manier worden aangepakt.
  Sorry.

 2. Om zulke ongeschoolde parlements leden zoals Gibi Doran, Jacintha Constancia en o.a. Juniel Carolina (hoe kan het anders, allemaal MFK leden) en o.ja, in het verleden tot prim. min. gebombaardeerd -Myrna Godet- uit te sluiten, is het inderdaad ook voor ongeschoolden een verbod, lees screening, zo snel mogelijk in het leven te roepen.

 3. Sinds Martha zich geassocieerd heeft met de mafiapartij MFK en Gerrit Schotte in het bijzonder valt hij bij mij in de catagorie Stella van Rijn / Ramsay Soemanta / Amerigo Thode en lees ik zijn stukken niet eens meer.

  Als Gibi Doran de lagere school had afgerond, zou hij de stukken kunnen lezen en begrijpen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -